Paríž – Nice: Tratnik zbavený heroického triumfu tesne pred čiarou, obral ho Bonifazio

Bonifazio

Piata etapa pretekov Paríž – Nice bola zvlnená s viacerými kopcami, ale rovinatým záverom. Išlo o najdlhší deň s 227 km. Na jazdcov si konečne počkalo suché počasie, aj keď teploty v strednom Francúzsku stále neboli ideálne.

Profil:

5. etapa zdroj: paris-nice.fr

Ryan Mullen (:tfr:), Alexis Gougeard (:alm:), Jan Tratnik (:bmt:) a Anthony Turgis (Direct Energie) vytvorili dnešný únik. Na začiatku mali sedeminútový náskok, ktorý ale postupne upadal. Na špici pelotónu pracoval hlavne tím Bora – hansgrohe, ktorý s Maxom Schachmannom (BOH) držal žltý dres. S 18 km do konca ostali vpredu len Tratnik Gougeard. Slovinský jazdec Bahrainu sa neskôr 7 km pred koncom konštatným tempom zbavil aj svojho únikového kolegu a po dlhom dni pokračoval sám. Pelotón vedený Lotto Soudal ho prenasledoval so stratou 20 sekúnd.

Ani tri kilometre pred cieľom jeho ovážny pokus nevyzeral beznádejne, Slovinec do toho stále tlačil. Medzitým kvôli defektu z pelotónu vypadol šprintér Caleb Ewan (:lts:) a motivácia Lotta pracovať zmizla.

Záver

Jan Tratnik bol aj v poslednom kilometri na čele, vo finálnych 200 m mal pred očami cieľovú pásku. Neorganizovaný pelotón so šprintérmi sa ale rýchlo približoval a v predposlednej stovke metrov z neho vyskočil Nicolò Bonifazio (Total Direct Energie) a vyčerpaného Tratika predbehol niečo málo ako 50 metrov pred koncom. Svojím zrýchlením si vypracoval niekoľkometrový náskok pred skupinou a dotiahol svoj záverečný špurt do konca. Talian vyhral piatu etapu.

Druhé miesto získal Tratnikov kolega Iván Garcia Cortina (:bmt:), tretie Peter Sagan (BOH), ktorý, podobne ako väčšina mužov z prvej desiatky, nenačasoval svoj útok správne. Preto boli Cortina, Sagan aj Bouhanni (COF) na čiare na takmer v rovnakej línii. Správny moment útoku tak Bonifaziovi vyhral etapu a nechal Tratnikovu hlavu v smútku.

26-ročný Bonifazio dnes získal najväčšíe víťazstvo v kariére. Okrem neho ich má na konte 17, medzi nimi Gran Premio Città di Lugano, etapy z Okolo Poľska alebo Tour of Hainan. Tento rok sa radoval taktiež v chaotickom šprinte na Saudi Tour.

Celkové poradie

Schachmann (BOH) si i po dnešku udržal žltý dres. Aktuálne má náskok 58 sekúnd.

Výsledky 5. etapy:

1.Niccolo Bonifazio (Ita)Total Direct Energie5:18:02
2.Ivan Garcia Cortina (Spa):bmt:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Nacer Bouhanni (Fra)COF
5.Hugo Hofstetter (Fra):isn:
6.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty Gobert
7.John Degenkolb (Ger):tfr:
8.Elia Viviani (Ita)COF
9.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels – Vital Concept
10.Marc Sarreau (Fra)FDJ

Celkové poradie Paríž – Nice:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH18:49:00
2.Søren Kragh Andersen (Den):sun:0:00:58
3.Felix Grossschartner (Aut)BOH0:01:01
4.Nils Politt (Ger):isn:0:01:05
5.Sergio Andres Higuita Garcia (Col):efd:0:01:06
6.Dylan Teuns (Bel):tbm:0:01:10
7.Tiesj Benoot (Bel):sun:0:01:11
8.Mads Schmidt Würtz (Den):sun:
9.Giacomo Nizzolo (Ita):ntt:0:01:15
10.Michael Matthews (Aus):sun:0:01:16

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár