Niki Terpstra zostane v TotalEnergies, v klasikárskom jadre okolo Sagana

Prestupy
Niki Terpstra

zdroj: © ARN/Gautier Demouveaux

Holandský cyklista Niki Terpstra predĺžil zmluvu s tímom TotalEnergies. Vo francúzskej Pro zostave bude jazdiť do konca roka 2022.

Informáciu priniesol portál Wielerflits. 37-ročný jazdec pôsobí vo svojom súčasnom tíme od roku 2019.

Niki Terpstra bude najskúsenejším klasikárom v zostave, ktorú posilní Peter Sagan. Obe hviezdy tímu majú na konte dva monumenty – kockové Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Klasikárska zostava sa tak bude opierať o nových jazdcov v tíme, teda Macieja Bodnara, Daniela Ossa a podľa najnovších informácii aj Juraja Sagana, ale aj o udomácnených jazdcov.



Pravdepodobne najlepšiu klasikársku sezónu oproti vyššie vymenovaných mal Francúz Anthony Turgis, ktorý pravidelne obsadzoval top 10 na veľkých jednodňovkách. Ďalšími jazdcami vhodnými pre klasiky sú skúsený Nór Edvald Boasson Hagen či Belgičan Dries Van Gestel.

Niki Terpstra mal v TotalEnergies výrazný úpadok

Keď v roku 2018 vymenil Terpstra tím Deceuninck – Quick-Step za TotalEnergies, bol ešte stále úradujúci šampión Okolo Flámska. Pri svojej obhajobe však tvrdo spadol a prvá sezóna vo Francúzsku sa pre neho niesla v smole. Prebral sa až na samý záver sezóny na Paríž – Tours, kde skončil druhý.

V nasledujúcich dvoch sezónach prišiel viditeľný celkový úpadok jeho formy. V roku 2020 bolo jeho najlepším umiestnením ôsme miesto na Saudi Tour. Na jar totiž utrpel pri tréningu ťažký pád, ktorý ho vyradil na niekoľko mesiacov. O niečo lepšie vyzeral v auguste tohto roka v poslednej etape Arctic Race of Norway, v ktorej bral druhé miesto.

Aj keď už nejde o svetového klasikára, stále vie do hocijakého tímu priniesť svoje skúsenosti. Na konte má osem rokov v najlepšom klasikárskom tíme dekády Deceuninck – Quick-Step. S ním získal sólo víťazstvá na Roubaix 2014 a Flámsko 2018. V roku 2016 vyhral Benelux Tour (vtedy Eneco Tour), či klasiky E3 SaxoBank (vtedy E3 Harelbeke) alebo Dwars door Vlaanderen.

Terpstra prišiel nedávno podporiť bývalého cyklistu a kolegu Toma Boonena, ktorý sa venuje motoršportu:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár