Richie Porte sa nakoniec dočkal. Zmeškal narodenie dcéry, ale je na pódiu

Tour de France 2020

Richie Porte (:tfr:) sa ako tridsaťpäťročný konečne vyštveral na pódium Tour de France 2020. „Tasmánsky diabol“ zajazdil životné preteky, skvelú časovku a môže byť spokojný. Bol to jeho posledný pokus.

Toľkokrát bol blízko.

„Boli to dlhé roky plné sklamaní, pádov a zbytočnej drámy. Pre mňa je to úplný sen. Vyrastal som na sledovaní Tour na opačnom konci sveta, videl som jazdcov ako Robbie McEwen, Cadel Evans a Brad McGee. Konečne sa dostať na pódium, to je niečo neskutočné. Som v siedmom nebi. Byť tretím mi pripadá, ako by som bol víťazom,“ cituje ho austrálska SBS.

Životná časovka

Porte išiel časovku dlhú 36 km na stúpanie La Planche des Belles Filles ako jeden z najlepších jazdcov. Skončil s časom 57 minút a 16 sekúnd. Rovnaký mal majster sveta v časovke z roku 2017. Tadej Pogačar a jeho legendárny výkon však získali o 1:21 lepší čas. Slovinec vyhral Tour, zo žltého dresu vyzliekol Primoža Rogliča. Porte doplnil pódium.

Viac ako päť minút v časovke stratil Miguel Ángel López a prepadol sa z tretej priečky na šiestu. Richie Porte na neho čas stratil jedine v kráľovskej 17. etape, ale predtým vyzeral aj v kopcoch tak ako nikdy predtým. Ešte dva dni predtým však v pomerne pokojnej etape dostal defekt na štrku a skoro sa mohol rozlúčiť s ďalšími sekundami. Nič také sa nestalo.

Ešte v 7. etape však stratil viac ako minútu na vetre.

„Pogačar je veľký šampión. Na ďalší rok to bude s ním a s Bernalom zaujímavé. Sú budúcnosťou športu a bude to fantastický súboj.“

Splnený detský sen

Pri Pogačarovom zisku žltého, bodkovaného a bieleho dresu v 21. etape v Paríži iba deň pred jeho 22. narodeninami sa Porte dočká niečoho, po čom sníval od detstva.

„Viete, čo to znamená pozerať Tour de France v Austrálii? Nie je to ako tu, že prídete z pláže o štvrtej poobede a zapnete si koniec etapy rovnako, ako by ste pozerali televíznu reláciu. V Austrálii sú dve hodiny v noci a je zima. Ľudia musia mať motiváciu. Ako tínedžer som si nastavoval budík, aby som mohol pozerať Tour. Sníval som o tom, že budem súčasťou pelotónu. Takže áno, mojím absolútnym cieľom v kariére je fotka mňa, ako stojím na finálnom pódiu Tour de France, zavesená v rodičovskom dome,“ ešte pred mesiacom sa zmienil pre Vélo Magazine.

Pri poslednej možnosti zmeškal narodenie dcéry

„Teším sa iba na to, že sa dostanem do Paríža a potom pôjdem domov a stretnem sa so svojou dcérou. To je asi najväčšie víťazstvo zo všetkých. Počas karantény som si ani nemyslel, že sa bude pretekať. Nevedel som ani, že kvôli tomu zmeškám narodenie môjho druhého dieťaťa. Moja manželka mi povedala, aby som išiel pretekať. Ak by ma uviedla iba vzadu v pelotóne, sklamalo by ju to,“ pokračuje Porte podľa SBS. Kvôli pretekom nestihol pôrod dcéry Eloise.

„Prísť tu bola veľká obeta, najväčšia bola asi to, že som nestihol narodenie.“

Richie Porte odchádza

Po dvoch rokoch v tíme Trek-Segafredo, s ktorým získal azda najväčší životný úspech, prestupuje.

„Nie je tajomstvom, že odchádzam z Trek-Segafredo, ale okolnosti, za akých to robím, sú fantastické. Vystúpiť si na pódium s týmto tímom je niečo úžasné. Dokonca som mal svetového majstra ako bodyguarda.“

Mads Pedersen odjazdí v nedeľu posledné preteky v drese majstra sveta. Miesto toho, aby sa hrnul do únikov a silou-mocou chcel vyhrať etapu s ikonickým dresom, statočne sprevádzal Porta cez rovinaté etapy. Pripravoval mu pozíciu a takmer vždy bol pri ňom. To nie je pri majstroch sveta zvykom, ale 24-ročný Dán sa na to podujal. V 21. etape však hlási útok na víťazstvo v šprinte.

Mads Pedersen a Richie Porte
Mads Pedersen a Richie Porte | © A.S.O./Pauline Ballet

„Mám už 35 rokov. Nechcem sa už stresovať. Radšej pomôžem mladším chalanom. Teraz už môžem ukončiť kariéru. To pre mňa znamená všetko.“

Richie Porte prestúpi na začiatku roka do INEOS Grenadiers. Tam sa podujme opäť pomáhaní lídrom ako Bernal, Thomas, Carapaz či Sivakov. Pre neho je líderská pozícia stres. S tým zápasil dlhé roky.

Superdomestik, favorit, smoliar

Porte prišiel do sveta cyklistiky po mládežníckych rokoch v triatlone. Svoju profesionálnu kariéru začal v roku 2008 v UniSA-Australia na domácich pretekoch Tour Down Under. V roku 2010 prišiel do Pro Tour s tímom Team Saxo Bank. Ihneď vyhral mladícku súťaž na Grand Tour Giro d’Italia a jeho potenciál bol prakticky neobmedzený.

Richie Porte v drese Team Sky
Richie Porte v drese Team Sky | zdroj: twitter.com/roadcc

V roku 2012 prestúpil do Team Sky. Tam sa stal jedným z najlepších domestikov na svete. Bol pri ich prvom víťazstve na Tour s Bradleym Wigginsom. Pomáhal Chrisovi Froomovi pri zisku Tour de France, ale od individuálneho úspechu v celkovej klasifikácii ho pripravili zlé nohy v tretej etape. Na Alpe d’Huez však bol kľúčovou postavou v tíme. Neskôr v roku 2014 pri Fromovom vypadnutí siahal na pódium, ale postihla ho smola a skončil až 23.

Ako vždy.

V poslednom roku v Sky bol opäť hlavným superdomestikom Chrisa Frooma na Tour de France. Hlavne v 10. etape silným výkonom pomohol Britovi k triumfu a takticky predbehol aj Quintanu.

Prestúpil do BMC Team v roku 2016 ako ich líder.

A práve v roku 2016 sa mu na Tour darilo individuálne najlepšie. Skončil piaty. Ani tam sa mu nevyhla povestná smola, už v druhej etape mal problém s bicyklom. V pamätnej etape na Mont Ventoux narazil s Molellom a Froomom do motorky.

Richie Porte na Okolo Švajčiarska
Richie Porte na Okolo Švajčiarska 2018 | zdroj: twitter.com/AstanaTeam

V roku 2017 patril k hlavným favoritom. Bol pripravený, ukazoval skvelú formu na Okolo Romandie alebo Critérium du Dauphiné. V 9. etape však ťažko spadol na klesaní a preteky nedokončil.

Rovnako v životnej forme sa nachádzal o rok neskôr. Pred Tour vyhral Okolo Švajčiarska. V klasikárskej 9. etape smerujúcej do Roubaix spadol a zlomil si kľúčnu kosť. Prestúpil do Trek-Segafredo.

O rok neskôr preteky dokončil, ale bez výrazného výsledku. Skončil celkovo 11.

Richie Porte – „Pán Willunga Hill“

Počas svojej kariéry sa stal jedným z najlepších jazdcov na týždňové etapáky. Vedel sústrediť svoj výkon perfektne, ale na trojtýždňových Grand Tours sa mu to nedarilo. „Pán Willunga Hill“ vyhral Tour Down Under dvakrát v kariére (2017, 2020). Na stúpaní Willunga Hill vyhral šesťkrát za sebou, dokopy má z austrálskeho janurárovho podniku osem triumfov.

Potom má na konte dvakrát Paríž – Nice (2013, 2015), Okolo Romandie 2017, Okolo Katalánska 2015, Okolo Švajčiarska 2018. Dokopy má vrchár a kvalitný časovkár na konte 32 víťazstiev.

Mysleli sme si, že je to koniec. V netradičnom roku sme však videli netradične vynikajúceho Richieho Porta.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár