Okolo Slovenska: Démare zvíťazil na výbušnom kopci v Hlohovci, Lampaert postrážil vedenie

zdroj: Jan Melicher

Tretí deň pretekov Okolo Slovenska na trase Ružomberok – Hlohovec ponúkol 200,6 kilometra na zvlnenej trase. Finiš sa nachádzal na krátkom explozívnom stúpaní pod kaštieľom v Hlohovci. Dnes už bolo o čosi lepšie počasie, síce iba 12 stupňov s vetrom, no žiadnymi prehánkami.

zdroj: Igor Stančík

Na začiatku sa do úniku hrnulo mnoho pretekárov a postupne sa oddeľovali menšie skupinky aj so slovenskými odvážlivcami, no napokon sa na čele usadili Gašper Katrašnik (Adria Mobil), Mateusz Grabis (Vostaer), Martin Urianstad (Uno-X) a Kenny Molly (Wallonie-Bruxelles). Posledný menovaný Belgičan mal zálusk na tri vrchárske prémie v etape, keďže v súťaži o dres s červenými bodkami bol pred etapou druhý.

zdroj: Igor Stančík

Už na Vyšehradnom získal Molly 6 bodov, podobný zásah dosiahol aj na vrchárskej prémii druhej kategórie v Bojniciach. Na prvého Salmona (Development Team Sunweb) však po tomto prídavku stále strácal bod.

Okrem vrchárskych bodov sa rozdávali aj tie do súťaže o modré bodky. Na prvých dvoch bodoval a prejavil najväčšie odhodlanie Slovinec Katrašnik. Na rýchlostnej prémii v Topoľčanoch skončil druhý za Grabisom. Jazdec slovinskej Adrie ale na konci dostal právom titul najbojovnejšieho jazdca etapy.

zdroj: Igor Stančík

Pelotón viedol pri dvojminútovej strate najmä Deceuninck – Quick Step, ktorý stráži žltý dres Yvesa Lampaerta (:qst:). Pridávali sa aj ďalšie World Tour tímy ako UAE alebe Bora. Neskôr prišli špicu kontrolovať aj zástupcovia FDJ.

zdroj: Igor Stančík

Viacero pretekárov dnes dostávalo defekty, medzi nimi napríklad Mørkøv (:qst:) či dokonca vedúci Lampaert tesne pred najdôležitejšou časťou etapy, no všetko zvládli. Zlý deň to bol pre maďarský tím Pannon, keď po odstúpeniach im ostali len dvaja jazdci. Opustiť preteky dnes musel aj Slovák Miklos Szabo (Pannon Cycling Team).

zdroj: Jan Melicher

20 km pred koncom mal únik už len menej ako minútový náskok, tempo sa zvýšilo a to aj zásluhou Bora – hansgrohe. Tá na stúpajúcich častiach dokonca rozdelila pelotón a onedlho aj dostihla únik dňa a Molly tak stratil možnosť o prémiu. Na vrchárskom bode totiž 60-člennú grupu tlačil aj Quick Step.

zdroj: Jan Melicher

Všetko šikovne využil Nemec Martin Salmon a šetril si sily na prvý prejazd 3-kilometrovým stúpaním a zobral si šesť bodov. Tým si 21-ročný talent poistil vedenie vo vrchárskej klasifikácii aj pred zajtrajším dňom.

5 km pred koncom sa všetko chystalo na kopcovitý dojazd. Hlavní favoriti aj držitelia dresov boli vpredu a hľadali správne nohy na rýchly prejazd výbušným kopcom. Pred záverom tak bolo všetko v avizovanom šprinte do kopca otvorené. Ten ovládol Arnaud Démare (FDJ), ktorý jasne najrýchlejšie prešiel cez úzku stúpajúcu. V posledných 150 metroch naplno zaútočil a pri prechode cieľom si dokonca vytvoril menší náskok.

Arnaud Démare
zdroj: Ján Melicher

Druhý došiel talentovaný Alexander Rjabušenko (:uae:) z Bieloruska. Pódium uzavrel jeho kolega, víťaz prvej etapy Alexander Kristoff (:uae:).

Yves Lampaert (:qst:) ukázal, že vie vytvoriť rýchlosť aj na klasikárskom finiši a skončil piaty. Predbehol ho však štvrtý Stefa Küng (FDJ), ktorý ostáva jeho hlavným vyzývateľom v celkovom poradí. Bonusové sekundy sa ale rozdávajú iba do tretieho miesta a Quick Step tak môže pred posledným dňom ostať spokojný.

zdroj: Igor Stančík

Erik Baška (BOH) po sérii kvalitných výkonov dnes nedokázal preniesť svoju formu aj na klasikársky šprint a skončil na 21. mieste so stratou 18 sekúnd na víťaza. Z Bory sa dnes najlepšie umiestnil Lukas Pöstelberger (BOH), ktorému kopčeky sedia o čosi viac a dostal voľnú ruku.

Do dobrej osmičky pretekárov sa zmestil aj Charles Planet (Novo Nordisk), ktorý nám bol počas bardejovskej etapy ochotný zodpovedať na pár otázok a čo-to prezradiť o živote diabetika v pro-pelotóne.

Arnaud Démare dnes dosiahol piate víťazstvo v roku. Najväčším stále ostáva víťazstvo v 10. etape Giro d’Italia, kde mu na konci ušiel bodovací dres naozaj o kúsok. Okrem toho dvakrát víťazil na Okolo Occitánie a raz na Okolo Valónska. Sériu triumfov na menších pretekoch neprerušil ani na Slovensku. Jeho najväčším kariérnym triumfom je monuemnt Miláno – San Remo 2016 alebo dve etapy na Tour de France.

Démarov otec dnes prišiel na bicykli z Francúzska

zdroj: Igor Stančík

28-ročný Francúz je v klube najväčších šprintérskych hviezd pretekov. Z neho sa rovno v prvej etape ukázal nórsky jazdec Alexander Kristoff (:uae:) a pred poslednou etapou je na rade ešte Elia Viviani (:qst:). Ten dnes stratil až 1:42 a skončil 41.

Celkové poradie

zdroj: Jan Melicher

Belgičan Yves Lampaert (:qst:) vedie generálku pred Küngom s trojsekundovou výhodou. Tá bola vytvorená vo včerajšej etape kvôli bonifikácii v cieli, predtým viedol Švajčiar zásluhou časovky. Posledná etapa prinesie pravdepodobne rovinatý šprint a poradie by sa za normálnych okolností meniť nemalo. 28-ročnému držiteľovi žltého dresu však stále ostáva dojsť do cieľa a vyhnúť sa všetkým problémom.

Víťazstvo katapultovalo Démara na tretiu priečku a ak zajtra získa desať bonusových sekúnd za víťazstvo, môže pomýšľať aj na žltý dres. V cieli sa rozdáva 10, 6 a 4 sekundy k dobru.

Na čelo bodovacej klasifikácie sa dostal Arnaud Démare (FDJ), ktorý z dresu vyzliekol Kristoffa. Najlepším Slovákom ostáva Erik Baška (BOH), aj keď podľa pravidiel nesmie nosiť špeciálny slovenský dres.

Baška
zdroj: cyklonews

V sobotu sa Okolo Slovenska ukončí v Senici po 142 kilometroch.

Profil:

Profil záveru:

Mapa 3. etapy:

Výsledky 3. etapy Okolo Slovenska:

1. Arnaud Démare (Fra) FDJ 4:39:09
2. Alexander Rjabušenko (Blr) :uae: 0:00:02
3. Alexander Kristoff (Nor) :uae:
4. Stefan Küng (Swi) FDJ 0:00:05
5. Yves Lampaert (Bel) :qst:
6. Lukas Pöstelberger (Aut) BOH
7. Tom Bohli (Swi) :uae:
8. Charles Planet (Fra) Novo Nordisk
9. Gijs Van Hoecke (Bel) :ccc:
10. Kamil Gradek (Bel) :ccc:

Kompletné výsledky etapy si môžete pozrieť TU

Celkové poradie Okolo Slovenska:

1. Yves Lampaert (Bel) :qst: 13:56:45
2. Stefan Küng (Swi) FDJ 0:00:03
3. Arnaud Démare (Fra) FDJ 0:00:07
4. Kamil Gradek (Pol) :ccc: 0:00:13
5. Tom Bohli (Swi) :uae: 0:00:21
6. Matthias Brändle (Aut) Israel Cycling Academy 0:00:24
7. Gijs Van Hoecke (Bel) :ccc: 0:00:26
8. Lukas Pöstelberger (Aut) BOH 0:00:34
9. Alexander Rjabušenko (Blr) :uae: 0:00:37
10. Torjus Sleen (Nor) Uno-X 0:00:40

Kompletné výsledky si môžete pozrieť TU

 

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár