Peter Sagan po 19. etape, Bennett frustroval súperov

Tour de France 2020

Peter Sagan po 19. etape Tour de France 2020 prakticky stratil šancu na zelený dres. V hektických posledných kilometroch zareagoval na útok viacerých klasikárov a dostal sa do rozhodujúcej selekcie. Nasledoval ho však aj Sam Bennett (:dqt:). Slovák dnes skončil deviaty, Ír ôsmy. Jazdec Deceuninck – Quick Step si ho ukážkovo strážil a nedovolil mu uniknúť. O tri body zvýšil svoj náskok, ktorý je na hodnote 55.

Etapu vyhral Søren Kragh Andersen (:sun:) po ďalšom samostatnom útoku.

Peter Sagan po 19. etape Tour de France 2020:

„Snažil som sa za každú cenu ísť na víťazstvo a tím mi k tomu pomohol najlepšie, ako mohol. Keď sme unikli 30 km pred koncom, naša skupina mala 12 jazdcov a boli tam štyri tímy. Myslím, že mali po dvoch jazdcoch. Bolo však pre mňa nemožné stíhať všetky útoky sám. Ešte raz, dali sme do toho všetko a určite urobím všetko pre to, aby som sa pokúsil vyhrať v Paríži,“ znie v tlačovej správe tímu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

Športový riaditeľ Bory Enrico Poitschke:

„Bola to rýchla etapa a snažili sme sa ju kontrolovať. Iba jeden jazdec išiel do úniku a po šprintérskej prémii spomalil. Potom sa udialo mnoho útokov a pelotón sa to opäť snažil kontrolovať, ale to nedarilo, ako sme chceli. Tiež sme museli stíhať iné útoky. Naši jazdci boli unavení s predošlých etáp a k tomu všetkému sme stratili Lukasa [Pöstlbergera] v prvých 10 kilometroch etapy, keď odstúpil. Jeho pomoc nám určite chýbala. Napokon z toho bol finálny únik, de bol Peter sám a nemohol ísť po každom útoku. Nie je to výsledok, v ktorý sme dúfali, ale každý dal toho všetko,“ znie v rovnakej správe.

Iné emócie panujú v tábore Deceuninck – Quick Step. Dokonca si prefarbili svoju oficiálnu stránku na zeleno, čo neurobili ani pri vlaňajšej Alaphilippovej jazde v žltom drese. Najlepšiemu tímu posledných sezón sa konečne podarí s ich šprintérom získať bodovaciu súťaž. Nepodarilo sa im to s Cavendishom, Kittelom ani Vivianim. Naposledy – a jedinykrát – zelený dres získali v roku 2007 s Tomom Boonenom.

Až 29-ročný Bennett prišiel na túto Tour vo výbornej forme a okrem jednej víťaznej etapy sa ukazoval po Ewanovi ako druhý najlepší šprintér. Ukazoval však aj svoju všestrannosť, na krátkych kopcovitých etapách bol dôstojným súperom ešte viac univerzálneho Sagana.

Bennett bude s najväčšou pravdepodobnosťou držiteľom zeleného dresu, ak sa nič nestane a v poriadku dôjde do cieľa v 21. etape. Tam sa dokonca očakáva útok na víťazstvo.

Sam Bennett:

„Bol to veľmi náročný deň a pravdepodobne som pretekal pre ostatných jazdcov veľmi frustrujúcim spôsobom, ale boli tak silní, že som to tak musel robiť,“ povedal po etape. „Chcel by som poďakovať svojmu tímu. Musel som zahodiť ambície na víťazstvo v etape a bojovať v bodovacej klasifikácii. Na ceste som nechal všetko, len aby som si ju zaistil. Som blízko k zelenému dresu? Najprv musím prejsť zajtrajšiu etapu. Myslím si, že ak podmienky budú dobré, v Paríži mu bude treba iba finišovať.“

Sam Bennett
Sam Bennett v zelenom | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Spokojný musí byť Team Sunweb, ktorý po Hirschiho 12. etape a Andersenovej 14. etape zísakl tretí triumf. Práve dnšný víťaz Søren Kragh Andersen (:sun:) a Nikias Arndt (:sun:) ukázali ďalšiu taktickú parádu. V rozhodujúcej skupine boli dvaja a Dán v pravý moment, 15 km pred cieľom zaútočil a do cieľa prišiel vo veľkom štýle – sólo.

Ostatní sa pri malom počte pomocníkov nevedeli dohodnúť na striedaní a udávaní tempa, takže vynikajúci časovkár získal pri tretej účasti na Tour de France druhý etapový vavrín.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Team Sunweb (@teamsunweb),

Søren Kragh Andersen:

„Musím sa priznať, že v posledných kilometroch som neveriacky kričal. Mám dve etapy na rovnakej Tour de France…je to neuveriteľné. Som bez slov. Keď som videl, kto všetko je v úniku, vedel som, že som medzi najlepšími jazdcami sveta na tento typ trasy. Nevedel som, ako ich poraziť, išiel som na limite. Ale uvedomil som si, že viem získať malý náskok a možno sa to vydarí. A to sa presne stalo. Sú to spomienky, ktoré budem mať na pamäti po zvyšok kariéry,“ povedal v oficiálnom vysielaní.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár