Tirreno-Adriatico: Víťaz Woods a Majka unikli v 3. etape

Tirreno - Adriatico 2020
Michael Woods 3. etapa Tirreno-Adriatico 2020

zdroj: Michael Woods, twitter.com/TirrenAdriatico

3. etapa Tirreno-Adriatico 2020 ponúkla klasikársku trať. Na nej bol v cieli prvý Michael Woods (:efd:). Druhý s ním došiel Rafal Majka (BOH) a tretie miesto bral Wilco Kelderman (:sun:) z hlavnej skupiny favoritov. Dnešný víťaz sa stal lídrom celkového poradia.

Išlo sa z prímorskeho strediska Follonica do vnútrozemného mesta Saturnia v Toskánsku. Kúpeľné mesto prišlo po 217 km a kopcovitom teréne. Išlo o najdlhšiu etapu 55. ročníka pretekov. V závere si na jazdcov počkalo ťažké Poggio Murella (1,7 km – 10,5%) s maximami okolo 22%. Po krátkom zjazde sa posledné dva kilometre stúpalo po výbušnom priamom kopci o so sklonmi o 6%.

3. etapa Tirreno-Adriatico 2020 – profil:

3. etapa Tirreno Adriatico 2020
3. etapa Tirreno Adriatico 2020

Pred začiatkom etapy svoju účasť zrušil Phil Bauhaus (:bmt:). Po Kevinovi Riverovi (Androni Giocattoli – Sidermec) je druhým, kto musel pre zranenie talianske osemdňové preteky opustiť.

V úniku dňa dnes boli Pernsteiner (:bmt:), Van Hooydonck (:ccc:), Clayes (COF), Benjamin Thomas (FDJ), Holmes (:lts:), Eenkhoorn (:tjb:) a Frapporti (Vini Zabù – KTM). Najprv si vypracovali až osemminútový náskok, keďže nikto z pelotónu sa nechcel podieľať na ich stíhaní. Lídrom pretekov bol po dvoch víťazných šprintoch Pascal Ackermann (BOH) a jeho tím veľmi nenechával sily na špici skupiny.

O tempo sa starali tímy Alpecin-Fenix pre favorita Van der Poela, či INEOS pre Gerainta Thomasa. Do poslednej pätdesiatky kilometrov vstúpil na čele osamotený Francúz Benjamin Thomas, ale o pár kilometrov sa zaradil do denného únika. Sedemčlenná skupina mala 30 km pred koncom náskok už iba dvoch minút, keďže za nimi sa išlo o čosi svižnejšie.Postaral sa o to tím EF Pro Cycling pre Michaela Woodsa.

View this post on Instagram

🔱 #TirrenoAdriatico EOLO, Fire up! 🔥

A post shared by Tirreno Adriatico (@tirreno_adriatico) on

20 km pred koncom z čela zaútočil Frapporti, ale náskok úniku začal rýchlo strácať. Talian bol o pár kilometrov dostihnutý kolegami z úniku, ale spoločne mali už len polminútu na hlavný balík a bolo po brejku. Ako posledný odolával Brit Holmes. Za nimi, 11 km pred cieľom na Poggio Murella pokrytom betónom nastúpil zo skupiny favoritov Florian Senechal (:dqt:).

Po jeho pohltení nasadil tvrdé tempo Michael Woods (:efd:) a za ním sa vytvorila selekcia favoritov. Boli v nej aj Geraint Thomas (:ins:), Jakob Fuglsang (AST), Alexander Vlasov (AST) a Wilco Kelderman (:sun:). Neskôr sa k nim pridali Rafal Majka (BOH), Sergio Henao (:uae:), Will Barta (:ccc:), Tanel Kangert (:efd:), Jack Haig (:mts:), Patrick Konrad (BOH), Simon Yates (:mts:) a Fausto Masnada (:dqt:). Kanaďan si vypracoval dvadsať sekúnd a do cieľa mu po najťažšom kopci dňa ostávalo osem kilometrov. Za ním nastupoval Majka, v skupine pracoval iba tím Mitchelton-Scott, ktorý mal vpredu prevahu.

6 km pred cieľom sa na koleso Woodsa dostal Poliak Majka. Do méty 2 km do cieľa klesali na technickom zjazde, potom ich čakalo záverečné stúpanie.

Finále

Dvojica mala stále dobrý náskok, na zdvihnutej ceste spolupracovala. V posledných 500 metroch bol na čele Majka, ktorému sa podarilo zvýšiť výhodu na skupinu a zlepšiť si pozíciu v celkovom poradí. Spoza neho 150 metrov pred cieľom vypálil silný nástup Michael Woods (:efd:) a vyhral 3. etapu Tirreno-Adriatico 2020. Rafal Majka (BOH) nemal dynamiku, ani správnu reakciu a skončil druhý. Tretie miesto a posledné bonusové sekundy získal z hlavnej grupy Wilco Kelderman (:sun:) s mankom 20 sekúnd.

O 33 sekúnd neskôr prišla skupina, kde bol favorit etapy Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) či favorit celých pretekov Vincenzo Nibali (:tfr:).

Michael Woods ešte v marci na pretekoch Paríž-Nice utrpel zlomeninu stehennej kosti. Po dobrom priebehu liečby sa vrátil vo veľkom štýle. V cieli získal 10 bonusových sekúnd a s náskokom 5 sekúnd je na najlepšej pozícii v celkovom poradí. Ďalší účastníci skupiny favoritov na neho v súčte strácajú 26 sekúnd.

„Tešil som sa na etapu, vyhovovala mi, bola náročná. Zamerali sme sa na ňu, tím išiel fantasticky, pracovali pre mňa. Nemal som inú možnosť, len sa predviesť na trati. Milujem Taliansko, je to skvelé miesto na pretekanie, sú tú náročné trate a darí sa mi tu. Dúfam, že to potiahnem až do Imoly [na majstrovstvá sveta, pozn. red.]. Zajtra aj pozajtra budú ťažké dni, bude to dlhý týždeň, ale máme tu dobrý tím,“ povedal 33-ročný Woods pre televízne vysielanie. Jasne vyjadril, že sa sústredí na blížiaci sa svetový šampionát, ktorý sa bude konať na kopcovitej trase v Imole. Pred mesiacom ohlásil svoj prestup do Israel Start-Up Nation.

Záznam dojazdu:

3. etapa Tirreno-Adriatico 2020 – výsledky:

1.Michael Woods (Can):efd:05:19:46
2.Rafal Majka (Pol)BOH00:01
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:00:20
4.Patrick Konrad (Aut)BOH
5.Aleksander Vlasov (Rus)AST
6.Luca Pacioni (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec
7.Tanel Kangert (Est):efd:
8.Fausto Masnada (Ita):dqt:
9.Jakob Fuglsang (Den)AST
10.Geraint Thomas (GBr):ins:

3. etapa Tirreno-Adriatico 2020 – priebežné celkové poradie:

1.Michael Woods (Can):efd:13:19:24
2.Rafal Majka (Pol)BOH00:05
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:00:26
4.Luca Pacioni (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec00:30
5.Geraint Thomas (GBr):ins:
6.Patrick Konrad (Aut)BOH
7.Fausto Masnada (Ita):dqt:
8.Tanel Kangert (Est):efd:
9.Simon Yates  (GBr):mts:
10.Alexander Vlasov (Rus)AST

 

Zdroj: tirrenoadriatico.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár