Peter Sagan o TotalEnergies: Prvýkrát mi šéf vravel, aby som sa zabavil

Prestupy
Peter Sagan o TotalEnergies

zdroj: © Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan prestúpi do tímu TotalEnergies. Rozhodol sa ukončiť svoje päťročné pôsobenie v BORA – hansgrohe. Aj keď ide o tím z nižšej divízie, Pro, Slovákovi to nevadí.

Počas ohlásenia prestupu je v Monaku, kde sa venuje štvorročnému synovi Marlonovi. V jeho sídle sa zároveň rozhodlo o prestupe do TeamEnergies. Tímu už viac ako dvadsať rokov šéfuje manažér Jean-Rene Bernardeau.

„Bernaudeau je veľká osobnosť v cyklistike. Stretol som ho pred troma rokmi na Tour. Organizoval večierok v hoteli a s mojím manažérom Giovannim Lombardim sme sa tam išli pozrieť. Bola tam barbecue a s Bernaudeaum som vtedy strávil pekné chvíle. Vedel som, že z jeho tímu pochádzajú viacerí veľmi dobrí pretekári, napríklad  Thomas Voeckler,“ povedal Sagan v rozhovore pre L’Équipe.

 

Peter Sagan: Ešte nikto mi nepovedal, aby som sa zabával

Jean-Rene Bernardeau mal počas rokov pod palcom známe tímy pod menami ako Bonjour či Team Europcar. Rukami mu prešli francúzski matadori ako Voeckler, Sylvain Chavanel alebo Pierre Rolland.

„Keď Jean-René prišiel ku mne do Monaka, rýchlo som si uvedomil, že spolu budeme dobre vychádzať. Je seriózny a vážny zároveň. Povedal mi, že chce, aby sa jeho pretekári zabávali. Bolo to prvýkrát, čo mi hociktorý manažér povedal, aby som sa zabavil,“ priznal trojnásobný majster sveta.

Peter Sagan Tour de France 2021
Majster Slovenska. © A.S.O./Charly Lopez

„Verím, že sa nikdy neprestanem učit. Začal som v talianskych tímoch, potom som išiel do Tinkoffu a potom do Bory. Boli to medzinárodné tímy. Zato v TotalEnergies sú väčšina Francúzi. V podobnej situácii som už bol. V roku 2016 bol Bora veľmi malý tím, ktorý sa neskôr vypracovala na jednu z najväčších vo World Tour. Fakt, že TotalEnergies nie je vo World Tour, nie je pre mňa problém,“ pokračoval víťaz 12 etáp na Tour de France.

Podľa všetkého sa jeho nový tím pokúsi získať licenciu World Tour pre sezónu 2023. Jeden rok tak bude Sagan pretekať v druholigovom zoskupení, ktoré ale dostane pozvánky na všetky dôležité preteky World Tour.



Peter Sagan o TotalEnergies: S Turgisom dosiahneme veľké veci

Vo francúzskom tíme pretekajú viaceré mená, ktoré ešte pred pár rokmi brali niekoľko veľkých víťazstiev v sezóne.

„S Edvaldom Boassonom Hagenom som počas leta celkom dosť diskutoval. Na jar som si všimol výkony Anthonyho Turgisa, hlavne na flámskych klasikách. Spolu určtie dosiahneme veľké veci. Deň pred mojím odchodom z Tour sa okolnosti stretli a Bora – hansgrohe bola ubytovaná v rovnakom hoteli ako TotalEnergies, tak som sa porozprával s viacerými ľuďmi. Som veľmi rád, že sa k nim pridám,“ pokračoval Sagan o svojom budúcom tíme.

A čo ten starý? S nemeckým tím BORA – hansgrohe získal dva zelené dresy či najťažšiu klasiku v kalendári Paríž – Roubaix.

„Strávil som tam päť rokov a získal niektoré najväčšie úspechy. S Borou som získal rekordný siedmy zelený dres, s nimi som prekonal métu 100 víťazstiev. Budem mať na to neuveriteľné spomienky,“ priznáva 31-ročný pretekár.

Horské bicykle či gravel?

Sagan je najväčšia značka v cyklistike. Tím naberie na popularite. V posledných rokoch sa viaceré tímy dostávajú do vôd „alternatívnych pretekov“, keď ich jazdci podstupujú rôzne off-roadové výzvy na gravelových bicykloch či horských bicykloch. Skvelým príkladom je Lachlan Morton z tímu EF, ktorý sa stal pre tieto akcie známy aj mimo cyklistickej komunity.

Gravel Sagan
zdroj: twitter.com/petosagan

Ak sa chce Sagan zabávať, aj gravelové či MTB preteky sú cesta. Veď aj jeho samotná cyklistická kariéra na nich odštartovala.

„V roku 2010 som sa stal profesionálom a prestup do TotalEnergies nič nezmení,“ ubezpečuje Peter Sagan. „Budem naďalej tvrdo pracovať. Ak to kalendár dovolí, určite nepoviem nie MTB a gravelovým pretekom. Ale naďalej sa budem zameriavať na klasiky, etapy a víťazstvá v bodovacích súťažiach. Musíme si to rozplánovať.“



S vernými ľuďmi

Peter Sagan podpísal dvojročný kontrakt. V zmluve však existuje možnosť na predĺženie pôsobenia aj po roku 2023. Sagana budú doprevádzať Maciej Bodnar a Daniels Oss. Jeho brat Juraj Sagan a ďalší Slovák Erik Baška sa v oficiálnej tlačovej správe nespomínajú. Bolo by však veľmi prekvapivé, ak by sa súrodenci rozdelili.

Peter Sagan Okolo Flámska 2021
Sagan a Daniel Oss. © A.S.O./Pauline Ballet

„S Danielom Ossom a Maciejom Bodnarom som v roku 2010 začal moju profesionálnu kariéru v Liqiugase. Osud nás spojil v Bore. Sú to výnimoční tempári, ktorí ma vedia dostať do dobrej pozície pred šprintom. Úplne im verím a iba čas dokázal vybudovať tak silný vzťah,“ opisuje Žilinčan svojich kolegov.

Ján Valach sa stane jedným zo športových riaditeľov v tíme.

„Jána Valacha som spoznal, keď som mal 15 rokov. Verím mu a práve s ním sa rozprávam pred a po každých pretekoch. Pomáhal mi aj v osobnom živote,“ vysvetľoval najlepší cestný cyklista poslednej dekády.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár