Van Aert na zelený a Roglič na žltý. Ako to Jumbo-Visma rozdelí?

Wout van Aert Primož Roglič Team Jumbo-Visma

zdroj: A.S.O./ Alex Broadway

Holandský tím Jumbo-Visma zverejnil plány na rok 2022. Primož Roglič sa opäť pokúsi dostať na výslnie Tour de France. Wout van Aert má za cieľ vyhrať monument, pričom Tom Dumoulin si opäť skúsi líderstvo na Grand Tour.

Pravdepodobne najúspešnejší tím posledného roka ani zďaleka nemá svoje ciele splnené. Práve, naopak, tie najväčšie chýbajú. „Chceme bojovať o víťazstvá na monumentoch. A s Primožom Rogličom a Jonasom Vingegaardom mierime za najväčším úspechom na Tour de France,“ povedal športový riaditeľ Marijn Zeeman na utorkovej tlačovej konferencii.

Rok 2021 nepriniesol veľké víťazstvo na klasike „veľkej päťky“. Do sezóny vstupoval tím s víťazom Miláno – San Remo Woutom van Aertom a obhajcom Liège – Bastogne – Liège Primožom Rogličom. Aj napriek prvenstvám Belgičana na Gent-Wevelgem a Amstel Gold Race má klasikárske jadro okolo Van Aerta určite vyššie ambície.

Wout van Aert mení obvyklý program

Van Aert predčasne ukončil svoju dominantnú cyklokrosovú sezónu, aby sa poriadne pripravil na veľké klasiky. Vo veku 27 rokov vstupuje na pomyslený vrchol svojej kariéry a uvedomuje si, že momentálne má najlepšiu príležitosť získať tak očakávané kockové monumenty.

Team Jumbo-Visma výrazne posilnil práve na poli klasík. Univerzál Tiesj Benoot predčasne ukončil pôsobenie v tíme DSM, aby belgickej hviezde. Odolný šprintér a klasikár Christophe Laporte bude pravou rukou Van Aerta a ďalšou taktickou možnosťou. Na kvalite počas Okolo Flámska či Paríž – Roubaix pridá ostrieľaný Tosh van der Sande, ktorý zažíva výkonnostný vzostup.

Wout van Aert
Van Aert. © SWPix

„Na zozname nesplnených cieľov mám ešte veľa vecí. Mojou ambíciou je vyhrať monument,“ povedal Van Aert. „Posnažím sa byť na vrchole formy od Miláno – San Remo až do Roubaix.“

Na najväčšie klasiky sa pripraví skrze Omloop Het Nieuwsblad a Paríž – Nice. Vynechá Strade Bianche, prestížnu jednodňovku, ktorú ovládol v roku 2020.

Primož Roglič a Jonas Vingegaard ako porazení

Team Jumbo-Visma má vo svojej zostave mužov, ktorí boli na Tour porazení Tadejom Pogačarom. V roku 2020 Roglič neslávne stratil žltý dres v záverečnej časovke. Dán Jonas Vingegaard zas predvádzal životnú formu a vo veku 24 rokov sa ukázal svetu ako veľký talent Grand Tours. Obaja budú hlavnými možnosťami holandskej zostavy na Tour de France.

Primož Roglič 20. etapa Vuelta 2021
Roglič vyhral trikrát Vueltu, ale Tour mu uniká. © PHOTOGOMEZSPORT2021

„Preteky sa môžu vyvinúť viacerými smermi. Máme viacero možností, už teraz sa pripravujeme a zvolíme tú najlepšiu cestu,“ hovorí Primož Roglič.

Aj keď Roglič vyhral v poslednej sezóne až 13-krát, skončil na treťom mieste svetového rebríčka a získal tretí triumf z Vuelta a Espaňa za sebou či časovkárske zlato z olympiády, z Tour de France nešťastne vypadol. Dokázal sa síce famózne zotaviť, ale druhý rok po sebe skončila jeho púť vo Francúzsku s tŕpkou príchuťou.

„Tadej Pogačar je opäť hlavným favoritom a my ho vyzveme. Musíme sa najprv dostať cez hektický prvý týždeň. Tour sú najťažšie preteky na víťazstvo, ale na túto výzvu sa tešíme,“ dopĺňa Zeeman.

Roglič aj Van Aert spolu na Tour?

Van Aert potom bude hlavným pomocníkom svojich vrchárskych lídrov na Tour de France. „Sen o zelenom drese je stále živý, ale dúfam, že budem členom tímu, ktorý ovládne Tour. Už som mnohokrát ukázal, že viem byť dobrým pomocníkom. V roku 2022 sa pokúsim skombinovať osobné a tímové ciele,“ prehlásil Van Aert o svojej účasti na Tour de France.

V plánoch tímu pre Tour sú aj vrchári Sepp Kuss, Steven Kruijswijk a tempársky majster Rohan Dennis. Austrálsky časovkár zavítil do tímu z INEOS Grenadiers. Na tlačovej konferencii poznamenal, že práve Ineos v poslednom roku kopíroval praktiky Jumbo-Visma, preto sa rozhodol prísť do zostavy oblečnej v žltých dresoch.

Tom Dumoulin sa vracia na obľúbené Giro d’Italia

Holanďan Tom Dumoulin prišiel do tímu v roku 2020, kedy bol však sužovaný zdravotnými problémami. Po polročnej prestávke sa vlani v júni vrátil na cesty. Na olympiáde v Tokiu bral veľmi cenenú striebornú medailu v časovke. Na pódiu ho doplnili terajší kolegovia Roglič a Dennis.

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin. ©A.S.O./Pauline Ballet

„Na Tour už máme veľmi silný tím s Primožom, Jonasom a Stevenom. Teším sa, že sa zúčastním domácich pretekov Amstel Gold Race, po nich pôjdem na vysokohorské sústredenie a potom na Giro,“ povedal Tom Dumoulin.

Víťaz Giro d’Italia z roku 2017 dostane v Taliansku trasu bez množstva časoviek, v ktorých by získal výhodu. 31-ročný Holanďan tak po viac ako roku otestuje svoju pripravenosť na stúpaniach a či je ešte stále jedným z najlepších jazdcov na celkové poradie Grand Tours. Na Gire stál v roku 2018 na pódiu, v rovnakom roku bol na Tour druhý.

Na pomoc dostane nórskeho majstra Tobiasa Fossa. 24-ročný jazdec skončil v roku 2021 na Gire celkovo deviaty a ide o jeho prelomový výsledok. Vrchársku partiu doplní bývalý domestik Dumoulina z čias tímu Sunweb Sam Oomen.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár