Pohľad redaktora: Démare Sagana neohrozil, deravé pravidlá sa musia zmeniť

Giro d'Italia 2020

zdroj: Foto Marco Alpozzi/LaPresse

Arnaud Démare (FDJ) vyhral 7. etapu Giro d’Italia 2020 pred Petrom Saganom (BOH). Predchádzala tomu kontroverzná situácia, kedy Démare Sagana neohrozil, ale vyštartoval spoza Balleriniho úplne na ľavej strane cesty. Pri zrýchľovaní sa posunul do stredu cesty a ešte viac doprava.

Pri šprintovaní však svoju líniu nemenil. Pri posune sa však presúval so Saganom doprava a Slovák mu po cieli ukazoval, že je s jeho špurtom nespokojný. Sagan bol celý čas na jeho kolese a keď mal možnosť zrýchliť, nešiel do miesta medzi Démarom a pravou bariérou. Nechcel zopakovať situáciu z 11. etapy Tour de France, možno ani nemal dostatočné nohy.


 

Článok 2.3.036 pravidiel cestnej cyklistiky UCI hovorí: „Jazdcom je zakázané meniť smer dráhy jazdy, ktorú si zvolili, keď začali šprintovať a tak ohroziť ostatných.“

pravidlá cestnej cyklistike o šprintovaní
zdroj: UCI CYCLING REGULATIONS – PART 2 ROAD RACES

Zmenil Démare svoju líniu počas šprintu? Áno. Vyrazil a v prvých sekundách jednoznačne nešprintoval po priamej línii. Tá sa v pravidlách myslí ako dráha rovnobežná s osou vozovky. Potom však išiel celkom rovno. Prvá časť pravidla je tak splnená.

Záznam šprintu:

Démare Sagana neohrozil

Ohrozil však Sagana? Druhý muž etapy nešiel do medzery a tak žiadna kolízia nenastala. Démare Sagana neohrozil.

A tu je problém. Všetko sa to deje v ozvenách brutálneho pádu Fabia Jakobsena na Okolo Poľska, kde Groenewegen už počas šprintovania (nie len pri jeho rozbehu) natlačil svojho krajana do bariéry. Mimochodom, Jakobsen dnes úspešne absolvoval operáciu sánky, kde mu chirurgovia dali kosť zobranú z jeho vlastnej panvy.

Musí sa naozaj vždy niečo stať, aby rozhodcovia a UCI konali? Démare síce dnes polovicu pravidla porušil, ale ľahko sa mohlo stať, že by niekoho ohrozil. Sagan môže byť nespokojný, ale pravdou je, že tentokrát jury ani konať nemohla. Francúz prepálil svoj rozbeh a jeho štýl šprintu bol dosť naširoko, ale žiadne nebezpečenstvo neprišlo. S najväčšou pravdepodobnosťou by vyhral aj pri kompletne čistom šprinte, veď v tejto sezóne má už 13. víťazstiev a z Gira až tri. Pravidlá tak našli dieru, ktorú treba zaplátať.

Pre šprintérov je s takýmto výkladom pravidiel výhodné zmeniť líniu, pretože ak nespôsobia kolíziu, majú väčšiu šancu na víťazstvo.

Čisté šprinty sú v cyklistike raritou. No silnejšími obmedzeniami by UCI mala vyslať signál, že chráni svojich jazdcov. Po mnohých pádoch by to tento rok nebolo na škodu.


  

Mohlo by vás zaujímať

8 responses to “Pohľad redaktora: Démare Sagana neohrozil, deravé pravidlá sa musia zmeniť

  1. Slovensky preklad pravidiel je zavadzajuci – linia sa nerovna jazdny pruh, jazdecka draha.
    V modernej dobe s GPS lokatormi by nebolo tazke nastavit senzory, ktore by snimali posledny kilometer a zaznamenavali odklon od sprinterskej drahy (lane), nie linie (ciara), a pri vyraznej zmene by automaticky vyhodnotili, ze sprinter si pocinal neregulerne. Kolko miesta
    po oboch strana potrebuje jazdec na bezpecnu jazdu ± 0.5m ? Vsetko nad tento limit je odklon od drahy a ohrozenie / blokovanie.
    Vyzera to tak ze Francuzi to maju v oblube to krizovanie/blokovanie – Demare (TDF, Giro), Bouhani(Paris-Nice) a najnovsie Allaphilipe (LBL).

  2. Uvedomte si že Petrovi už nedovolia vyhrať dodnes sa mu nik z tej UCI neospravedlnil keď ho vylúčili z túr de franc aj tento rok celý Art išiel sa vyplácať rozhodcom na pliecko,
    A prečo akonahle sa jedna o Peťa treba ho zničiť ale keď jemu niekto niečo urobí urobía z neho víťaza celá UCI rozhodcovská je banda na peniaze nič iné

  3. neohrozil .
    ale znemožnil mu vyštartovať sprava a keď sa sagan musel prorientovať napravo , už to nemalo zmysel.
    Ovšem je otázka, prečo Sagan vždy útočí zo závesu a neodváži sa špurtovať samostatne až do konca.

    1. Treba pozrieť celý špurt, odkedy Demara dvaja domestici vyviezli na ľavej strane vozovky , pričom Sagana zavreli, keď sa dal do prava,začal ho Demar vytláčať na barieru. Treba redaktorovi evidentne okuliare a nielen jemu.

    2. To je proste jeho štýl a nohy stále nato ma aj keď nie vždy. Keby bol Francúz išli by po jeho súperoch
      Sport už dávno nie je fér ale politika.

  4. 250 metrov pred cielom by som nakreslil priame dráhy až do ciela aspon 4-6.. a jazdec si zvolí jednu a v tej by musel až do ciela.. ako bežci v šprinte.. a nebolo by pochýb.. toto bolo jasné kríženie dráhy.. začal v vľavo od stredu vozovky a špurtoval neustále k pravému mantinelu.. až sagan zvesil nohy, tak šiel zasa do stredu vozovky.. takže len vďaka toho že tam sagan nešiel sa nič nestalo.. takž eho ohrozil.. Popravde si myslím že sagan by aj tak nevyhral.. no toto bolo jasné kríženie.. nešiel priamo do ciel ale krížom cez vozovku…

    1. Ale kurrwy na cuclingnews si kopli, ze mohol Demara obehnut okolo barier… Kurrwy.

      Este by som rad upozornil, ze Demare takto obejol Bouhanniho – Bouh musel prestat slapat lebo Demare uplne drzo pred neho krizom sprava do lava preletel. Jury nic. Ani cek.

Pridaj komentár