Okolo Švajčiarska 2022: Vlasov ovládol ardenskú 5. etapu

Aleksandr Vlasov 3. etapa Okolo Valencie 2022

zdroj: © BORA - hansgrohe / Sprintcycling / Andreas Hartmann

Piata etapa pretekov Okolo Švajčiarska 2022 priniesla ďalšiu šancu pre klasikárov a šprintérov. V úvode čakalo stúpanie druhej kategórie, no v samotnom závere boli už len „trojky“. Druhá polovica etapy pripomínala ardenskú klasiku. V samotnom závere mala prevahu Bora, Vlasov (BOH) dokonal prácu Schachmanna a pripísal zaslúžené víťazstvo.

Profil 5. etapy Okolo Švajčiarska 2022

Pred štartom

Priebeh tretej etapy

Na štart dnešnej etapy nenastúpil tím Jumbo-Visma. V holandskom tím bol pozitívny test na korona vírus a tak sa celý tím odhlásil z pretekov. Podobná situácia nastala a v tíme DSM, odstúpila zatiaľ trojica Soren Kragh Andersen, Casper Pedersen a Cees Bol. Lazerat doplnili Adam Yates (:ins:), Yevgenyi Fedorov (AST), Hermann Pernsteiner (:tbm:) a Gino Mäder (:tbm:). Do úniku dňa si naskočila pätica jazdcov – Anthony Turgis (TotalEnergies), Alexander Kamp (:fr:), Johan Jacobs (MOV), Silvan Dilier (Alpecin-Fenix) a Claudio Imhof (Švajčiarsko). Pelotón im povolil až 8 minút.

Nalini - procycling
V polovici etapy náskok jemne klesol, osciloval okolo hodnoty šiestich minút. Pretekári mali slnečné počasie, teplota bola tesne nad hodnotou 30 stupňov Celzia. Pri nájazde na zvlnený profil etapy bol náskok tesne pod 5 minút, do cieľa však ostávalo stále veľa kilometrov. Po stúpaní Pedrinate sa rozpadla vedúca skupina. V čele pretekov ostala dvojica Dilier – Kamp. V hlavnom balík mal problémy i Stephen Williams (:tbm:), ocitol sa na chvoste skupiny. 30 kilometrov pred cieľom bol v čele už iba švajčiarsky majster Dilier. Jeho náskok bol iba 70 sekúnd.



15 kilometrov pred cieľom bol vedúci pretekár pohltený, skupina favoritov však mala len približne 30 jazdcov. Chýbal tam vedúci muž pretekov a tak sa v cieli bude prezliekať. V čele skupiny diktoval tempo tím Israel StartUp Nation, tempu nestíhal ani Evenepoel (:dqt:). Po poslednom kategorizovanom stúpaní dňa ostalo v čele už len približne 15 jazdcov. Ihneď po prekonaní nastúpil Jakob Fuglsang (:isn:) a vytvoril si drobný náskok.

Záver

Dána však dostihla menšia skupinka a v čele sme tak mali piatich jazdcov. Šprint otvoril Maximilian Schachmann (BOH), jeho prácu ale parádne dokonal Alexandr Vlasov (BOH).

Výsledky 5. etapy

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár