Narváez vyhral 12. etapu Giro d’Italia vďaka smole Paduna

Giro d'Italia 2020

12. etapa Giro d’Italia 2020 sa skončila víťazstvom úniku dňa. Etapu vyhral Jhonatan Narváez (:ins:) a získal druhú etapu pre Ekvádor z tohto ročníka. Kvôli defektu stratil možnosť bojovať o etapu Mark Padun (:bmt:). Joaõ Almeida (:dqt:) mal v selektívnej etape výbornú tímovú podporu a udržal sa v ružovom drese. Zmeny v prvej desiatke celkového poradia nenastali. 

S výnimkou prvých a posledných 25 km sa v etape išlo neustále hore a dole. Začínalo sa v jadranskom meste Cesenatico s 25-tisíc obyvateľmi. Je to domov zosnulej legendy Marca Pantaniho. Po štarte sa prejde do vnútrozemia a predhoria Apenín. Okolie miništátu San Maríno má veľmi veľa kopcov, ktoré sú často strmé a majú zaujímavé cesty. Niektoré ponúkli starší asfalt a úzke kľukaté cestičky. Etapa mala 204 km a bez dvesto metrov štyritisíc výškových metrov. Prešlo sa cez deväť náročných stúpaní, ktoré mali päť, ale aj deväť kilometrov.



12. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

12. etapa Giro d'Italia 2020
12. etapa Giro d’Italia 2020

Pred etapou bol Almeida v ružovom drese, Guerreiro viedol vrchársku súťaž:

Skorý únik mal veľký náskok a bojoval o víťazstvo

Od začiatku dňa panovalo v talianskom regióne Emilia-Romagna nepríjemné počasie. Bolo niečo okolo 10 ºC a pršalo počas celej dĺžky etapy.
Po 30 km útočenia a naháňania skorých pokusov sa na čele usadila veľká skupina. François Bidard (:alm:), Simon Pellaud (Androni Giocattoli – Sidermec), Manuele Boaro (AST), Mark Padun (:bmt:), Joey Rosskopf (:ccc:), Jesper Hansen (COF), Cesare Benedetti (BOH), Simon Clarke (MOV), Albert Torres (MOV), Victor Campenaerts (:ntt:), Jhonatan Narváez (:ins:), Maximilan Richeze (:uae:) a Etienne Van Empel (Vini Zabú-KTM). Potom sa tam dostal aj Hector Carretero (MOV), aj keď tomu prechádzalo bizarne divné predávanie bidónu.

Po 70 km mali utečenci náskok už 12 minút. Vedeli, že niekto z prednej skupiny sa dnes v cieli bude radovať. Pelotón najprv ovládal Deceuninck – Quick Step a keď videl, že nikto neohrozí celkovú prvú pozíciu Almeidu v celkovom poradí, zvoľnil.



NTT Pro Cycling udával tempo a okresal skupinu

Hlavná skupina počas 12. etapy Giro d’Italia 2020. zdroj: twitter.com/giroditalia

120 km pred koncom za to zobral tím NTT Pro Cycling, ktorý má v štvrtého muža celkového poradia Domenica Pozzoviva (:ntt:). Z 13 minút sa náskok začal zmenšovať, ale juhoafrický tím to nerobil kvôli stíhaniu brejku, ale aby svojmu lídrovi čo najviac pomohol a oslabil ostatných.

Takto to pokračovalo dlhé kilometre, zo skorého úniku si do hlavnej skupiny vystúpil excelentný časovkár Campenaerts.

Pri vstupe do posledných 40 km mala hlavná skupina už len 20 pretekárov. Boli v nej všetci favoriti na celkové poradie a iba to svedčilo o tom, aká ťažká táto etapa bola. Osamotení boli Vincenzo Nibali (:tfr:), tímových pomocníkov nemal ani Jakob Fuglsang (AST).



Smola sa opäť nalepila na Fuglsanga, ktorý 40 km pred cieľom musel meniť bicykel. O 10 minút sa dotiahol na grupu.

Pellaud kráľom prémií

Sympatický švajčiarsky Pellaud jazdec zabáva pelotón účasťami v únikoch. Počas prvej účasti na Gire bol už neraz vpredu. Dnes bol zďaleka najaktívnejším jazdcom na štyroch prvých vrchárskych prémiách. 27-ročný jazdec vyhral takmer všetky prémie, išlo mu hlavne o súťaž aktivity.

Po konci dňa sa však poradie vo vrchárskej klasifikácii nemenilo. Portugalčan Guerreiro bodoval vo vrchárskej etape a stále vedie.

Prvý bol Pellaud aj na šprintérskej prémii. Démare ani Sagan, prví dvaja jazdci bodovacej súťaže, na nej nebodovali, keďže prvých osem miest tam už zobral únik. Francúz má stále náskok 36 bodov na Slováka.

Padun a Narváez najsilnejšími z úniku

Padun a Narváez počas 12. etapy Giro d'Italia 2020
Padun a Narváez. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Už počas mnohých stúpaní sa začal únik rozpadať. Na Passo delle Siepi najprv zaútočil Simon Clarke, ale na tvrdé tempo odpovedali len Mark Padun Jhonatan Narváez. Zbavili sa Austrálčana, ktorý ich stíhal s minútovou stratou. 51 kilometrov sa za touto rozdelenou trojicou zoskupili ďalší, ale postupne začali strácať čoraz viac.

Aj na poslednom stúpaní boli prví Ekvádorčan Narváez a Ukrajinec Padun. Mali náskok 1:30 na Clarka a ešte viac na zadnú skupinu. Na zriedenú hlavnú skupinu mali pohodlný náskok 6:30.

Keď ostávalo do cieľa 24 km, dostal 24-ročný Padun defekt, musel meniť bicykel. Jeho protivník pokračoval v sólo jazdec. Najprv mal na rovinatej časti manko 30 sekúnd, ale Ukrajinec nič nevzdával. O 10 kilometrov stiahol jazdec Bahrain McLaren medzeru už iba na 10 sekúnd a išlo tak o fascinujúcu bitku na ceste do prímorského Cesenatico.



Jhonatan Narváez vyhral 12. etapu Giro d’Italia 2020

23-ročný Jhonatan Narváez to napokon dokázal. Padunovi od méty 8 km do konca odchádzalo tempo a nohy, opäť sa strata natiahla na 25 sekúnd.

Narváez vyhral 12. etapu Giro d’Italia 2020. Získal prelomové víťazstvo v drese INEOS Grenadiers. Vyviazol spod tlaku, ktorý počas pár kilometrov na neho vyvíjal Padun, ale ten nevyužil svoju 9-sekundovú medzeru. Ekvádorčan po prvom víťazstve v predošlom mesiaci na Coppi e Bartali v drese Ineosu dnes vyhral v tieni pocty inej legende, zosnulému Marcovi Pantanimu, ktorý sa narodil v tejto lokalite. Talianske preteky mu tak zjavne sedia, vysporiadal sa s ťažkými podmienkami.

Pokračuje v explózii Ekvádoru na pretekoch. V roku 2018 tu Richard Carapaz vyhral jednu etapu. Vlani fantasticky podujatie vyhral a pripísal si dve etapy. V tretej etape, v rovnako daždivých podmienkach, ovládol dojazd na Etnu Jonathan Caicedo. Ide o tretie etapové víťazstvo tímu INEOS Grenadiers na pretekoch. Ten po vypadnutí Gerainta Thomasa improvizuje a po dvoch triumfoch Filippa Gannu dosť úspešne.

Druhý skončil Mark Padun so stratou 32 sekúnd. Simon Clarke (:efd:) bol tretí, 6:50 po víťazovi.



Celkové poradie

Z etapy, ktorá najprv ponúkla možnosť na veľkú akciu v celkovom poradí, sa hlavne kvôli nepríjemnému počasiu nedialo nič. Veterán Pozzovivo viedol skupinu sám, ale žiadne rozdiely sa nediali.

Hlavná skupina, kde boli všetci jazdci z top 10, prišla do cieľa 8:25 po víťazovi. Jediným jazdcom, ktorý mal dnes krízu, bol pred etapou 12. Ilnur Zakarin a vypadol z top 20.

Joaõ Almeida (:dqt:) si v zajtrajšej šprintérskej etape užije ďalší deň v maglia rosa. Dnes s tímom boli najlepším celkom a Portugalčan vyzerá byť dosť silný na to, aby nebol vynechaný z pozície favorita na víťazstvo v pretekoch.

12. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Jhonatan Narvaez (Ecu):ins:5:31:24
2.Mark Padun (Ukr):bmt:0:01:08
3.Simon Clarke (Aus):efd:0:06:50
4.Joseph Rosskopf (USA):ccc:0:07:30
5.Simon Pellaud (Swi)Androni Giocattoli-Sidermec0:07:43
6.Brandon McNulty (USA):uae:0:08:25
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
8.Ruben Guerreiro (Por):efd:
9.Joao Almeida (Por):dqt:
10.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por)DQT49:21:46
2.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:00:34
3.Pello Bilbao (Spa)TBM0:00:43
4.Domenico Pozzovivo (Ita)NTT0:00:57
5.Vincenzo Nibali (Ita)TFR0:01:01
6.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:15
7.Jai Hindley (Aus)SUN0:01:19
8.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:21
9.Fausto Masnada (Ita)DQT0:01:36
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:02:20

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár