MS Yorkshire preview: V časovke Belgičania proti Rogličovi či Dennisovi. A anglickému počasiu

Zajtra je na programe individuálna časovka mužov Elite na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Yorkshire. Ide o každoročný prestížny súboj, z ktorého tento rok vypadol Tom Dumoulin pre zranenie z Gira. Proti sebe tak nastúpi supertalent desaťročia, rekordér v hodinovke, víťaz Vuelty či záhadou ovešaný obhajca titulu.

Predošlí víťazi

zdroj: twitter.com/VeloUK

2018  Rohan Dennis
2017  Tom Dumoulin
2016 
Tony Martin
2015  Vasil Kirijenka
2014 
Bradely Wiggins
2013  Tony Martin
2012  Tony Martin
2011  Tony Martin
2010  Fabian Cancellara

Trasa

Anglické grófstvo Yorkshire ponúka mierne zvlnený terén na všetkých disciplínach a inak tomu nebude ani v časovke. Po rovinatých 13 km príde na rad prvé menšie stúpanie, ktoré jazdcov privedie na časť s menšími kopčekmi, v ktorých bude ťažké si udržať stály rytmus. Nachádza sa tam najprv kopec dlhý 1,1 kiloemtra s 5 percentami, neskôr aj o niečo strmejších sedemsto metrov o siedmich percentách. Finále je do mierneho stúpanie po rovinatom kilometri. Nastúpa sa celkovo 564 výškových metrov. Dôležité bude udržať si konštantnú rýchlosť aj v strednej časti. Po nej to bude o tom, ako kto narábal so silami.

Ide hlavne o dĺžku, ktorá sa natiahla na dĺžku 54 kilometrov. Dôležité budú technické časti, ktoré sa ťažko budú zvládať na časovkárskych špeciáloch. Ako sme však uvideli v predošlých dňoch, najmä v dnešnej U23 časovke, veľkú úlohu zohrá počasie. Predpovede podporujú podobné podmienky ako pri víťazstve Bjerga, čo by prinieslo ďalšie veľké mláky a vôbec by to nebolo jednoduché. Už tak sa jedná o najdlhšiu trať od roku 2013.

Začína sa v Northallerton a končí v hlavnom dejisku šampionátu – Harrogate. Začína sa o 14:10 LSEČ. Posledný pretekár prejde cieľom približne o 15:40 LSEČ. Preteky vysiela slovenská Dvojka od 14:30. Na televíznej stanici Eurosport sa vysiela od 14:00.

Profil:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Favoriti

Vypadnutie Dumoulina rozšírilo aj prípadný okruh favoritov, ktorí sú viac vyrovnaní. Začneme belgickou, asi najsilnejšou zostavou. V nej nastúpi Victor Campenaerts, ktorý tento rok stanovil nový hodinový rekord a vyhral časovku na Tirrene či Okolo Belgicka. V druhej časti roka sa mu ale nedarilo, prišiel pokles formy, hlavne kvôli predošlej intenzívnej príprave. Na domácom ITT majstráku skončil štvrtý. Odvtedy súťažne nejazdil, individuálna príprava sa mohla podariť a 27-ročná posila Dimension Data je prvým veľkým otáznikom stredy na šampionáte.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

V belgickom drese je aj Yves Lampaert, víťaz Okolo Slovenska. V časovke v Bardejove síce skončil druhý, no išlo o veľmi krátky prológ. Klasikárske tempárske zručnosti 28-ročného jazdca sú známe, na dlhej trati sa mu môžu zísť. Je veľmi ťažké robiť predpoveď, keďže takáto konkurencia sa na takejto dlhej časovke stretne iba zriedkavo.

zdroj: Ján Melicher

Remco Evenepoel je favoritom. Vo veku 19 rokov už vyhral európsky časovkársky titul aj Clásica San Sebastian. Ešte nikdy nešiel tak dlhú trať, no s tímom Quick Step určite všetko prekonzultovali. Dlhý sólový výkon si vyskúšal na Okolo Nemecka, v ostatných pretekoch tiež musel samostatne zabrať. Napríklad v Montreali po defekte. Až na trati uvidíme, či je supertalent pripravený rovno bojovať o pódium po tom, čo iba minulý rok vyhral juniorskú kategóriu.

zdroj: twitter.com/dklasikoa

Rohan Dennis síce obhajuje titul, no pre všetkých je veľkou záhadou. Od svojho zostúpenia z bicykla v 12. etape Tour de France nedal o o tomto incidente vnútri tímu vedieť. Na bicykli a ani slovne. Síce poskytol pár rozhovorov pre rôzne médiá, no príčinu záhadného odstúpenia sme nezistili. Špekuluje sa o technike používanej v Bahrain Merida. Preto bude mať austrálsky borec, za normálnych okolností najväčší favorit, stroj BMC od domácej reprezentácie. 29-ročný špecialista sa určite pozeral na Yorkshire a po neslávnej sezóne sa určite bude chcieť predviesť.

zdroj: twitter.com/VelonCC

Primož Roglič má za sebou prvé víťazstvo na Grand Tour. Je otázne, ako sa s Vueltou vysporiadalo jeho telo aj tréningové plány. Ak sa Slovinec postaví na štart v dobrej kondícii, bude patriť k najväčším adeptom na triumf.

zdroj: twitter.com/Portal4Cycling

Bez šance nie je ani Stefan Küng, víťaz časovky na Okolo Slovenska, či Bob Jungels, ktorý bol tretí. Po páde na Vulete je otázna kondícia Tonyho Martina. Borci, ktorí môžu prekvapiť a atakovať prvú desiatku, sú Kasper AsgreenVasil KirijenkaFilippo GannaJos Van EmdenDylan Van BaarleMaciej BodnarPatrick Bevin, Jonathan Castroviejo alebo Nelson Oliveria.

Slovensko bude reprezentovať Ján Andrej Cully. Česká republika posiela špecialistov Josefa Černého, šiesteho muža poslednej časovky Gira, alebo skúseného Jana Bártu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár