Mads Pedersen: „Rád by som mal tú trofej z dlažobnej kocky.“

Juniorské Paríž – Roubaix a Mads Pedersen

Písal sa rok 2013 a vtedy ešte len 17-ročný Mads Pedersen (:tfr:) bojoval po boku Nathana Van Hooydoncka (:tjb:) a Tao Geoghegana Harta (:ins:) v závere juniorského Paríž – Roubaix. V pretekoch, ktoré v obmene pre juniorských pretekárov merajú len 128 kilometrov, bol dánsky tínedžer azda jedným z najväčších favoritov na víťazstvo. Avšak, ako to býva na juniorských závodoch, prekvapiť môže naozaj každý a takpovediac nedá sa taktizovať, nakoľko všetci cyklisti o sebe navzájom vedia asi len toľko, že sú dobrí. No rozhodne nie to, kto má koľko síl či aký pretekársky štýl alebo prejav na trati má.

Napriek tomu Dán v závere strhujúcich pretekov, idúcich pomedzi polia na dlažobných úsekoch, prešprintoval svojich dvoch konkurentov a získal veľký triumf do svojho palmarés. To však bolo pred 8 rokmi a minulosť zostala už iba v rovine spomienok. Mads si ich oživil takto: “Vedel som, že som bol v šprinte rýchlejší než ostatní dvaja jazdci, čiže som len čakal na svoju príležitosť. Hoci je šprintovanie na juniorskej úrovni rozhodne odlišné kvôli prevodom, bol som si celkom istý mojimi šancami na víťazstvo.“

Ďalšie roky

Od toho času sa Mads Pedersen dokázal prebojovať do profesionálneho pelotónu, v ktorom už dokázal získať viacero podivuhodných triumfov. Určite musíme spomenúť napríklad zisk titulu majstra sveta z Anglicka z roku 2019. Vtedy na pozíciu vicemajstra sveta odsunul Taliana Mattea Trentina, ktorému v záverečnom šprinte verilo veľa odborníkov i fanúšikov. Taktiež však Mads Pedersen dokázal ovládnuť viacero etáp a klasík. Doposiaľ posledné jednodňové preteky, na ktorých Mads dvíhal ruky v znak šťastia bola klasika Kuurne – Brussels – Kuurne tento rok.

Aké sú však plány na nadchádzajúcu časť jarných klasík?

Obrázok
https://twitter.com/FDJ_NAqui_Fut/status/1371137326974394368/photo/1

Jar roku 2021

Niekdajší majster sveta sa na nedávno skončených pretekoch Paríž – Nice nechal počuť, že vynechá otvárací monument Miláno – San Remo. (La Primavera je na programe už túto sobotu 20. marca aj s naším Petrom Saganom (BOH).) Do klasikárskeho kolotoča naskočí na pretekoch E3 Saxo Bank Classic. Tie sa majú konať 26. marca. Hlavným cieľom je však zisk veľkej trofeje z monumentu Paríž – Roubaix, čím by si Mads osviežil pocity juniorského šampióna pretekov, ktoré sa právom prezývajú aj ako peklo severu. Napokon povedal: “Roubaix je jednoznačne cieľom, ale fokusujem sa na celú klasikársku sezónu. Myslím si, že je ťažké pre špecialistu na jarné dláždené klasiky hovoriť o veľkom počte možností na výhru. Je iba 5 reálnych dláždených klasík, čiže všetko je to o tom, aby ste boli dobrý vo všetkých z nich. Ale určite by som si najviac užil víťazstvo v Roubaix. Chcel by som mať tú trofej z dlažobnej kocky.“

Po minulé roky (2017 – 2019), keď Mads došiel na slávny velodróm v Roubaix, diváci a fanúšikovia sa už balili, a teda nemohol si užiť davy jasajúcich ľudí vo virvare. Podľa jeho slov sú presne diváci tie aspekty, ktoré dotvárajú tú správnu pretekársku atmosféru. Žiaľ, ani tento rok v prípade, že Mads bude finišovať v čelnej skupine, nezažije, ako silno vedia povzbudzovať najmä Francúzi a Belgičania na severovýchode Francúzska. Ako už bolo spomenuté, všetky jarné klasiky budú bez diváckych kulís kvôli neutíchajúcej pandémii spôsobenej koronavírusom.

Napriek tomu držíme pretekárom palce a očakávame totálnu cyklistiku od čo najväčšieho počtu cyklistov.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár