Peter Sagan: „Teším sa, že budem späť na talianskych cestách“

Giro d'Italia 2020
Peter Sagan Giro d'Italia

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Peter Sagan (BOH) dodržuje svoj sľub a mieri na Giro d’Italia. To síce začína až 3. októbra, no dnes sa oficiálne odhalila trasa talianskej Grand Tour. Pri tejto príležitosti pripravili organizátori sériu rozhovorov. Jednou z hlavných hviezd blížiaceho sa Gira je Slovák, ktorý na najväčšie talianske preteky zamieri vôbec prvý krát v kariére. A to aj napriek tomu, že päť rokov pôsobil v domácom tíme Liquigas – Cannondale.

Navyše, duša týchto pretekov sedí so štýlom trojnásobného majstra sveta. Často ide o nepredvídateľnú jazdu, kde vyhráva útočná cyklistika a vznikajú rôzne prekvapenia. Giro je všeobecne pokladané za najatraktínejšiu Grand Tour, keďže francúzska Tour de France často padá na tlaku médií a sponzorov.

„Tento rok sa program zmenil a ako som spomenul, pred koncom kariéry sa tu chcem zúčastniť. Tento rok je na to správny čas a dúfajme, že sa to podarí,“ povedal Sagan v rozhovore, ktorý sprostredkovali noviny La Gazzetta dello Sport. Sagan v nich ukázal svoju taliančinu. „Teším sa, že budem späť na talianskych cestách, pretože tento rok – s chaosom okolo neho – som dlho čakal na pretekanie. Návrat do Talianska bude veľkým potešením, spomeniem si na cesty, na ktorých som jazdil v čase Liquigasu a neskôr každoročne na Tirreno-Adriatico. Tento rok Giro štartuje na Sicílii. Teším sa z toho, že sa tam vrátim, lebo som tam trénoval s tímom Tinkoff. A teraz tam budem s tímom Bora – hansgrohe.“

30-ročný Slovák neustúpil od dohody, ktorú s ním uzavrela usporiadateľská spoločnosť RCS Sport a na ich najslávnejších pretekoch sa podľa všetkého zúčastní. Prirodzene 30-ročného Žilinčana využili na propagáciu pretekov. Nahrali s nim niekoľko spotov „Peter je pripravený“ (#PeterIsReady), v ktorých prezentuje typické veci pre krajinu na Apeninskom polostrove. Sagan sa tak zhostil úlohy návštevníka múzea, krajčíra, kuchára alebo operného speváka.

Peter Sagan na prehliadke v múzeu:

Čo Giro d’Italia získalo, to prepadlo klasikám. Sagan kvôli prekrývaniu viacerých pretekov naraz príde o „jarné“, teraz už jesenné, klasiky. Dvojnásobný víťaz jarných monumentov tak najslávnejšie kockové jednodňovky vynechá po prvýkrát od začiatku profesionálnej kariéry. V ťažkých jednorazových pretekoch bol posledné desaťročie jedným z najsilnejších jazdcov.

„Je to rovnaké…ako robiť iné životné rozhodnutia. Na začiatku sezóny som bol pripravený ísť na Giro, aj keď som mal v pláne i klasiky. Nemôžete mať v živote všetko a toto je špeciálny rok. Len dúfam, že všetky naplánované preteky sa budú nakoniec konať. Jazdiť o jeden závod viac alebo menej, to pre mňa nerobí rozdiel.“

Konečne Miláno – San Remo?

Šancu na zisk inej slávnej klasiky však bude mať už o týždeň. 8. augusta nastúpi na severe Talianska na monument Miláno – San Remo. Ide o jednu z mála klasík, ktoré nikdy v kariére nevyhral. Pritom „šprintérska klasika“ perfektne sedí jeho charakteru jazdca. Sagan vie využiť kopec Poggio a zaútočiť, ako napríklad v roku 2017, alebo využiť svoj rýchly šprint po tristo kilometroch. Na najdlhších pretekoch roku má Peter Sagan bilanciu dvoch druhých miest a troch štvrtých priečok. Iba dvakrát v nich skončil mimo top-10, na 12. a 17. mieste. Prichádza teda otázka, či San Remo patrí k neobľúbeným pretekov slovenskej ikony.

„Sú to krásne preteky, špeciálne. Mám rád Miláno – San Remo aj napriek tomu, že som tam nikdy nevyhral. Často som však uspokojil a zabavil divákov, a to je pre mňa najpodstatnejšie.“

Sagan San Remo
Najbližšie bol Sagan v roku 2017; zdroj: twitter.com/milano_sanremo

Program Sagan je tento rok celkom priamočiary. Hlavným cieľom budú dve najväčšie Grand Tours a preto Slovák pripúšťa, že počas otváracieho týždňa nebude v najlepšej forme. To je celkom pochopiteľné, keďže má pred sebou mimoriadne náročné mesiace september a október.

Pozvoľný úvod náročnej sezóny

Peter Sagan sa pozrie prvýkrát na cesty po reštarte v sobotu 1. augusta na Strade Bianche. Ide o ďalšie preteky, z ktorých má jazdec Bora – hansgrohe plno vysokých umiestnení, no žiadne víťazstvo. Rozbor prvých World Tour pretekov si môžete prečítať v našom špeciálnom preview.

„Keďže to bude krátka intenzívna sezóna, chcem sa v mojom programe najprv pripraviť na Tour a Giro. Po štarte sezóny by som chcel postupne vybudovať formu. Strade Bianche je veľmi náročný závod s ťažkými kopcami, ale nie sú veľmi dlhé, naberie sa veľa výškových metrov a jazdiť na štrkových cestách je celkom stresujúce. Ak budem vpredu jedným z hlavných mužov, už aj to bude dobré.“

Ďalej Slovák mieri na Miláno – Turín (5. augusta), Miláno – San Remo (8. augusta), etapák Critérium du Dauphiné (12. augusta – 16. augusta). Pravdepodobne po ňom prídu ešte spoločné české a slovenské majstrovstvá v Mladej Boleslavi. Tour de France začne 29. augusta a ukončí sa 20. septembra. Giro d’Italia štartuje 3. októbra a finišuje 25. októbra.

„Uvidíme, ako na tom po Tour budem. Nemyslím si, že by niekto niekedy išiel [Giro, pozn. red.] po tak krátkom čase na regeneráciu. Uvidíme, ako sa počasie v októbri v Taliansku zmení.“

A pri otázke, či by Peter siahol rovno na najcennejší – ružový – dres v jednej z úvodných etáp Peter odpovedal svojsky.

„Myslím, že som na neho už siahol na prezentácii [smiech].“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár