Okolo Poľska: Ackermann porazil Gavíriu po skvelom súboji

Okolo Poľska 2019
Ackermann

Dnes sa začali preteky Okolo Poľska kategórie World Tour. Tie odštartovali v Krakove na hlavnom námestí. Do druhého najväčšieho mesta Poľska sa cyklisti vrátili, aby v ňom prešli tri štvorkilometrové okruhy a nazbierali tak 132 prevažne rovinatých kilometrov. Ako býva na tomto podujatí zvykom, prvé etapy patria najrýchlejším mužom pelotónu, šprintérom.

Po pár kilometroch sa na čele ustálili Charles Planet (Novo Nordisk) a dvojica z poľského národného tímu Jakub Kaczmarek Adrian Kurek. Tí si po štyroch kilometroch vypracovali 40-sekundový náskok a ich úlohou bolo dnes pozbierať body na vrchárskych prémiách. Tých dnes bolo tri.

Pelotón kontrolovali tímy s favorizovanými šprintérmi, hlavne UAE-Team Emirates pre Fernanda Gavíriu (:uae:), BORA – hansgrohe pre Pascala Ackermanna (BOH) a Deceuninck – Quick Step pre Fabia Jakobsena (:qst:).

33 km pred štartom sa definitívnym kráľom kopcovitých prémií stal Francúz Planet, ktorý získal všetky možné body. 15 km pred koncom bol brejk pohltený, bol to domáci Kaczmarek, ktorý dostal po etape ocenenie ako najaktívnejší jazdec dňa. To sa na čele usadil Team INEOS, ktorý na okruhu v krásnom historickom meste kontroloval rýchlosť hlavného balíka. Pekné bolo vidieť Vasila Kyrijenku (:ins:), ktorý sa po zdravotných problémoch vrátil v plnej sile.

V poslednej dvadsiatke kilometrov spadla dvojica z Cofidisu. Luis Maté Jesper Hansen museli odstúpiť. Okruh obsahoval viaceré zákruty, ktoré tvorili hlavnú prekážku od výbornej pozície v nevyhnutnom hromadnom šprinte. Ten chceli zaistiť Quick Step či Bora, ktorí v predposlednom kole začali pracovať na dobrých miestach pre svojich šprintérov. Tempo sa čiastočne spomalilo, keďže pri častých zmenách smeru sa na istých pasážach vyskytol vietor.

Posledné kolo

Do čela sa dostal aj celok EF Education First. Na vracačke to bolo poriadne natlačené a nervózne, tak ako počas celého záveru. Z toho všetkého sa 4 km pred cieľom udial pád. Na zemi sa ocitol Mark Cavendish (:ddd:). Britský jazdec napokon skončil v etape ako posledný.

2 km pred koncom za to ťahal Bob Jungels (:qst:), ktorý natiahol skupinu na poslednej kľúčovej zákrute etapy. Za ním bol vláčik Jumbo-Visma, potom sa to dosť tlačilo a nervozita začala kvôli širokému okruhu favoritov poriadne stúpať.

V prvej polovici tisícky metrov ťahal Jumbo, no potom sa to zrýchlilo a šprintovať začal Ben Swift (:ins:) z veľkej diaľky. Napokon však v pravý moment 250 metrov pred cieľom začal šprintovať Fernando Gavíria (:uae:), ktorý využil kolegu Consonniho (:uae:).

Akonáhle začal Kolumbijčan šprintovať, rýchlym pohybom sa na neho zavesil Pascal Ackermann (BOH) a v posledných 70 metroch šprintovali vedľa seba v súboji koleso na koleso. Dlhší šprint ale sedel Nemcovi Ackermannovi, ktorý nabral väčšiu rýchlosť a pred páskou bol Gavíria až za jeho zadným kolesom.

25-ročný Pascal Ackermann (BOH) dnes vyhral prvú etapu v rýchlostnom súboji proti druhému Fernandovi Gavíriovi (:uae:). Zo zlej pozície musel šprintovať Fabio Jakobsen (:qst:), ktorý to ale vytiahol na tretiu priečku.

Celkové poradie

Tým, že Ackermann ukázal svoju excelentnú rýchlosť, si podobne ako minulý rok zaistil dres pre vedúceho jazdca pretekov. Za žltým dresom stráca dve sekundy domáci Kaczmarek, ktorý bol aktívny na rýchlostných prémiách, kde sa rozdávali bonusové sekundy.

Ackermann tento rok získal sedem víťazstiev, dve z nich boli na Giro d’Italia, vo World Tour vyhral aj domáce preteky Eschborn-Frankfurt.

Záverečný šprint:

Profil 1. etapy Okolo Poľska:

Profil 1. etapy Okolo Poľska
zdroj: tourdepologne.pl

Výsledky 1. etapy Okolo Poľska:

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH2:57:58
2.Fernando Gaviria (Col):uae:
3.Fabio Jakobsen (Ned):qst:
4.Max Walcheid (Ger):sun:
5.Danny van Poppel (Ned):tjb:
6.Jakub Mareczko (Ita):ccc:
7.Sacha Modolo (Ita):efd:
8.Pawel Franczak (Pol)Poľsko
9.John Degenkolb (Ger):tfr:
10.Luka Mezgec (Slo):mts:

Celkové poradie: 

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH2:57:58
2.Jakub Kaczmarek (Pol)Poľsko00:03
3.Fernando Gaviria (Col):uae:00:04
4.Charles Planet (Fra)Novo Nordisk
5.Fabio Jakobsen (Ned):qst:00:06
6.Adrian Kurek (Pol)Poľsko00:07
7.Matej Mohoric (Slo):bmt:00:09
8.Quentin Jauregui (Fra):alm:
9.Mas Walscheid (Ger):sun:00:10
10.Danny Van Poppel (Ned):tjb:

Zdroj: tdp.infocity.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár