Okolo Švajčiarska: Ulissi ovládol prvú horskú etapu, Porte v žltom, Sagan ostáva v čiernom

zdroj: twitter.com/VeloProFR

Máme za sebou piatu etapu pretekov Okolo Švajčiarska. Jednalo sa o prvú skutočnú skúšku pre vrchárov, ktorí ladia formu pred Tour de France. Etapa mala 155 kilometrov a viedla z Gstaadu a končila v obci Leukerbad.  V prvých kilometroch jazdci prešli jednoduchším stúpaním Col du Pillom. Nasledovala rovinatá časť etapy a posledných 50 km patrilo dvom kopcom. Stúpanie Montana Village patrilo do kategórie HC, bolo dlhé 13 km a priemerný sklon bol šesťpercentný. Jedničkové záverečné stúpanie Leukerbad obsahovalo pasáže s maximom vyše 8 %. Priemerný sklon bol 4,5 % a dĺžka stúpania bola 14 km.

Po vyše 50 km jazdenia sa vytvoril únik v zložení: Jasper Stuyven (:tfr:), Silvan Dillier (:alm:) a Daniel Oss (BOH). Na 80. kilometri sa k nim pridali aj Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Willie Smit (:kat:) a Paul Ourselin (Direct Energie). Jednalo sa o pomerne silný únik, keďže jazdci sú silní tempári a klasikári. Daniel Oss patril v jarnej časti sezóny k hlavným pomocníkom Petra Sagana (BOH). Čelná skupina si vypracovala náskok vo výške troch minút. Žiaden z utečencov nepredstavoval hrozbu pre Sagana, ktorý stále vedie šprintérsku bodovaciu súťaž. Priemerná rýchlosť bola počas veľkej časti etapy veľmi vysoká. Hodnota 50 km/h sa dosiahla hlavne kvôli zadnému vetru a zjazdu v prvej polovici etapy. O tempo pelotónu sa staral tím BMC.

Nasledoval útok amerického majstra Larryho Warbasseho. Na záverečnom zjazde mal náskok vo výške jednej minúty. K vedúcej skupine sa medzitým pridali jazdci Lilian Calmejane (Direct Energie), Roman Sicard (Direct Energie), Omar Fraile (AST) a Victor De La Parte (MOV). Strata pelotónu bola už iba 30 sekúnd a nevyzeralo to na víťazstvo úniku. 7 km pred cieľom boli pohltení aj poslední jazdci z pôvodného útoku.

zdroj: twitter.com/tds

Záver etapy

Začala sa bitka v rámci celkového poradia. Mikel Landa (MOV) zaútočil. Vytvoril skupinku spoločne s Hughom Carthym (:efd:) a Francoisom Bidardom (:alm:). Jazdec Movistaru napokon opustil aj týchto jazdcov a vydal sa na sólovú jazdu.  Na vrchole fúkal silný protivietor, čo nehralo v Španielov prospech. Jazdci z BMC Tejay Van Garderen (:bmc:) a Richie Porte (:bmc:) viedli zredukovaný pelotón.  Landa si vypracoval náskok vo výške 15 sekúnd. V poslednom kilometri vyzeral Landa veľmi dobre. Doplatil však na protivietor. 400 metrov pred cieľom bol dostihnutý Mathiasom Frankom (:alm:). O víťazstvo sa muselo šprintovať. Záver ovládol Diego Ulissi (:uae:) pred Enricom Masom (:qst:) a Tomom-Jelte Slagterom (:ddd:). Pre 28-ročného Taliana ide o prvé víťazstvo v sezóne.

Zmeny v celkovom poradí

Richie Porte (:bmc:) došiel na 8. mieste a dostáva sa na čelo celkového poradia. Austrálčan mal pred etapou náskok na ostatných vrchárov vďaka výbornej tímovej časovke. Jeho spolujazdec Stefan Küng (:bmc:) na stúpaní odpadol z hlavnej skupiny. Zo stratou 20 sekúnd je na druhom mieste Wilco Keldermann (:sun:) a tretí je jeho tímový kolega Sam Oomen (:sun:). Ten sa dostáva aj do čela súťaže do 25 rokov. Ostatní jazdci v top 10 majú manko menšie ako jedna minúta.

Čierny dres pre lídra bodovacej súťaže má na sebe aj po dnešnej etape Peter Sagan (BOH). V predošlých etapách obsadil prvé, tretie a štvrté miesto.

zdroj: twitter.com/SergeyShutovA

Slováci

Na prestížnych pretekoch máme zástupcov z celku BORA – hansgrohe. Peter Sagan dnes finišoval na 112. mieste so stratou 24:19 na víťaza. Jeho brat Juraj Sagan obsadil 100. priečku s rovnakou stratou.

Šprint o víťazstvo

Profil dnešnej etapy

zdroj: procyclingstats

 

Výsledky 5. etapy

1.Diego Ulissi (Ita):uae:3:37:31
2.Enric Mas (Spa):qst:
3.Tom-Jelte Slagter (Ned):ddd:
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:
6.Simon Spilak (Slo):kat:
7.Nairo Quintana (Col)MOV
8.Richie Porte (Aus):bmc:
9.Sam Oomen (Ned):sun:
10.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:

Celkové poradie:

1.Richie Porte (Aus):bmc:17:03:53
2.Wilco Keldermann (Ned):sun:0:00:20
3.Sam Oomen (Ned):sun:
4.Enric Mas (Spa):qst:0:00:21
5.Jack Haig (Aus):mts:0:00:29
6.Nairo Quintana (ColMOV0:00:33
7.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:36
8.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:40
9.Simon Spilak (Slo):kat:0:00:46
10.Mikel Landa (Spa)MOV0:00:47

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár