Mark Cavendish vyhral 2. etapu Okolo Turecka 2021

Mark Cavendish 2. etapa Okolo Turecka 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images

2. etapa Okolo Turecka 2021 sa opäť skončila hromadným šprintom. Najrýchlejší bol  Mark Cavendish (:dqt:). 35-ročný Brit získal prvé víťazstvo od februára 2018. Zároveň sa stal celkovým lídrom podujatia.

V meste Konya skončil druhý Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) a tretí bol ďalší šprintérsky veterán Nemec André Greipel (:isn:). Cavendish bol pred technickým šprintérskym finále na vlakoch tímov Israel Start-Up Nation a Alpecin-Fenix. V záverečných sto metroch vyrazil spoza kolesa Greipela a dotiahol sa na šprintujúceho Philipsena. V posledných metroch pred páskou ešte dokázal zrýchliť. O dĺžku kolesa porazil 23-ročného Belgčičana a na svoje konto pridal 148. víťazstvo v kariére. V cieli sa dojemne objal s Fabiom Jakobsenom (:dqt:), ktorý zažíva súťažnú premiéru po ťažkom páde.

„Je to neuveriteľné. Je naozaj pekné byť opäť víťazom. Nikdy si neprestanem užívať takéto pocity. Kolega Shane Archbold ma dnes potiahol lepšie ako včera, Alváro Hodeg mi pomáhal v poslednom kilometri. Vďaka tímu Deceuninck – Quick-Step som dostal opäť šancu,“ povedal Mark Cavendish podľa stránky pretekov.

Celkové poradie vedie Cavendish, ktorý bol v prvej etape štvrtý. Druhý je včerajší víťaz Arvid De Klijn, s ktorým má rovnaký celkový čas a po štvrtom mieste Holanďana aj celkový súčet umiestnení. Rozhoduje tak umiestnenie v poslednej etape.

Mark Cavendish patrí k najúspešnejším šprintérom histórie, na konte má tridsať víťazstiev z Tour de France. Posledné tri roky sa ale trápil, naposledy vyhral etapu na Dubai Tour v roku 2018. Z tímu Dimension Data sa presunul do Bahrain Merida, čo ale nebolo úspešné spojenie. Na konci roku 2020 sa dohodol s niekdajším zamestnávateľom Patrickom Lefevereom z tímu Deceuninck – Quick-Step na ročnom kontrakte. Od začiatku sezóny zbieral niekoľko pódiových umiestnení na menších pretekoch ako GP Jean-Pierre Monseré, Coppi e Bartali či Scheldeprijs.

Mark Cavendish vyhral 2. etapu – video:

Ako prebehla 2. etapa Okolo Turecka 2021?

Išla sa rovinatá etapa so zvlnenou časťou na začiatku. Po 150 km sa finišovalo v meste Konya na juhu centrálneho Turecka. Preteky druhej najvyššej kategórie Pro majú na programe dovedna osem etáp.

2. etapa Okolo Turecka 2021
zdroj: tourofturkey.org.tr

Arťom Zakarov (AST), J.A. Lopez (Burgos BH), Josu Etxebarria (Caja Rural), Szymon Tracz (Nippo), Ulises Castillo (Wildlife Generation), Samuele Zoccarato (Bardiani), Meindert Weulink (Ablock) a Vitalij Buts (Salcano Sakarya) vytvorili únik dňa. V prvej polovici dňa mali náskok približne jednej minúty. Najprv pracoval tím Israel Start-Up Nation, neskôr sa pridali aj favoriti z Deceuninck – Quick-Step, UNO-X, Delko alebo Alpecin-Fenix.

Po dvoch vrchárských prémiách v prvej polovici etapy sa do vrchárskeho dresu obliekol Ukrajinec Buts. Bodovací dres za body z rýchlostných prémií po druhej etape patrí Kazachovi Zakarovovi.

S 10 km do konca bolo po úniku. Všetky veľké tímy sa snažili držať vpredu, aby sa vyhli chaosu, aký nastal vo včerajšom identickom finále. Napokon prekvapivo nedominoval vláčik Quick-Stepu, ktorého líder Cavendish sa v poslednom kilometri držal za kolesami iných. Preukázal však kvalitnú rýchlosť a vyhral.

2. etapa Okolo Turecka 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step03:17:26
02Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
03André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 00
04Arvid De KleijnRally Cycling+ 00
05Stanislaw AniolkowskiBingoal Pauwels Sauces WB+ 00
06Manuel PeñalverBurgos-BH+ 00
07Giovanni LonardiBardiani CSF Faizanè+ 00
08Luca MozzatoB&B Hotels p/b KTM+ 00
09Rick ZabelIsrael Start-Up Nation+ 00
10Søren WærenskjoldUno-X Pro Cycling Team+ 00

2. etapa Okolo Turecka 2021: celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step04:52:54
02Arvid De KleijnRally Cycling+ 00
03Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 04
04Kristoffer HalvorsenUno-X Pro Cycling Team+ 04
05André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 06
06Pierre BarbierDelko+ 06
07Artyom ZakharovAstana-Premier Tech+ 07
08Sean De BieBingoal Pauwels Sauces WB+ 07
09Ivar SlikÀ Bloc CT+ 08
10Vitaliy ButsSalcano-Sakarya+ 08

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár