Okolo Švajčiarska: Chaotický šprint vyhral Colbrelli, Sagan tretí

twitter.com/tds

zdroj: twitter.com/tds

Dnes sa konala tretia etapa prestížnych pretekov Okolo Švajčiarska. Cyklisti prešli 182 kilometrov naprieč severom Švajčiarska. Trať mala zvlnený profil. V závere sa jazdilo po troch okruhoch, ktoré obsahovali stúpania Hagenfirsterstrasse a Bürersteig. Tieto kopce patrili do tretej kategórie a mohli spôsobiť viaceré škody.

Do úniku sa dnes dostali Filippo Zaccanti z tímu Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini, Fabien Grellier z tímu Direct Energie a Calvin Watson z pro-kontinentálneho celku Aqua Blue Sport. Profil prvej polovice trate bol väčšinou rovinatý a pelotón im dovolil urobiť si väčší náskok. Rozdiel medzi utečencami a pelotónom presahoval v niektorých častiach aj šesť minút. Hlavnú skupinu riadil hlavne tím BMC, ale k slovu sa potom dostal aj celok BORA – hansgrohe. Preteky dnes poznamenal aj dážď. Na ten doplatil Gregor Mühlberger (BOH), ktorý spadol. Pád našťastie nemal žiadne dôsledky a služby rakúskeho majstra mohli naďalej využívať aj bratia Saganovci. Na čele pelotónu boj istý čas Maciej Bodnar (BOH), ktorý zmenšil stratu na čelo pretekov.

Traja jazdci v úniku bojovali hlavne o body na šprintérskych a vrchárskych prémiách. 35 km pred cieľom sa k úniku rozhodol pridať Christopher Juul Jensen (:mts:). Dán po odvážnej sólovej jazde mal taktiež zálusk na nejaké body do vrchárskej súťaže.

Pred posledným stúpaním si hlavný balík strážilo niekoľko tímov. BMC strážil žltý dres Stefana Künga (:bmc:) a taktiež pozíciu Richieho Porta (:bmc:). V závere sa spoliehali na silný finiš Grega Van Avermaeta (:bmc:). Quick-Step Floors pomáhal Gaviriovi (:qst:), ktorý bol zavesený na kolese Petra Sagana (BOH). Pred posledným kopcom Hagenfirsterstrasse zaútočil Jose Goncalves (:kat:). Využil to, že únik bol 7 km pred páskou pohltený. Portugalčan veľa času na čele nestrávil a pole sa zjednotilo.

6 km pred cieľom zaútočil Peter Sagan. Slováka hneď nasledoval Michael Matthews (:sun:) so Samom Oomenom (:sun:) a Wilcom Keldermannom (:sun:). Tí začali ťahať skupinu, aby predišli podobným nástupom. Ich tímový kolega Søren Kragh Andersen (:sun:) skúsil ešte jeden samostatný útok. Po stúpaní bola skupina s favoritmi zjednotená a nasledovať mal hromadný šprint. Zo špurtérov odpadol na poslednom kopci Alexander Kristoff (:uae:).

V poslednom kilometri viedol skupinu Daniel Oss (BOH), čo sa hodilo Saganovi. Zo šprintérov tam boli Sonny Colbrelli (:bmt:), Michael Albasini (:mts:), Fernardo Gaviria (:qst:) a Peter Sagan (BOH). Táto štvorica si to rozdala o víťazstvo v etape. Prví začali šprintovať Gaviria ColbrelliPeter Sagan sa rozhodol zrýchliť, keď bol medzi Gavirom Albasinim (:mts:). To ho čiastočne spomalilo a Talian Colbrelli vyhral po dlhom šprinte. Druhý preťal pásku Gaviria Sagan obsadil tretiu priečku.

28-ročný Colbrelli získal tretie víťazstvo v sezóne. Küng došiel v prvej skupine a udržal si dres pre vedúceho jazdca pretekov. Peter Sagan je stále stále na piatom mieste v generálnej klasifikácii.Bodovaciu súťaž vyhráva Calvin Watson pred Petrom Saganom. Austrálčan zbieral body hlavne na šprintérskych prémiách. Jazdec tímu Aqua Blue Sport sa ocitol v dnešnom a včerajšom úniku.

Záverečný šprint

Profil dnešnej etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 3. etapy

1.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:4:39:51
2.Fernardo Gaviria (Col):qst:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Michael Albasini (Swi):mts:
5.Magnus Cort Nielsen (Den)AST
6.Michael Matthews (Aus):sun:
7.Enrico Battaglin (Ita):lot:
8.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
9.Diego Ulissi (Ita):uae:
10.Sep Vanmarcke (Bel):efd:

Celkové poradie:

1.Stefan Küng (Swi):bmc:8:50:15
2.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:0:00:03
3.Richie Porte (Aus):bmc:
4.Tejay van Garderen (USA):bmc:
5.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:16
6.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:23
7.Wilco Keldermann (Ned):sun:
8.Sam Oomen (Ned):sun:
9.Gregor Mühlberger (Aut)BOH0:00:30
10.Enric Mas (Spa):qst:

Zdroj: cyclingnews

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár