Okolo Švajčiarska preview: Sagan na štarte poslednej previerky pred Tour de France

zdroj: facebook.com/pg/PeterSagan

S pretekmi Okolo Švajčiarska je zrejmé, že Tour de France sa nezadržateľne blíži. Švajčiarski organizátori pripravili veľmi podobný profil ako na súbežne prebiehajúcom podniku Critérium du Dauphiné. Deväťdňový náročný program odštartuje už v sobotu 9. júna 18-kilometrová tímová časovka v okolí Frauenfeldu. S prihliadnutím na fakt, že nepôjde o úplnú rovinu, sa môžu už po prvom dni vytvoriť zaujímavé časové odstupy v celkovom poradí.

Vo Frauenfelde ostanú jazdci aj druhý deň. Jazdci absolvujú štyri okruhy a po 155 kilometroch sa dá očakávať šprint väčšej skupiny. Tretia etapa je na papieri takmer identická s predošlým dňom. Selekcia môže prebehnúť na stúpaní Hagenfirst s vrcholom 5 kilometrov pred páskou.

Šprintérska odmlka nastane pravdepodobne v etape č. 4. Konštantne sa začne stúpať na 140. kilometri a z vrchola Saanenmöseru sa jazdci spustia do Gstaadu.

Seriózne kopce prídu na rad v piatej etape. Pelotón na ceste do cieľového Leukerbadu zdolá obľúbený Col du Pillon (1. kategória), Montana Village (HC) a Leukerbad (HC).

Kráľovská etapa 82. ročníka prinesie prejazd cez Furkapass (HC) a Klausenpass (HC). Finišovať sa bude v Gommiswalde (3. kategória) po 186 kilometroch a zdolaných 3328 výškových metroch. Etapa bude takisto spomienkou na domácu legendu Ferdyho Küblera, ktorý na Klausenpasse vyrastal a v roku 1947 vyhral v konkurencii Fausta Coppiho a Gina Bartaliho na Furkapasse vrchársku prémiu.

Výškové metre nepoľavia ani v etape č. 7. Pokojný priebeh etapy vygraduje v stúpaní na Arosu (HC), ktoré ešte ponúkne priestor na zisk sekúnd k dobru pred záverečnou časovkou.

Na programe predposledného dňa bude 123-kilometrové krúženie v okolí mesta Bellinzona. Scenár priebehu etapy si zoberú do rúk tímy so šprintérskymi ambíciami.

O celkovom poradí rozhodne nedeľňajšia časovka s dĺžkou 34,1-kilometra. Rýchly profil nahrá do kariet hlavne časovkárskym špecialistom.

Favoriti

Do Švajčiarska mieri vrchárska a šprintérska špička a v porovnaní s Critérium du Dauphiné nutno konštatovať, že krajina helvétskeho kríža tentoraz láka viac.

Titul obhajuje s jednotkou na chrbte Simon Špilak (:kat:). Skúsený slovinský vrchár sa netají tým, že trojtýždňové Grand Tour podniky nie sú šité pre neho a sústredí sa výlučne na týždňové etapáky. Vďaka jeho triezvemu pohľadu na svoje schopnosti má na konte už tri tituly zo švajčiarskych ciest – dva z Okolo Švajčiarska a jeden z Romandie.

S výhľadom ladenia formy na Tour de France prináša Movistar svoju hviezdnu dvojicu Nairo Quintana (MOV) a Mikel Landa (MOV). Práve od španielskeho celku sa čaká, že bude robiť najväčšie problémy tímu Sky na Tour.

Výsledky, výsledky, výsledky. To je to, čo by v tíme BMC radi videli pri mene Richie Porte (:bmc:). Ani v tejto sezóne zatiaľ vavríny nezbiera a jeho najlepším výsledkom ostáva už zabudnuté tesné druhé miesto z Tour Down Under. Po Romandii si Austrálčan naordinoval pauzu od pretekov, a tak bude Švajčiarsko indikátorom aktuálnej formy pred vrcholom sezóny.

Na švajčiarskych cestách sa naposledy predstavil aj Jakob Fuglsang (AST). V Romandii skončil štvrtý za Porteom. V tomto čase pred rokom panoval na Dauphiné, takže termínovo by mu malo Švajčiarsko vyhovovať.

Do celkového poradia má čo povedať aj bratská dvojica Ion a Gorka Izagirreovci (:bmt:). Baskickí vrchári pilujú formu pred Francúzskom, kde budú hlavnými oporami lídra Vincenza Nibaliho. Ešte pred júlom však dostávajú voľnú ruku a šancu zajazdiť kvalitný individuálny výsledok.

V horskom teréne sa o top 10 pobijú aj Steven Kruijswijk (:lot:), Wilco Kelderman (:sun:), Patrick Konrad (BOH) alebo Bauke Mollema (:tfr:).

Poriadny frmol sa očakáva aj v šprintérskych dojazdoch. Peter Sagan (BOH) ostáva po Roubaix naďalej hladný a chce si vo Švajčiarsku vylepšiť náladu. Do cesty sa mu postavia Alexander Kristoff (:uae:), Fernando Gaviria (:qst:), Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (:lot:), Michael Matthews (:sun:) alebo Sonny Colbrelli (:bmt:).

V drese tímu Bora – hansgrohe sa vo Švajčiarsku predstaví aj Juraj Sagan (BOH).

Trasa

 

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár