Peter Sagan urobil Deceunincku peklo. Froome je unesený

Okolo Slovenska 2021
Peter Sagan Okolo Slovenska 2021

zdroj: © Igor Stančík, okoloslovenska.com

Peter Sagan (BOH) síce etapu nevyhral, ale pri prvom pokuse celkovo ovládol Okolo Slovenska 2021. Itamar Einhorn (:isn:) prežil v Trnave najkrajšie momenty svoje mladej kariéry, vo víťaznej 4. etape mu pomáhal legendárny kolega Chris Froome (:isn:).

Paradoxne, najrovinatejšia etapa bola najviac selektívna.

Krátke kopčeky a voľa tímu BORA – hansgrohe oddelili od pelotónu veľkú skupinu. V nej Sagan práve na stúpaniach útočil, čo športový riaditeľ Dukla Banská Bystrica Martin Fraňo nám opísal ako šok.

Sagan a jeho tím sa snažili, čo to dalo. Nie náhodou bol verný domestik Daniel Oss (BOH) vymenovaný ako najbojovnejší jazdec štvrtej etapy.

Najlepší Slovák skončil v šprinte na druhom mieste.

„Etapa bola od štartu dosť kopcovitá, skôr zvlnená, ľavá pravá. Snažili sme sa s tímom čo najviac útočiť. Už po prvom kopci sme odišli v skupine asi 15 pretekárov. Deceuninck najprv sťahoval zo zadu. Keď nás dotiahli, prišiel ďalší kopček a zase sme zaútočili. Takže sme im urobili peklo a nakoniec to aj tak dopadlo, že mali iba jedného pretekára vpredu, Jannika [Steimleho],“ opísal Sagan rozhodujúce momenty etapy pre mikrofóny organizátorov.

Sagan už do posledného dňa vstupoval v žltom drese. Postrážil si Jannika Steimleho, skončil na druhom mieste v etape, ale celkovo si pred Nemcom udržal náskok 11 sekúnd.

4. etapa Okolo Slovenska 2021
©Igor Stančík, okoloslovenska.com

Majstrovstvá budú o inom

„Do etapy som išiel s tým, že musím poraziť Jannika,“ pokračoval najlepší slovenský cyklista histórie.

Rovinaté preteky Okolo Slovenska sa snažili ulahodiť Saganovým chúťkam, ale hlavne sa snažili priblížiť klasikárskym majstrovstvám sveta vo Flámsku, na ktorých Sagan nastúpi presne o týždeň v nedeľu.

„Majstrovstvá sú úplne o ničom inom, konkurencia je väčšia a ide sa 270 km,“ prehlásil trojnásobný majster sveta.

Itamar Einhorn v siedmom nebi

Veľký príbeh napísal 23-ročný izraelský talent Itamar Einhorn. Ako prvý Izraelčan vyhral preteky v kategórii 2.1.

„Povedal som si, sme malá skupina. Ak v nej je favorit, je nim Peter Sagan. A išiel som len najtvrdšie, ako som vedel. Nakoniec som bol veľmi, veľmi šťastný. Je to moje prvé profesionálne víťazstvo. “ hovoril po etape Einhorn.

Emócie Einhorna v ciei. © Igor Stančík, okoloslovenska.com

Prvé profesionálne víťazstvo. Pred zrakmi priaznivcov Petra Sagana. A s kolegom Chrisom Froomom v úniku.

„Začalo sa veľmi tvrdo. Bol som na správnom mieste. Bol pri mne Chris Froome, toho každý pozná. Zostal so mnou vpredu a veľmi mi pomohol,“ chváli Einhorn.

Popredný výsledok sa dal očakávať. Einhorn bol na nedávnej Grand Tour Vuelta a Espaňa dvakrát v top 7 šprintérskch etáp. Ukázal tak, že projekt izraelského tímu vie vyprodukovať aj domácu hviezdu.

Chris Froome je unesený z divákov

Chris Froome Israel Start-Up Nation
©Bettini Photo



Iná hviezda tímu Israel Start-Up Nation, Chris Froome, mala na pretekoch iné povinnosti. Už to nie je bezkonkurenčný víťaz Grand Tours, no nemohol si nevšimnúť preplnených ciest od východu na západ.

„Nikdy som na Slovensku nebol. Bol som veľmi šťastný, že som na tieto preteky prišiel. S Petrom Saganom som ani nehovoril a nevedel, čo očakávať. A naozaj, som unesený z toho, koľko je tu cyklistických fanúšikov. Je to vďaka Petrovi a je úžasné vidieť, koľko ľudí podporuje cyklistiku,“ povedal Froome pre kamery trnavskej televízie MTT.

36-ročný Brit sa umiestnil na celkovom 23. mieste, čo je pre štvornásobného víťaza Tour de France jedným z najlepších vysledkov sezóny. Stále bojuje s následkami devastačných zranení z roku 2019.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár