Strade Bianche preview: Toskánsko ako nikdy predtým

Strade Bianche 2020
Strade Bianche Alaphilippe

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Od polovice marca sa začalo útrpne dlhé čakanie na ďalšie preteky a celkový návrat do normálneho života. Na to druhé si ešte musíme počkať, no pocit starých dobrých čias môže vrátiť návrat World Tour pretekov. Strade Bianche 2020 ponúknu nevídaný štart novej sezóny, veď ide o jedny z najkrajších pretekov kalendára. Tento rok s motivovanými, oddýchnutými hviezdami svetového formátu, aké Toskánsko pokope ešte nezažilo.

1.augusta bude celý cyklistický svet pozerať na historické mesto Siena. Ako sa vysporiadajú preteky najvyššej organizácie s bezpečnostnými opatreniami? Ako utíšia fanúšikov? A aké súboje uvidíme, ak sa na štarte stretnú Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert, Sagan, Fuglsang, Van Avermaet alebo Kwiatkowski?

Predošlí víťazi:

zdroj: twitter.com/alafpolak

2019  Julian Alaphilippe
2018  Tiesj Benoot
2017  
Michal Kwiatkowski
2016  Fabian Cancellara
2015 
Zdeněk Štybar
2014  Michal Kwiatkowski
2013  Moreno Moser
2012  Fabian Cancellara
2011  Philippe Gilbert

História

V roku 1997 sa zrodil nápad usporiadať v Toskánsku L’Eroica Strade Bianche, v preklade „Hrdinský závod po bielych cestách“. Išlo o tzv. granfondo, preteky na starých bicykloch prevažne po šotolinových cestách. Išlo o to vytvoriť podobné podmienky ako zo začiatku 20. storočia. Po pár ročníkoch čisto amatérskej záležitosti sa 9. októbra 2007 uskutočnili prvé preteky pre profesionálov, na ceste a s finišom v Siene. Prvýkrát profesionálnu éru ovládol Alexander Kolobnev. O popularizáciu sa mimo iného postarali domáce legendy Paolo Bettini a Fiorenzo Magni. O rok neskôr sa v novom marcovom dátume radovala klasikárska ikona Fabian Cancellara, ktorý doteraz drží rekord najviac víťazstiev na Strade Bianche (2008, 2012 a 2016) a je po ňom pomenovaný štrkový sektor na pretekoch.

Fabian Cancellara Strade Bianche
zdroj: twitter.com/QuipmoBike

V roku 2014 sa začala písať história aj ženských pretekov. To už na tej mužskej bolo v každom ročníku poriadne husto, keďže prívetivý dátum medzi Tirreno-Adriatico a Miláno – San Remo prilákal najväčšie klasikárske mená. Aj keď pojem „klasika“ patrí závodom s omnoho väčšou históriou, Strade Bianche sa stal veľmi prestížnym podujatím. Získal si srdcia mnoho fanúšikov, či už kvôli atraktívnemu priebehu pretekov, fotogenickým záberom na zaprášené cesty a krásne finálne námestie v Siene, alebo atraktívnymi výkonmi jazdcov. V roku 2017 preteky zaradili do najvyššej kategórie World Tour.

Trasa 14. ročníka Strade Bianche

Trasa Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Preteky majú dĺžku 184 kilometrov, celkovo sa nastúpa 2993 výškových metrov, čo sa približuje napríklad ardenskej klasike Amstel Gold Race. Štart aj cieľ sa nachádzajú v meste Siena. Jazdci sa vydajú smerom na juh, aby následne prešli veľkým okruhom naprieč provinciou Siena a vrátili sa späť do jej hlavného mesta.

Profil Strade Bianche:

profil Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Slovné spojenie strade bianche znamená v taliančine „biele cesty“. To by dokázalo vystihnúť, s čím sa budú musieť pretekári popasovať. Čaká na nich 11 sektorov šotolinových a prašných ciest, dovedna si tieto úseky odkroja 63 kilometrov z trasy. Vyplnia ich zároveň s krátkymi kopčekami, preto tieto preteky spájajú všetky typy jazdcov – severských aj ardenských klasikárov, tempárov a vrchárov. Prvý, 2,6-kilometrový sektor prichádza po 18 km pretekania a ponúkne zaujímavý predkrm. Tu sa pravdepodobne začne naskakovať do skorého úniku, z neho sa však táto klasika ťažko vyhráva.

Stúpanie Montalcino preverí pripravenosť hlavných favoritov, keďže s dĺžkou 5,3 kilometra a sklonom 5% nepôjde o oddychovú záležitosť. Po ňom prídu na rad dva rozsiahle sektory dlhé 12 a 8 kilometrov. Medzi týmito časťami s číslami 5 a 6 sa nachádza iba kilometer asfaltu. V druhej polovici závodu sa prejde do pohoria Crete Senesi, ktoré ponúkne otvorené cesty, prípadne aj nepríjemný vietor.

Strade Bianche
zdroj: twitter.com/stradebianche

70 km pred cieľom príde na rad siedmy sektor Monteroni d’Arbia, na ktorom sa bude stále stúpať. Posledný dlhší, ôsmy sektor má 11,5 kilometra a ponúkne zjazd, ten si však bude vyžadovať opatrnosť. Ostanú len tí najsilnejší, keďže na týchto úsekoch sa väčšinou robia najväčšie selekcie. Po týchto hornatých častiach bude veľmi ťažké dostihnúť skupinu favoritov, mechanický problém alebo defekt môže mať veľmi zlý dopad na výsledok. Cesty na Strade Bianche sú veľmi úzke a orientácia v skupine a technické zručnosti sú priam až nevyhnutné.

Záver ponúkne prudké stúpania, víťaza privíta krásne Piazza del Campo

Piazza del Campo
zdroj: twitter.com/wiekes

Po asfaltových cestách sa pôjde až do méty 25 km do cieľa, po nej ešte prídu posledné, kratšie šotolinové sektory s označením 9, 10 a 11. Niektoré ich úseky ponúknu nepríjemné sklony väčšie ako 10%, na svoje by si mohli prísť výbušnejší vrchári. Hlavné bude udržať sa na predposlednom strade bianche úseku Colle Pinzuto. Po ňom príde šanca na rozhodujúci atak ešte na kopci Le Tolfe, ktorého sklon sa niekde dotkne hranice až 18%. Do finále v Siene ostane už iba 12 km po asfalte.

Finišuje sa na historickom námestí Piazza del Campo. Pred ním však príde ešte posledná prekážka v podobe stúpania na Via Santa Caterina. Víťaz sa bude musieť vyšplhať na stenu, ktorá dosahuje 16 percent, čo po náročných kilometroch môže ešte zahrať výraznú rolu. Vlani tam zasadil Julian Alaphilippe rozhodujúci útok Jakobovi Fuglsangovi. Do samotného cieľa v 50-tisícovom meste sa ide v kratšom zjazde, líder bude mať čas užiť si každý moment na magickom námestí, ktoré má špecifickú atmosféru a pomaly sa začleňuje do najslávnejších miest v cyklistike.

Posledné kilometre:

 

Posledné 3 kilometre Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Strade Bianche sa dá vyhrať viacerými scenármi. Videli sme dlhý útok dvojice či trojice, sólo pokus zďaleka alebo atak pred stúpaním v Siene. Tento ročník však bude okorenený o viacero faktorov. Na samom začiatku augusta sa teploty môžu vyšplhať až k neznesiteľným 36 ºC, čo potvrdzuje aj predpoveď počasia. Tomuto faktoru sa nebude dať vyhnúť len dostatočným príjmom tekutín, svoju úlohu určite zohrajú fyzické limity jazdca. Taktiež bude nesmierne dôležité držať sa vpredu za účelom vyhnutia sa zdvihnutým oblakom prachu, ktorý sa vytvorí po prejazde prvých jazdcov.

Tímy Strade Bianche

Pozvaných je 21 tímov. Účasti sa odriekol tím Cofidis. Divokú kartu dostali Pro celky Androni Giocattoli – Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè, Team Arkéa Samsic, B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM, Circus – Wanty Gobert a hlavne Alpecin-Fenix, čo bude dôležité pri výpočte favoritov. Každý tím bude mať 7 jazdcov.

Z českých zástupcov by sa mali predstaviť Roman Kreuziger (:ntt:), Petr Vakoč (Alpecin-Fenix) a víťaz edície 2015 Zdeněk Štybar (:dqt:). Zo Slovákov je zatiaľ na štartovej listine len Peter Sagan (BOH).

Favoriti Strade Bianche

Zoznam favoritov je nevídane dlhý. Každý klasikár, kto vo World Tour niečo znamená, tu bude. Patrilo by sa povedať, že Strade Bianche patria k tým nepredvídateľným pretekom. Tento rok sa pridáva faktor, že nikto nepozná svoju súčasnú formu, pre väčšinu pretekárov pôjde vôbec o prvý štart od marca. Tréningové kilometre nenahradia tie pretekárske a tak súčasná kondícia favoritov aj outsiderov bude lotériou. Ďalším zaujímavým ukazovateľom pretekov je, že od ich začiatku tu vyhral debutant až sedemkrát.

Van der Poel
zdroj: twitter.com/Veldritkrant

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sa určite potešil takejto štatistike. Holandský zázrak začína svoju cestnú sezónu, v ktorej nemá dôvod nezabrať naplno na každom závode. Krátke kopce mu perfektne sedia k jeho výbušnej povahe. Skúsenosti z cyklokrosu a vlaňajšej skvelej klasikárskej kampane môže naďalej rozvíjať. 25-ročný víťaz Amstel Gold Race však môže trpieť na to, že bude strážený zo všetkých strán, keďže je pravdepodobne najväčším favoritom pri svojej prvej účasti v Toskánsku.

Alaphilippe
zdroj: twitter.com/ADSportwereld

Julian Alaphilippe (:dqt:) sa vracia ako obhajca titulu. Za svoj cieľ si stanovil Tour de France a preto je možné, že nepôjde do pretekov hneď naostro. O Francúzových kvalitách nie je možné pochybovať, len málokto by stíhal jeho explozívny útok. V dohľade má však Van der Poela a pred jazdcom Quick Stepu stoja viaceré taktické rozhodnutia – skúsiť sa držať s Holanďanom alebo útočiť na snažiť sa odtrhnúť sám. Uľahčiť by mu to mal jeho tím, ktorý okrem pomocníkov obsahuje aj ďalších favoritov.

Štybar
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Tímový kolega Zdeněk Štybar (:dqt:) má bohaté skúsenosti a pri odchodoch jazdcov sa stal lídrom tímu, pričom je vidieť, že si túto pozíciu užíva. Minulý rok zažil najlepšiu jar, tento rok sa pekne predstavil na klasikárskej etape na Vuelta a San Juan. Ďalšími jazdcami „Vlčej svorky“ s kvalitami na triumf sú napríklad Bob Jungels (:dqt:) alebo Kasper Asgreen (:dqt:). Dočkáme sa ďalšieho využitia prevahy v tíme Quick Step?

Peter Sagan
zdroj: twitter.com/ciclo21

Peter Sagan (BOH) údajne neprichádza s cieľom byť úplne v najlepšej forme na talianske jednodňovky. Forma však nebude známa ani jeho konkurentom. Nepochybne bude aj tak veľkým favoritom, ktorému podobný typ pretekov sedí, síce tu ešte nevyhral. Dvakrát bol druhý, keďže väčšinou išlo o jeho prvé preteky v Európe vo vysokohorskom sústredení. Nevyzerá to, že by sa tento rok na Strade sústredil, ale, ako sme spomínali, Toskánsko bude tento rok veľmi nepredvídateľné.

Max Schachmann
zdroj: twitter.com/fietsmagazine

V Bore sa však môže nájsť Saganov náhradník, a to Max Schachmann (BOH). Nemec sa v posledných dvoch rokoch ukázal ako nesmierne veľký talent, ktorý už začína dosahovať veľké úspechy. Dokáže si poradiť so sólo útokom aj šprintom, krátke kopce mu problém vôbec nerobia. Tento rok vyhral posledné World Tour preteky Paríž – Nice.

Wout van Aert
zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed/

Wout van Aert (:tjb:) sa prvýkrát ukázal na Strade Bianche 2018 tretím miestom po heroickom výkone, keď na Via Santa Caterina takmer odpadol. Minulý rok opäť skončil na bronzovej priečke a s týmto závodom má nevybavené účty. Jeden z najsilnejších borcov v pelotóne už môže tu započať dlho očakávaný cestný súboj Van Aert vs. Van der Poel, na ktorý sa po ich účinkovaní v cyklokrose teší celý cyklistický svet. Je možné, že ako silný tempár aj šprintér bude animovať preteky a vytvorí finálnu selekciu.

Ťažkosti Wout van Aerta v roku 2018:

Jakob Fuglsang
zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Jakob Fuglsang (AST) v poslednom vydaní pretekov nestačil len na Alaphilippa. Dán však potrebuje útok ďaleko od cieľa, keďže nedisponuje takou dynamikou v nohách. Na tú sa však môže spoľahnúť Alexej Lutsenko (AST), ktorý čaká na svoj veľký klasikársky triumf, na ktorý má všetky predpoklady.

Kwiatkowski Strade Bianche
zdroj: twitter.com/StradeBianche

Michal Kwiatkowski (:ins:) je určite jedným z najtalentovanejších mužov World Tour, no často ho brzdí jeho tím orientovaný na Grand Tours. Dvojnásobný víťaz Strade Bianche však má pred sebou nový vietor po vlaňajšku, kedy si v druhej časti sezóny zobral oddych. Poliak môže ťažiť z taktických bitiek najväčších favoritov a konečne získať hattrick a napodobniť Cancellaru. Pre jeho tím je dôležitejšia septembrová Tour, no duša Kwiatkowskeho stále baží po klasikách a preto netreba zabúdať ani na tohto jazdca.

Gilbert a Van Avermaet
zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Greg Van Avermaet (:ccc:) tu skončil až sedemkrát v prvej desiatke, ale nikdy nebol prvý. Motiváciu zachrániť svoj tím má, takisto pozná, aké je sa to pripraviť na preteky, keďže v 35. rokoch už niekoľkokrát dokázal vyšperkovať svoju formu na pravý moment.

Philippe Gilbert (:lts:) sa určite pripravuje na Miláno – San Remo, čím by ovládol všetky monumentálne klasiky. Belgičanova forma by tak mala byť blízko vrcholu. Ukázať sa bude chcieť aj staro-novému tímu Lotto, s ktorým zažil najväčšie úspechy v skorej kariére.

Tiesj Benoot na Strade Bianche
zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Prekvapiť môže každý

Oliver Naesen (:alm:) je taktiež v čakaní na svoj veľký klasikársky triumf. Ukázať sa môže víťaz epickej edície 2018 Tiesj Benoot (:sun:). Ten bude mať v tíme ďalších prosperujúcich jazdcov Marca Hirschiho (:sun:) a Sørena Kragha Andersena (:sun:). Nebezpečná môže byť aj dvojica Bahrainu Dylan Teuns (:bmt:) a Iván Garcia Cortina (:bmt:). Po vydarených majstrovstvách sveta sa dá za favorita označiť aj Stefan Küng (FDJ). EF Pro Cycling má v talóne dvoch veľmi kvalitných borcov, a to domáceho Alberta Bettiola (:efd:) či Michaela Woodsa (:efd:).

Z vrchárov na podujatí sa predstavia Vincenzo Nibali (:tfr:). Zaujímavé bude sledovať supertalent Tadeja Pogačara (:uae:), ktorého v tíme doplnia kvalitní Rui Costa (:uae:), Diego Ulissi (:uae:) a Davide Formolo (:uae:). Rolu čierneho koňa môžu prebrať Diego Rosa (Arkéa Samsic), Xandro Meurisse (Wanty Gobert) alebo Roman Kreuziger (:ntt:) s Michaelom Valgrenom (:ntt:).

Prenos

Preteky bude vysielať 1. augusta televízna stanica Eurosport 1 od 16:50. Bohužiaľ televízne práva dovoľujú prenášať len poslednú hodinu pretekov. Cieľ sa očakáva okolo 18:15 LSEČ.

Najlepšie momenty vlaňajších pretekov:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár