Okolo Švajčiarska: Juul-Jensen vyhral etapu po odvážnej sólovej jazde, Sagan vedie v bodovacej súťaži

zdroj: twitter.com/en_rouelibre

Štvrtá etapa 82. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska mala 189 kilometrov. Viedla z mesta Gansingen do lyžiarskeho strediska Gstaad. Obsahovala dve kategorizované stúpania. Prvé patrilo do tretej kategórie a jazdci ho prešli 24 km po štarte. Druhý kopec sa nachádzal v závere. Stúpanie na Saanenmöserstrasse bolo dlhé 7,2 kilometra a s priemerným sklonom 4% patrilo do druhej kategórie. Práve posledných 15 kilometrov malo utvoriť scenár štvrtej etapy. Stúpanie nepatrilo k najťažším a zvyšok etapy neobsahoval žiadne ťažké úseky.

Etapu vedúcu naprieč západným Švajčiarskom poznačilo nepríjemné počasie. Teplomer ukazoval 14 stupňov Celzia a v niektorých úsekoch pršalo. Únik dňa vytvorili jazdci Nans Peters (:alm:), Christopher Juul-Jensen (:mts:), Paul Ourselin (Direct Energie), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Nathan Brown (:efd:) a Silvan Dillier (:alm:). Posledný menovaný môže byť známy mnohým fanúšikom Petra Sagana, keďže na Slovákovom víťazstve z klasiky Paríž – Roubaix mal švajčiarsky majster dôležitý podiel. Pätica si vybudovala náskok vo výške šiestich minút. Väčšina etapy mala rovinatý profil. Kvôli tomu mala značná časť etapy pokojný priebeh. Dillier sa na chvíľu ocitol čele virtuálneho poradia. Do etapy nastúpil so stratou 1:23 na vedúceho Stefana Künga (:bmc:).

zdroj: twitter.com/TeamSky

Pelotón ťahali viaceré tímy. Medzi nimi bol aj BORA – hansgrohe, kde opäť výborne zapracoval Maciej Bodnar (BOH).  Z hlavnej skupiny vypadol držiteľ vrchárskeho dresu Filippo Zaccanti (Nippo Vini Fantini-Europa). Dres si však po dnešku udržal.  Z úniku zostali v posledných desiatich kilometroch iba Juul-Jensen Peters, ktorý  neskôr zaútočil. Zjazd do cieľovej destinácie prešiel s približne 20-sekundovým náskokom na skupinu žltého dresu. Kvôli mokrej vozovke si dával vedúci pretekár v zjazde pozor a vďaka tomu sa k Francúzovi Petersovi pridal aj Dán Juul-Jensen.

V skupine za únikom sa nachádzala väčšina favoritov, vrátane Petra Sagana (BOH). Christopher Juul-Jensen sa vydal na sólovú jazdu a opustil svojho protivníka Petersa. Bol to silný záver v podaní 28-ročného jazdca tímu Mitchelton-Scott, ktorému sa snaha vyplatila. Juul-Jensen ovládol štvrtú etapu na pretekoch Okolo Švajčiarska a dosiahol tretie profesionálne víťazstvo v kariére.

Peter Sagan (BOH) sa nachádzal v stíhacej skupine a šprintoval o druhé miesto. V cieli ho prešpurtovali Michael Matthews (:sun:) a Yves Lampaert (:qst:). Slovák obsadil v etape štvrté miesto. V hlavnej skupine sa nachádzali všetci favoriti na celkové víťazstvo. Küng si udržal žltý dres pre priebežného lídra. Sagan ostáva na piatom mieste. Slovák sa dostal na čelo šprintérskej súťaže. Druhý je Calvin Watson  (Aqua Blue Sport), ktorý sa dnes nedostal do úniku.

Zajtra je na programe horská etapa dlhá 155 kilometrov. Obsahuje 3 náročné dlhšie stúpania. Cieľ sa nachádza na vrchole Leukerbad, ktoré patrí do druhej najvyššej kategórie podľa náročnosti.

Záver etapy

Profil dnešnej etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 4. etapy

1.Christopher Juul-Jensen (Den):mts:4:35:56
2.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:08
3.Yves Lampaert (Bel):qst:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
6.Magnus Cort Nielsen (Den)AST
7.Enrico Battaglin (Ita):lot:
8.Michael Albasini (Swi):mts:
9.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:
10.José Gonçalves (Por):kat:

Celkové poradie:

1.Stefan Küng (Swi):bmc:13:26:19
2.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:0:00:03
3.Richie Porte (Aus):bmc:
4.Tejay van Garderen (USA):bmc:
5.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:16
6.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:17
7.Wilco Keldermann (Ned):sun:0:00:23
8.Sam Oomen (Ned):sun:
9.Gregor Mühlberger (Aut)BOH0:00:30
10.Enric Mas (Spa):qst:

Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár