Miguel Ángel López – prečo má prezývku Superman?

Miguel Ángel López Astana

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2019

Miguel Ángel López (AST) vyhral najťažšiu etapu Tour de France 2020. Na kopci Col de la Loze ako posledný odolával s Pogačarom, Rogličom a jeho kolegom Kussom. Napokon približne 3 km pred koncom na veľmi strmých sklonoch bol sám na čele etapy. Veľmi silným vrchárskym predstavením si Kolumbijčan zaistil priebežné tretie miesto v celkovom poradí.

„Victoria de Superman López!“ kričal v cieli kolumbijský komentátor. 26-ročný jazdec Astany má totiž prezývku Superman. Ako k nej prišiel?

Prepadnutie v Kolumbii

Prezývka pochádza z doby, keď mal 16 rokov a bicykloval iba pár rokov. Bicykel používal na to, aby sa čo najrýchlejšie dostal do školy z obce Pesca v do inej časti okresu Boyacá vo vrchnatej Kolumbii. Jeho nevídaný talent objavil vo veku 15 rokov Rafael Acevedo, bývalý cyklista, ktorý ho začal trénovať.

Písal sa rok 2011 a López sa pripravoval na významené juniorské kolumbijské preteky Vuelta a Colombia Juventud. Keď išiel na farmu k Acevedovi, napadli ho dvaja zlodeji. Vybehli na neho a chceli mu ukradnúť bicykel. „Zlodeji si mysleli, že keď mám takéto telo a vzhľad, že mi ho poľahky zoberú, ale nebolo to tak,“ zmienila sa hviezda Astany.

López sa ubránil a utiekol, ale lupiči ho dvakrát bodli nožom do pravej nohy. Domov sa vrátil s bicyklom.

„Každý by to tak urobil, že?“

Osem dní po veľmi nebezpečnom incidente sa pretekov aj napriek značným problémom s poranením nohy zúčastnil. Na horskom profile sa mu podarilo uniknúť pred ostatnými. Preteky vysielala televízia a komentátor chcel tohto neznámeho chlapca predstaviť. Verejnosti tak vysvetlil jeho príbeh a poznamenal, že lieta po kopcoch ako „Superman“.

Preteky sa mu nepodarilo vyhrať, ale napravil to v roku 2014.

Superman Miguel Ángel López po víťazstve na Tour de France

Miguel Ángel López Moreno sa narodil 4. februára 1994 do rodiny siedmich detí. Pesca sa nachádza vo výške 2600 metrov nad morom, čiže oproti iným cyklistom má vo vysokých etapách na Tour či Gire značnú fyzickú výhodu.

Za svoju kariéru vyhral najvýznamnejšie mládežnické preteky Tour de l’Avenir 2014. Patrí k najlepším čistokrvným vrchárom pelotónu, sedia mu hlavne dlhé vysokohorské stúpania. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí víťazstvo na Okolo Švajčiarska 2016 či Okolo Katalánska 2019. Taktiež má dve etapy z Vuelta a España, ku ktorým pridal kráľovskú etapu na Tour. Na Giro d’Italia 2018 a Vuelta a España 2018 bol na tretej priečke.

Na ďalšie tretie miesto z pretekov Grand Tours má našliapnuté na Tour de France.

„Je to moje najdôležitejšie víťazstvo kariéry,“ povedal López po 17. etape Tour de France. Pri svojej prvej účasti na najslávnejších pretekoch sveta si počkal na jedinú etapu v nadmorskej výške 2000 metrov nad morom. „Tento terén mi sedí. Bolo to v nadmorskej výške nad 2000 metrov, takže ako keby som bol doma v Kolumbii.“

„Myslím na moju manželku a syna. Je to veľmi ťažké byť od nich odlúčený. Je to však moja práca. Myslím na nich celý čas,“ spomenul po víťazstve na svoju rodinu podľa SBS.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

La victoria más bonita de mi vida gracias muchachos @proteamastana gracias mi vida @natha_acevedo30 @letourdefrance falta poco

Príspevok, ktorý zdieľa Miguel Ángel López Moreno (@miguelsuperlopez),

Pred 18. etapou má stratu 1:26 na vedúceho Rogliča. Zaujíma ho však náskok na štvrtého Richieho Porta, ktorý je 1:39. Austrálčan má miernu výhodu v sobotňajšej časovke a na to López myslí. „Myslím, že potrebujem aspoň minútu náskoku.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár