Majstrovstvá sveta 2020 preview: Všetky oči na Imolu

zdroj: facebook.com/PeterSagan/

Už tento štvrtok začínajú Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike. Toto podujatie bude hostiť región Emilia-Romagna, ktorý leží na severe Talianska. Časť pretekov sa uskutoční i na motoristickom okruhu Imola. Tam sa bude nachádzať štart i ciel. Majstrovstvá sa pôvodne mali konať vo Švajčiarsku, ale kvôli pravidlám ohľadom koronavírusu nebolo možné takéto podujatie zorganizovať. Rozhodovalo sa tak medzi Francúzskom a Talianskom. Aj napriek vôli pred prvú možnosť prezidenta Medzinárodnej cyklistickej organizácii (UCI) Davida Lappartienta, ktorý je Francúz, sa dostalo na motoristickú trať Enza a Dina Ferrariovcov v blízkosti Bologny. Od okruhu známeho z Formula 1 si organizátori sľubujú lepšie dodržiavanie bezpečnostných opatrení spojených s pandémiou.

Program bude oproti iným rokom značne obmedzený. Pretekať budú iba dve kategórie: ženy Elite a muži Elite. Vo štvrtok 24. septembra je na programe časovka žien. V piatok 25. septembra bude časovka mužov. V sobotu 26. septembra budú cestné preteky žien. V nedeľu 27. septembra budú mužské preteky s hromadným štartom. Preteky sa pozrú aj na vonkajšie cesty, mimo okruh. Pôjde sa napríklad cez rodisko zosnulej legendy Marca Pantaniho – Cesenatico. Mužské preteky budú mať 258,2 km a nastúpa sa vyše 5 000 výškových metrov. Prejde sa 9-krát kolo o dĺžke 28,8 km.

Promo:

Časovka

Profil:

Majstrovstvá sveta profil

Trať:

Majstrovstvá sveta 2020 trasa

Favoriti:

Na štarte boja proti chronometru bude chýbať nedávny víťaz Tour de France – Tadej Pogačar (:uae:) a to otvára dvere ďalším jazdcom. Belgicko prináša do boja veľmi silnú trojicu Wout Van Aert (:tjb:), Victor Campeanerts (:ntt:) a Yves Lampaert (:dqt:). Bude obrovským prekvapením ak Belgičania ostanú bez medaile. Vo francúzskych farbách zažiari určite Remi Cavagna (:dqt:). Ten mal v spomínanej časovke z Tour rovinatý úsek ako jeden z najlepších. Zo Švajčiarov už tradične bude veľmi silný Stefan Küng (FDJ). Rodák z Wilu opustil Tour de France predčasne, aby sa mohol dobre pripraviť pred časovkou.

Wout van Aert
Wout van Aert je majstrom Belgicka v časovke | zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Z domácich borcov nebude chýbať víťaz časovky z Tirrena – Adriatica Filippo Ganna (:dqt:), ktorý vyzerá v elitnej forme. Zabudnúť nesmieme ani na Holandsko, tam bude silný dvojzáprah Jos Van Emden (:tjb:) a Tom Dumoulin (:tjb:). Obhajcom tituluj je Rohan Dennis (:ins:) z Austrálie. Ten patrí k úplne najväčším favoritom aj teraz, ale na jedinej časovke po reštarte – na Tirreno-Adriatico – skončil tretí.

Vlaňajšie pódium strieborný Evenepoel, zlatý Dennis a bronzový Ganna | zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Slovenské farby bude hájiť Ján Andrej Cully z Dukly Banská Bystrica.

Hromadný štart

Profil:

Jedno kolo:

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2020 Imola

 

Majstrovstvá sveta profil

Trať:

Majstrovstvá sveta profil

Na jednom kole dlhom 28,8 km sa nachádzajú dve stúpania, ktoré budú tvoriť preteky. Po štarte na Autodromo Enzo e Dino Ferrari sa pôjde smerom na juh.  V prvej polovici kola si na jazdcov počká kopec Mazzolano dlhý 2,8 km s priemerným sklonom 5,9%. Strmý je hlavne na začiatku, prvý kilometer má 10% s maximami 12%.

Po krátkom klesaní sa vystúpi na Cima Gallisterna dlhý 2,7 km s priemerným sklonom 6,4%. 1,3 km dlhý úsek tvoriaci kostru stúpania má však až 10,9% a pôjde o náročnú skúšku. Po ňom nasleduje zvlnená časť s miernym klesaním až na pomerne rovinatú sekciu ku okruhu Imola. Posledný kilometer je kompletne rovinatý. Ikonický autodróm prednedávnom prešiel rekonštrukciou, takže na cyklistov si počká nový asfalt.

Favoriti:

V tohtoročnej edícii si môžeme hodiť mincou. Štartové pole je absolútne nabité a len ťažko môžeme hľadať favorita. V profile je vyše 5 tisíc nastúpaných metrov a tak sa z výhry bude pravdepodobne tešiť silný jazdec v kopcoch – čiže vrchári a puncheurs. Tímy ako Austrália, Belgicko, Holandsko, Slovinsko, Španielsko, Británia, Dánsko, Nemecko a v neposlednom rade domáci Taliani prinášajú do pretekov s hromadným štartom hviezdy svetového formátu. Z favoritov si môžeme vybrať prakticky kohokoľvek. Vyberáme len niekoľko mien:

Pretekov sa zúčastní úderná slovinská dvojica Tadej Pogačar Primož Roglič. Tí budú možno príliš unavení po vypätej Tour, ale náročná trať s výbušnými sekciami im sedí. Vrchári sa nachádzajú aj v talianskom tíme. Vincenzo NibaliFausto Masnada či Diego Ulissi môžu niečo vymyslieť. Kolumbijčania sa budú spoliehať predovšetkým na mená ako Miguel Ángel López, Daniel Felipe Martínez alebo Rigoberto Urán.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar a Primož Roglič pred 15. etapou Tour de France 2020 | ©A.S.O./Alex Broadway

Francúzov povedie Julian Alaphilippe. Ten je pri povahe trate azda najväčším favoritom, ale na nedávnej Tour nemal najlepšiu formu. Zastúpiť ho môžu Nans Peters alebo Guillaume Martin.

Wout van Aert je momentálne veľmi silný aj na vrchárskych trasách a je najväčším favoritom v časovke i cestných pretekoch. Belgicko bude mať v zálohe ešte Grega Van Avermaeta, Tiesja Benoota či Olivera Naesena.

Van Aert Alaphilippe Miláno - San Remo 2020 favoriti pred Majstrovstvá sveta
Wout van Aert poráža Juliana Alaphilippa na Miláno – San Remo 2020 | zdroj: twitter.com/brecht_vh

Ku koncu Tour vyzeral lepšie Alejandro Valverde a aj napriek veku je Španiel stále veľkým kandidátom na prvú trojku. Po víťaznom roku 2018 však nebude na ňom taký tlak. Španieli navyše disponujú Enricom Masom, Pellom Bilbaom či Mikelom Landom.

Jakob Fuglsang sa pripravuje na Giro d’Italia. V Taliansku však tento rok už vyhral veľkú jednodňovku – Okolo Lombardie. a krátkych výbušných kopcoch je momentálne medzi absolútnou špičkou. Obhajca titulu Mads Pedersen z Dánka titul na náročnej trase neobhajuje.

Jakob Fuglsang na Okolo Lombardie 2020 pred Majstrovstvá sveta
Fuglsang útočí, za ním Bennett | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Max Schachmann sa dokázal zotaviť z pádu a je lídrom Nemecka. Veľkú Britániu reprezentuje 21-ročný Tom Pidcock, ktorý však nedávno vyhral Baby Giro a je vo vynikajúcej forme. S absenciou U23 pretekov sa ukáže v Elite.

Michael Woods je po výbornom Tirreno-Adriatico vo výbornej forme a potvrdil, že na Imolu sa špeciálne pripravoval. Bronzový medailista z roku 2018 má všetky kvality na to, aby tu vedel vyhrať.

Michael Woods 3. etapa Tirreno-Adriatico 2020 pred Majstrovstvá sveta
Michael Woods vyhráva klasikársku etapu na Tirreno-Adriatico | zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Michal Kwiatkowski (Poľsko),  Michael Matthews (Austrália), Alexej Lutsenko (Kazachstan), George Bennett (Nový Zéland) či Sepp Kuss (Spojené štáty americké) sú ďalšími menami, s ktorými sa musí počítať.

Michael Matthews
Matthews víťazí na Bretagne Classic 2020 | zdroj: twitter.com/diriflesso

Na výber je toho skutočne veľa a nám len ostáva dúfať v parádne preteky.

Slováci:

Aktualizované 23.9. (aj nominácie iných tímov sa môžu zmeniť)

Predbežná nominácia hovorí o zložení – Ján Andrej Cully, Marek Čanecký, Martin Haring, Juraj Bellan a Patrik Tybor. Trojica jazdcov z World Tour bude chýbať.

Peter Sagan 3.10. začína Giro d’Italia a majstrovstvá vynechá. Trať by mu koniec-koncov nevyhovovala.

Zdroj: uci.org

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár