Okolo Flámska 2020 preview: Najkrajší koniec

Okolo Flámska 2020
Okolo Flámska 2020 preview

zdroj: foto: twitter.com/RondeVlaanderen

Okolo Flámska 2020 bude v túto neobyčajnú sezónu posledným monumentom. Keďže Paríž – Roubaix bol zrušený, pôjde o najdôležitejší jednodňový závod sezóny. Zároveň ide o poslednú klasiku roka, čo môže priniesť len jediné. Všetci favoriti pôjdu do toho úplne naplno a dočkáme sa krásnej útočnej totálnej cyklistiky. Do boja prichádzajú dvaja fenomenálni cyklokrosári, ostrieľaní borci a ako nás naučil vlaňajší rok, je potrebné počítať s podceňovanými. Veď ide o to najkrajšie z Flámska.



Predošlí víťazi:

Bettiol v cieli Okolo Flámska 2019. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

2019  Alberto Bettiol (ITA)
2018  Niki Terpstra (NED)
2017  Philippe Gilbert (BEL)
2016  Peter Sagan (SVK)
2015  Alexander Kristof (NOR)
2014  Fabian Cancellara (CHE)
2013  Fabian Cancellara (CHE)
2012  Tom Boonen (BEL)
2011  Nick Nuyens (BEL)
2010  Fabian Cancellara (CHE)



Okolo Flámska 2020 – trasa

18. októbra 2020
Ročník:
106. (od roku 1913)
Pôvodný názov:
 De Ronde van Vlaanderen 
Prezývka:
Vlaanderens Mooiste (z holandičiny „To najkrajšie z Flámska“)
Dĺžka: 244 km
Profil: kopcovitý s dlažobnými kockami, 2003 nastúpaných metrov
Štart: 09:45 LSEČ v Antverpách (Belgicko)
Predpokladaný dojazd: 15:27 – 16:17 LSEČ v Oudenaarde (Belgicko)
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 9:45 a RTVS Dvojka od 13:30

Okrem zmeneného dátumu z prvého aprílového víkendu na jeseň sa zmenila aj trasa. Ide o miernu obmenu z predošlých rokov, aj keď kostra ostáva rovnaká. Okolo Flámska 2020 začne v Antverpách a po 244 km skončí v Oudenaarde. Pôjde o približne 20 km skrátenú verziu, ale monumentálne parametre zostávajú. Trasa vyžmýka z každého maximum síl.

Fotografi sa tento rok budú musieť zaobísť bez každoročne najkrajších záberov na kopec Muur van Geraardsbergen. Pridalo sa stúpanie Valkenberg do prvej časti okruhu.



Profil Okolo Flámska 2020:

zdroj: rondevanvlaanderen.be

60 kilometrová rovina smerom na juh prinesie jazdcov do Flámskych Arden, kde sa najprv príde na zvlnenú časť a prvé kockové úseky Lippenhovestraat a Paddestraat. Prvým stúpaním s neslávne známymi dláždenými kockami príde po 100 kilometroch dlhého dňa. Bude ním Katteberg (0,7 km – 5,4%). Po ňom sa prichádza na veľký okruh, ktorý bude obsahovať až 10 prejazdov stúpaniami. Začne sa azda najslávnejším – dlhým Oude-Kwaremont (2 km – 4,2%) s naozaj ťažkým terénom.

Alberto Bettiol a rozhodujúci nástup na Okolo Flámska 2019. zdroj: twitter.com/EchelonsHub

Ďalšie kopčeky majú niečo nad jeden kilometer, obsahujú kocky, ktoré sa s nepríjemnými sklonmi pomaly zarývajú jazdcom do nôh. Dlhé útoky od favoritov tak asi ešte neuvidíme, ale nastavené tempo a satelitné nástupy pomocníkov veľkých hráčov budú rozhodne zaujímavé z taktického hľadiska.

Dlhé kolo ukončí Oude-Kwaremont 55 km pred koncom. Po ňom ešte prichádza jeho malý spoločník Paterberg (400 metrov – 9,5%), ktorý je ale oveľa ťažší a hlavne po dlhom bergu dajú viac ako desaťpercentné sklony na trasúcej sa ceste zabrať. Prichádza sa na druhý okruh, ktorý je síce menší, ale má oveľa viac paliva v sebe. Výbuchy budú pokračovať na asi najťažšom kopci vo Flámsku Koppenberg (500 metrov – 8%). Aj najväčší favoriti sa tu budú na „mačacích hlavách“ trápiť a rozhodne uvidíme aj profesionálnych cyklistov, živiacich sa cyklistikou, tlačiť svoje bicykle smerom nahor. To hovorí za všetko. Tento kopec bol desaťročia vynechávaný samotnými organizátormi, keďže bol tak nepopulárny.



Koppenberg

Vandearden sa v roku 1985 na mokrej edícii ako jediný udržal na bicykli a vyhral. zdroj: twitter.com/FDDM_OVO

„Povedal som organizátorom, že to bola vojna, nie preteky. Je ťažké vysvetliť, čo znamená Koppenberg pre jazdcov. Je to skôr lotéria, ako preteky. Prvých päť alebo šesť jazdcov tu má nejakú šancu, zvyšok odpadne alebo sa vyštverá už len tak, ako vie. Čo do pekla sme urobili, že ste nás tu poslali?“ povedal legendárny cyklista Bernard Hinault po svojej prvej a jedinej účasti na De Ronde.

Takmer dvojkilometrovým kockovým úsekom Mariaborrestraat sa bude pokračovať. Nasleduje jemný Steenbeekdries, po ňom obľúbený dláždený kopec miestnej legendy Toma Boonena Taaienberg (500 metrov – 4,3%). Selektívna skupinka bude pokračovať na Kruisberg – Oudestraat (800 metrov – 5,9%).

Peter Sagan opúšťa Sepa Vanmarcka na víťaznom Ronde 2016. zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Všetko to zakončí, mnohých jazdcov dorovná klasická kombinácia Oude-Kwaremont a Paterberg, ktorá sa ukončí 14 km pred koncom. Potom bude nasledovať rovinatá dráha až do východflámskeho mesta Oudenaarde, ktoré má 30-tisíc obyvateľov.

Organizátori z Flanders Ckassics vyhlasujú, že preteky budú bez divákov. Odpadne tak špecifická atmosféra, ale to je malá náhrada za to, aby sa vôbec pretekalo.

Okolo Flámska 2020 – mapa a počasie:

Okolo Flámska 2020 mapa
zdroj: rondevanvlaanderen.be

V blízkosti Oudenaarde má byť v nedeľu podľa predpovede 13 ºC so západným vetrom, ktorý ale nebude silný. Zatiaľ je pravdepodobnosť zrážok len veľmi malá, ale nejaká tu je. S dažďom by išlo o šialené preteky.



Okolo Flámska 2020 – favoriti

Totálna cyklistika, v ktorej zvíťazí ten najsilnejší. Výdrž na ťažkých 17 stúpaniach bude kľúčová. V posledné roky vyhrali Bettiol, Terpstra, Gilbert i Sagan sólo útokom. Kto zvíťazí na najväčšej športovej udalosti v Belgicku, ktorá sa stala kultom?

Rivalita Wout van Aert vs. Mathieu van der Poel pokračuje

Preteky majú dvoch najväčších favoritov, ktorí boli favoritmi na prakticky každý cyklokrosový závod v posledných 10 rokoch. Wout van Aert (:tjb:) môže zakončiť svoju fenomenálnu sezónu, v ktorej vyhral monument Miláno – San Remo, Strade Bianche a dve etapy na Tour de France. Na Flámsku bol dvakrát, pri premiére bol deviaty a vlani štrnásty. To sa ale cez leto vyšvihol na najlepšieho jazdca planéty. Má skvelé držanie tempa, dynamiku a v neposlednom rade aj jeden z najrýchlejších šprintov na svete.

Wout van Aert
Wout van Aert víťazí na Strade Bianche. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Proti nemu stojí Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Holandský majster zapol naplno až v poslednom mesiaci a po famóznom sóle vyhral klasikársky etapák BinckBank Tour, či predviedol nechytateľný nástup v siedmej etape Tirreno-Adriatico. Vlani tu skončil pri premiére štvrtý, pritom ešte spadol a v posledných 100 km sa musel sám vracať do hlavnej skupiny a v šprinte nestačil len na Kristoffa. Holandský majster pôsobí však oveľa explozívnejším dojmom, rád útočí, pritom Van Aert chytil na ceste nejaké správne strategické návyky. Okolo Flámska však väčšinou rozhoduje čistá sila a vybrať medzi jedným z tejto dvojice je mimoriadne ťažké.

7. etapa Tirreno-Adriatico 2020
Van der Poel vyhral 7. etapu Tirreno-Adriatico ’20. twitter.com/TirrenAdriatico

Všetko sa to deje v tieni udalostí z Gent-Wevelgem. Medzi 26-ročný Belgičanom a 25-ročným Holanďanom je vzájomná rivalita, ktorá sa prejavila už aj na ceste. Na pretekoch sa na seba pozerali a strážili svoje ťahy. Nastala tak situácia, že dvaja najväčší favoriti sa radšej pripravili o víťazstvo, ako keby mali pomôcť si navzájom. Na Gent Wevelgem bol však asi silnejší Van Aert a Mathieu mu nechcel pomôcť ku koncu aj preto, že už nemal dosť síl.  Aj to bude veľkou témou Okolo Flámska.

Zároveň s nimi bude chcieť spolupracovať len málokto, keďže takmer nikto nie je v šprintoch na pásku rýchlejší. Ich tímy by im mali poskytnúť základnú podporu. Sú to domestici ako Jansen (:tjb:), Teunissen (:tjb:) či Eenkhoorn (:tjb:) pre Van Aerta a debutant Vakoč alebo De Bondt (Alpecin-Fenix) pre Van der Poela.



Quick Step a v ňom okrem iných aj Alaphilippe

Deceuninck – Quick Step každoročne nastupuje ako najsilnejší klasikársky tím. Vlani tu dieru do sveta urobil Kasper Asgreen (:dqt:) druhým miestom. Zdeněk Štybar (:dqt:) stále čaká na svoj prvý monument, no v tomto období zjavne nemá svoju najlepšiu výkonnosť a čaká ho ešte Vuelta. Yves Lampaert (:dqt:) je po zranení, ale pravdepodobne je v poriadku. Na BinckBank Tour a Gent-Wevelgem skončil v top 10. Florian Senechal (:dqt:) doplní kvalitný tím, ktorý má vyhrať po útoku zo skupiny, kde by mali početnú výhodu a dostali by tak ostatných pod tlak.

Yves Lampaert
Yves Lampaert. zdroj: twitter.com/sportwereld_be

A najväčšia otázka ohľadom belgického klasikárskeho supertímu je: Čo urobí Julian Alaphilippe (:dqt:)? Francúz je možno najlepším klasikárom na ardenské a kopcovité jednodňovky, ale kocky sú zatiaľ pre neho neznámou. Dobrý vyzeral byť na kockovom stúpaní na Brabantskom šípe, ktorý vyhral. Útočil tam aj na Van der Poela a ako jediný sa s nim držal. Majster sveta štartuje na Okolo Flámska vôbec prvýkrát v kariére. Ako jazdec s cyklokrosvou minulosťou a jednoznačne dobrou technikou na bicykli môže prekvapiť, ale k najväčším favoritom asi nepatrí.

Alaphilippe
Julian Alaphilippe na Brabantskom šípe. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Obhajca titulu Bettiol a nevyspytateľný Pedersen

Štartuje aj do minulého roka neznámy Alberto Bettiol (:efd:). Na Oude Kwaremont fantasticky zaútočil a vyhral nie len svoj prvý momnument, klasiku, ale svoje prvé preteky v kariére! Na nedávnom Gent-Wevelgem patril k protagonistom a skončil a štvrtom mieste, keď bol pri rozhodujúcom útoku, len nebol dostatočne rýchly v šprinte.

Alberto Bettiol na Strade Bianche
Alberto Bettiol bol štvrtý na Strade Bianche ’20. zdroj: twitter.com/We_Cyclisme

Jeho podporný tím mu minule mimoriadne pomohol. Budú to večný smoliar klasík Sep Vanmarcke (:efd:), veterán Sebastian Langeveld (:efd:) či Jens Keukeleire (:efd:). Tento rok si však na jazdca s číslom 1 dá pozor oveľa viac ľudí.

Mads Pedersen (:tfr:) síce prišiel o svoj dúhový dres, ale pred týždňom predviedol dominantný, skúsený výkon a vyhral upršanú edíciu Gent-Wevelgem. V stredu odstúpil zo Schelderprijs kvôli problému s kolenom, ale mal by byť v poriadku.  V prípadnom daždi je asi najlepším jazdcom v pelotóne a keď sa druhý muž Ronde 2018 dostane do šprintu, vie byť najrýchlejším na svete. Bude mať pri sebe Jaspera Stuyvena (:tfr:) alebo Edwarda Theunsa (:tfr:).

pedersen
Mads Pedersen víťazí na Gent-Wevelgem. zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Ambiciózni klasikári dostanú šancu

Tiesj Benoot (:tfr:) je ďalším veľkým klasikárom na štarte, ktorý však musí útočiť z diaľky.  Belgičan bude silný hlavne v tandeme so Sørenom Kraghom Andersenom (:sun:). Na špurt bude čakať líder CCC Matteo Trentin (:ccc:). Greg Van Avermaet sa nedokázal zotaviť z pádu na Liège-Bastogne-Liège a bude chýbať na domácom monumente. Michal Kwiatkowski (:ins:) je stabilným pretekárom a aj tu sa môže podieľať na selekcii.

Matteo Trentin
Matteo Trentin. zdroj: twitter.com/CCCProTeam



Lotto Soudal posiela do boja Johna Degenkolba (:lts:), ktorý vyzeral vo Wevelgeme v dobrej forme. Tim Wellens (:lts:) zas môže využiť nepriaznivé počasie ako niekto, kto obľubuje dážď.

Greg Van Avermaet a Oliver Naesen
Van Avermaet na fotke s Oliverom Naesenom | zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Oliver Naesen (:alm:) vyzeral byť silný na BinckBank Tour a je ďalším Belgičanom s veľkými ambíciami. Tým môže pasovať hlavne scenár, kedy by sa favoriti nejak takticky pripravili o titul.

Stefan Küng (FDJ) musí taktiež útočiť z diaľky. Ku koncu sezóny nemá na čo čakať Dylan Teuns (:bmt:). Vystreliť môžu jazdci ako Michael Valgren (:ntt:), Max Schachmann (BOH), Nils Politt (:isn:), Alexander Kristoff (:uae:), Aimé De Gendt (Circus – Wanty Gobert), Piet Allegaert (COF) alebo Niki Terpstra (Total Direct Energie).

Štartovú listinu Okolo Flámska 2020 nájdete na tomto odkaze



  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár