Najrýchlejšia vôbec. Philippe Gilbert stanovil v 17. etape Vuelty historický rekord

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Etapa číslo 17 pretekov Vuelta a España priniesla mimoriadne udalosti. Nairo Quintana (MOV) sa účasťou vo veľkom úniku dostal na druhé miesto za Rogliča (:tjb:), Deceuninck – Quick Step sa dostal dopredu so sedmičkou jazdcov a pripravil skvelé víťazstvo Philippovi Gilbertovi (:qst:) v dni poznačenom silným vetrom.

Išlo sa tak rýchlo, že televízny prenos musel začať o polhodinu skôr. Inak by sme nemali z veterného predstavenia skoro nič.

Etapu dlhú 219,6 kilometra prekonal najrýchlejšie Belgičan Gilbert za 4 hodiny, 20 minút a 15 sekúnd. Svoje druhé víťazstvo na tejto Vuelte získal pri priemernej rýchlosti 50,63 km/h.

Nikdy v histórii neboli preteky dlhšie ako 200 km prejdené rýchlejšie. 37-ročný klasikár tak okrem 11. Grand Tour víťazstva získava aj ocenenie Ruban Jaune (v preklade Žltá stužka). Tá bola vytvorená v počiatkoch súťažnej cestnej cyklistiy zakladateľom Tour de France, Henri Desgrangem, v roku 1936. Napodobniť mala cenu Blue Riband (modrá stužka) za najrýchlejšie prejdenie Atlantického oceánu.

Cenu doteraz držal Matteo Trentin (:mts:) za 230-kilometrovú klasiku Paríž – Tours v roku 2015. Talian vtedy trať prešiel rýchlosťou 49,64 km/h.

Matteo Trentin:

„Rekordy sú tu na to, aby sa prekonali. Je trochu smutné sa rozlúčiť s Ruban Jaune, ale gratulujem Philippovi Gilbertovi za včerajšiu neskutočnú jazdu!“

Od počiatku ceny sa rekord menil 13-krát. Iba štvrtýkrát toto ocenenie putuje niekomu mimo jesenných pretekov Paríž – Tous. Rekordne rýchlo sa išlo napríklad ešte na Paríž – Roubaix alebo Paríž – Brusel. Prvým rekordérom bol Gustave Danneels s rýchlosťou 41,455 km/h. Pred Trentinom sa do histórie zapísali Marcato, FreireZabel alebo Tchmil.

Vyjadrenie Gilberta po etape:

 

„Etapa bola komplikovaná a veľmi agresívna hneď od začiatku, s vetrom a všetkým okolo toho. Mali sme veľkú motiváciu a dobrý plán, takže sme za to zobrali veľmi skoro. Bolo to šialené a môžem vám povedať, že nič také za 17 rokov profesionálnej kariéry som nezažil. Som si istý, že táto etapa navždy ostane v histórii Vuelty a ľudia budú o nej hovoriť ešte veľmi dlho. Toto všetko robí moje víťazstvo, ktoré by nebolo možné bez pomoci Wolfpacku [prezývka tímu], sladké a nezabudnuteľné.“

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Útok v závere skúšal aj Zdeněk Štybar (:qst:). Kvôli tomu musel Sam Bennett (BOH) nastúpiť skoro, minul sily pred záverom a ostrieľaný víťaz štyroch rôznych monumentov nemal na malom stúpaní problém zvíťaziť. Gilbert sa ukážkovo lúči s Quick Stepom, keďže od novej sezóny bude pretekať v drese Lotto Soudal.

Okrem toho sa tímu podarilo dostať 23-ročného Jamesa Knoxa (:qst:) do prvej desiatky. Brit je iba na druhej Grand Tour v živote, na tohtoročnom Gire musel odstúpiť v skorých etapách.

Do úniku sa nedostal len Max Richeze (:qst:), no ten si už zjavne robil kontakty v tíme UAE, do ktorého prestupuje.

 

Zdroj: deceuninck-quickstep.com, cyclingweekly.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár