Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2021 Oostende preview: Van Aert vs Van der Poel

Cyklokros
Wout van Aert a Mathieu van der Poel

zdroj: Kristof Ramon / Red Bull Content Pool

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2021 sa konajú v belgickom meste Oostende. 30. januára sú na programe ženské elitné preteky, mužské zas v nedeľu 31. januára. MS v cyklokrose 2021 prinesú vyvrcholenie napínaje sezóny, v ktorej dominovali dvaja jazdci.

Preteky sa už konali. Na tomto odkaze nájdete článok s výsledkami a priebehom.

Celý šampionát sa opäť nesie v súboji, ktorý prekračuje hranice jednej cyklistickej disciplíny. Úradujúci majster sveta Mathieu van der Poel má na konte tri dúhové dresy zo zablatenej časti cyklistiky. Rovnaký počet však má aj jeho životný rival Wout van Aert. Iba veľká náhoda by zlato udelila inému z nich. Na piesku pri Severnom mori sa tak črtá ďalší z výnimočných duelov tejto fenomenálnej dvojice.

Majstrovstvá sa udejú bez juniorských kategórií, ale to je obeta za to, že ešte do poslednej chvíle nevedelo, či sa šampionát kvôli ďalšej vlne koronavírusu v Belgicku udeje. V lokalite budú platiť zaužívané pravidlá o bublinách pre médiá a tímy. Pôjde sa rovnako, ako vo všetkých cyklokrosových pretekoch tohto roka, bez divákov.

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2021 – program:

Sobota 30.januára

  • preteky mužov do 23 rokov, štart o 13:35,
  • preteky žien Elite, začiatok o 15:15 (prenos na Eurosport Player a ČT 4)

Nedeľa 31.januára

  • preteky žien do 23 rokov, začiatok o 13:15
  • preteky mužov Elite, začiatok o 15:15 (prenos na Eurosport Player a na ČT 2)

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2021 – trasa:

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2021
zdroj: wkoostende2021.be

Trať pri pláži má 2800 metrov a okrem dvestometrovej cieľovej rovinky ponúka väčšina času trávu, viaceré mosty a prevýšenia s 20% sklonmi, ale hlavne – piesok. Piesočnatá časť má pol kilometra a v prípade suchého počasia bude mimoriadne zaujímavá. V opačnom prípade sa zmení iba na ďalšiu časť s blatom, nebude to však o nič jednoduchšie a niektorí budú cez túto časť bežať. Trať je prepojená s miestnym hipodrómom. Pôjde o rýchlu trať, kde jedna časť je technická s mnohými zákrutami, ďalšia však silová.

MS v cyklokrose 2021: Wout van Aert vs Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel prežil svoju klasicky dominantnú sezónu a 26-ročný jazdec sa určite pozerá na trať, ktorá mu vyhovuje. Na piesku víťazí často a 26-ročný jazdec bude mať možnosť preukázať svoju excelentnú techniku. Na šampionát prichádza s trpkou príchuťou po prehre v poslednom kole Svetového pohára, ale rovnako ako tam, po každom páde sa zdvihol a pokračoval.

Mathieu van der Poel. facebook.com/mathieu.vanderpoel

Wout van Aert sa Holanďanovi dokáže ako jediný výkonnostne vyrovnať. Trať už pozná zo svojich víťazných belgických majstrovstiev v roku 2017. Má síce menej víťazstiev v tomto roku, ale psychická výhoda posledného skalpu Van der Poela mu určite praje. Na technických sektoroch na výbušného Van der Poela čosi stráca, ale na priamych pasážach s drsným povrchom sa to opäť môže vyrovnať. Cyklistický svet čaká ďalší súboj týchto dvoch rivalov, ktorí od roku 2015 vyhrávali každé svetové majstrovstvá.

Wout van Aert
Wout van Aert. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Tí už ukázali, že hoc i najmenšia chyba bude využitá protivníkom a tak okrem excelentných schopností budú dôležité hlavne detaily.

Zvyšok sveta

Zvyšok sveta reprezentuje Tom Pidckock z Veľkej Británie. 21-ročný posila INEOS Grenadiers bola vlani druhá, za Van der Poelom. Prvé kolá sa dokáže držať s touto dvojicou, ale mimoriadne vysoké tempo, ktoré ostatní praktizujú počas celých pretekov, sa zdá byť na neho ešte veľa. Avšak aj víťaz Baby Gira mal v tejto sezóne svoju chvíľku úžasu, keď ako prvý jazdec mimo Beneluxu vyhral veľké preteky v cyklokrose od čias Zdeňka Štybara.

Tom Pidcock ako majster sveta v cyklokrose U23 | zdroj: Charlie Crowhurst / Red Bull Content Pool

A po siedmich rokoch je to práve Zdeněk Štybar, ktorý sa vracia na majstrovstvá sveta. Posledný víťaz zlata pred érou Van der Poela a Van Aerta v tejto sezóne nešiel žiadne cyklokrosové preteky, a 35-ročný Čech sa tak ukáže hlavne ako veľký ťahák českých fanúšikov. A kto vie, môže prekvapiť kvalitným výkonom.

Pri boji o pravdepodobné najvyššie dostupnú – tretiu – priečku sa o slovo prihlásia jazdci ako Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck alebo Corné van Kessel.

Slovensko budú na MS v cyklokrose 2021 reprezentovať Ondrej Glajza, Jakub Kurty a Matej Ulík.

Na MS v cyklokrose 2021 medzi ženami vyhrala Lucinda Brand

Na náročnej trase v Oostende radovala Lucinda Brand z Holandska. Druhá skončila Annemarie Worst. Tretia bola Denise Betsema. Viac sa dozviete v samostatnom článku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár