Remco Evenepoel odstupuje z Giro d’Italia 2021

Remco Evenepoel

zdroj: © Massimo Paolone/LaPresse

Remco Evenepoel (:dqt:) skončil na Giro d’Italia 2021 po páde v 17. etape. Belgičan v cieli stratil viac ako 35 minút.

Po lekárskej prehliadke mu neboli nájdené žiadne zlomeniny. Utrpel však početné tržné rany, pomliaždenie ľavého zápästia alebo 8. rebra. 21-ročný jazdec bol zapojený do hromadného pádu na klesaní z Passo San Valentino. Jazdec Deceuninck – Quick-Step sa v snahe vyhnúť sa pretekátom na zemi prevalil cez zvodidlá. Etapu končiacu na náročnom Sega di Ala dokázal dokončiť v sprievode svojich tímových kolegov.

Po prvej Grand Tour v kariére sa bude sústrediť na rehabilitáciu. Talianske preteky boli prvé od devastačného pádu na Okolo Lombardie v auguste 2020. Po ňom bol niekoľko týždňov v nemocnici a naplno začal trénovať až vo februári.

„Bol to pád, ktorý sa nemal stať. Neviem, čo sa presne stalo, ale išiel som do zákruty, na zemi ležali viaceré jazdci. Nemohol som im uhnúť, lebo vedľa mňa bol ďalší jazdec, takže som ani nemal šancu predísť pádu. Nemá zmysel pokračovať s bolesťou. Idem naspäť do Belgicka na CT skeny, potom uvidíme,“ uviedol Remco Evenepoel v tlačovej správe tímu po vypadnutí z Gira. „Bola to pekná skúsenosť a dúfam, že sa sem ešte raz vrátim. Mojim spolujazdcom prajem ešte veľa šťastia.“

Remco Evenepoel patril v prvých dňoch medzi najlepších

João Almeida (:dqt:) najprv pre Evenepoela pracoval. V 14. etape však Belgičan začal strácať čoraz viac času v celkovom poradí a Portugalčan sa musel odznova dostávať do top 10. Almeida však sám najprv stratil štyri minúty v 4. etape, po nej však predvádzal vyrovnané výkony. V 17. etape patril k najlepším vrchárom, stúpanie Sega di Ala prešiel najrýchlejšie zo všetkých favoritov. V etape skončil druhý, v celkovom poradí je ôsmy so stratou 8:45 min.

Evenepoel si v prvých desiatich dňoch užíval svoju pozíciu lídra. Vtedy naozaj napĺňal očakávania, ktoré do neho azda až prehnane vkladala belgická verejnosť. V časovke skončil siedmy, neskôr sa vo vrchárskych etapách držal s najlepšími. Do prvého voľného dňa vstupoval s 15-sekundovým mankom na Egana Bernala, V 12. dni však prišla etapa so šotolinou, na ktorej sa víťaz Okolo Poľska trápil s technickými cestičkami a zjazdmi. Aj na Monte Zoncolan stratil čas, v kráľovskej 16. etape vypadol z top 10.

Remco Evenepoel patrí k najväčším talentom svojej generácie. Vo svojom prvom roku medzi profesinálmi dokázal ako 19-ročný vyhrať Clásica San Sebastian, Okolo Belgicka, majstrovstvá Európy v časovke a v rovnakej disciplíne bol na svetovom šampionáte strieborný. V roku 2020 vyhral všetky týždňové preteky, na ktoré nastúpil. V zjazde s Muro di Sormano na monumente Okolo Lombardie spadol z mosta. V Taliansku utrpel zlomeninu panvy a pomliaždenie pravého pľúca.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár