Paríž – Nice: Žltý Schachmann odolal a vyhral, Quintana dominantný v poslednej etape

Nairo Quintana

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Jedno z úplne posledných bežiacich športových podujatí v dobe pandémie koronavírusu sú preteky Paríž – Nice. Siedmou etapu však aj toto podujatie narazilo na koniec. Posledná etapa dlhá 166,5 km končila na stúpaní  Valdeblore La Colmiane.

Profil:

7. etapa zdroj: paris-nice.fr

Už od začiatku sa útočilo, pred prvým stúpaním dňa sa na čele usadili Alaphilippe (:dqt:), Edet (COF), De Gendt (:lts:), Bettiol (:efd:), Perez (COF) a Paret (:alm:). Edet si chcel ustrážiť bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže, čo sa mu na konci dňa aj podarilo. Alaphilippe počas časovky a veternej etapy stratil dôležitý čas a o víťaztsvo v celkovom poradí nebojoval. Preto sa rozhodol aspoň bojovať v úniku.

Pelotón sa počas dňa postupne riedil, pred začiatkom stúpania strácal na únik už iba minútu. Partia vedúca tímom Trek Segafredo sa neskôr pokúšala dohnať už len AlaphilippaDe Gendta. Medzitým skúšali z 15-člennej hlavnej skupiny útočiť Anacona (Arkéa-Samsic) alebo Martin (COF). Po dolapení aj posledných odolávajúcich mužov boli v hre o víťazstvo Nibali, Porte (:tfr:), Schachmann (BOH), Higuita (:efd:), Quintana (Arkéa-Samsic), Benoot (:sun:), Kangert (:efd:), Pinot, Molard (FDJ), Bardet (:alm:) a Martin (COF). Najviac pracoval Porte, ako posledný z domestikov pre svojho lídra Nibaliho. Ten sa snažil striasť vedúceho Schachmanna.

3,5 km pred cieľom na nič nemusel čakať Nairo Quintana a zaútočil. Kolumbijčan si ihneď vytvoril polminútový náskok a stíhať ho mali Higuita, Benoot, Nibali, Pinot a Schachmann. Na ohromne silný nástup Quintanu však títo borci nestačili a sústredili sa skôr na celkové poradie. Tempo výrazne v poslednom kilometri zvýšil aj Benoot a vzdialil sa Schachmannovej grupe. Nemec očakával aj útok Higuitu, no ten neprichádazal.

Nairo Quintana si sebavedomo prišiel po zaslúšené víťazstvo. Druhý bol Tiesj Benoot, ktorý opäť ukázal svoju skvelú formu na pretekoch a aj všestrannosť, keďže konkurencieschopný bol v klasikárskych aj vrchárskych etapách. Belgičan v cieli stratil 46 sekúnd.

S mankom 56 sekúnd došla pokope skupina s Pinotom, Higuitom Nibalim. Títo čistokrvní vrchári nedokázali odpárať bojujúceho Schachmanna. Ten s vypätím všetkých síl na nich stratil iba pár metrov a udžal si celkové vedenie.

Quintana vo veku 30 rokov získava 44. kariérne víťazstvo. Ide o piate po zjavne vydarenom prestupe do Arkéa-Samsic. Tento rok dominoval na francúzskych pretekoch Tour de La Provence a Tour des Alpes.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/LVCKV

Maximilian Schachmann predvádzal cez týždeň skvelé výkony. Vyhral hneď prvú klasikársku etapu v nepriaznivom počasí. Žlté tričko udržoval aj v časovke a v kopcovitých etapách. Na dnešnom horskom dojazde ďalej ukázal, čoho všetkého je schopný. Univerzálny rodák z Berlína sa triumfom na Paríž – Nice zaradzuje ku veľkým menám jazdcov na celkové poradie na týždňových etapákoch.

Druhé miesto získal takisto nie veľmi typický predstaviteľ GC bojov Tiesj Benoot. Silný klasikár a tempár včera predviedol skvelý atak a získaný náskok dnes dokonca zvýšil. Tretie miesto patrí talentovanému Sergiovi Higuitovi z Kolumbie. S ním sa počítalo ako s najväčším favoritom do dnešnej etapy, no 22-ročný jazdec EF nedokázal zlomiť vyššie spomínaných klasikárov.

Slováci

Peter ani Juraj Sagan dnes preteky nedokončili.

Posledný kilometer:

Výsledky 7. etapy:

1.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic4:27:01
2.Tiesj Benoot (Bel):sun:0:00:47
3.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:56
4.Sergio Higuita (Col):efd:
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:
6.Max Schachmann (Ger)BOH0:00:58
7.Guillaume Martin (Fra)COF0:01:19
8.Tanel Kangert (Est):efd:0:01:22
9.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:32
10.Rudy Molard (Fra)FDJ

Konečné poradie Paríž – Nice:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH27:14:23
2.Tiesj Benoot (Bel):sun:0:00:18
3.Sergio Andres Higuita Garcia (Col):efd:0:00:59
4.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:16
5.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:24
6.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:01:30
7.Rudy Molard (Fra)FDJ0:02:03
8.Tanel Kangert (Est):efd:0:02:16
9.Felix Großschartner (Aut)BOH0:03:39
10.Søren Kragh Andersen (Den):sun:0:04:36

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár