Sagan nie je v žltom kvôli 9 stotinám. Vyjadrenia po 2. etape Okolo Švajčiarska

zdroj: twitter.com/VelonCC

Druhú etapu pretekov Okolo Švajčiarska vyhral Luis León Sanchéz (:ast). Španiel úspešne zaútočil v kopcovitej etape 12 km pred cieľom. Sólovou jazdou si došiel do cieľa po prvé víťazstvo na pretekoch. V šprinte o nižšie priečky bol najrýchlejší Peter Sagan (BOH), ktorý predstihol Mattea Trentina (:mts:).

Do žltého dresu pre lídra celkovej klasifikácie sa dostal mladý Kasper Asgreen (:qst:). Dán včera podal dobrý výkon v časovke a skončil piaty so stratou dvoch sekúnd. Na druhom mieste je po dnešnom dni Peter Sagan (BOH). Ten vo včerajšej časovke skončil siedmy so sedemsekundovým mankom na Rohana Dennisa (:bmt:). 24-ročný Asgreen dnes bol na jednej z rýchlostných prémií prvý, čím vďaka bonusu o sekundu preskočil Dennisa. V cieli skončil na postačujúcom štvrtom mieste. O čosi viac sa musel snažiť Peter Sagan (BOH), ktorý bol na jednej z troch prémií druhý a rovnaké miesto obsadil aj v cieli, čo mu taktiež doprialo bonifikačné sekundy.

Dánsko-slovenská dvojica tak v celkovom poradí je na sekundy vyrovnaná. O tom, kto sa obliekol po etape do žltého, rozhodol rozdiel z časovky. V nej lepšie skončil Asgreen, ktorý mal za počtom celých sekúnd 84 stotín. Sagan ich mal 93, čím podľa pravidiel UCI pripadá celkové líderstvo na Asgreena. Slovák však môže byť spokojný, keďže ukázal dobré nohy v šprinte po ťažkom priebehu etapy s viacerými strmými kopcami.

Peter Sagan (BOH):

„Bola to veľmi ťažká etapa. Našou stratégiou bolo ísť na víťazstvo a žltý dres. Všetci sme vedeli, že bonusové sekundy budú cenné, nielen v cieli, ale aj na rýchlostných prémiách. Tím odviedol excelentnú prácu ťahaním a kontrolovaním pelotónu. V závere som bol v menšej skupine lídrov pripravený šprintovať. Astana odviedla dobrú prácu pre Luisa Leóna Sáncheza, v skupine sa nespolupracovalo dobre, takže sme ho nemohli vrátiť späť. Je to škoda, že sa mi nepodarilo získať žltý dres o menej ako sekundu, ale som spokojný s prácou tímu. Som unavený po dnešnom výkone, ale cítim sa dobre. Ďalšie dve etapy by mi mali sedieť. Nič však nie je isté a tak každý deň vydáme zo seba to najlepšie.“

Ján Valach (športový riaditeľ v Bora – hansgrohe):

„S 2500 nastúpanými výškovými metrami bola táto etapa naozaj ťažká. Našim plánom bolo využiť šance na víťazstvo s Patrickom Konradom a Peter Sagan sa mal skúsiť držať s čelom a zistiť, ako sa cíti. Chalani pracovali veľmi tvrdo a Marcus Burghardt ťahal počas prvej polovice dňa. Peter ukázal, že má veľmi dobré nohy a dostal sa do prednej skupiny. Nanešťastie sa nám nepodarilo dostihnúť Luisa, ale urobili sme to najlepšie, ako sme mohli. Celý tím si počínal perfektne. Môžete povedať, že máme trochu smoly. Včera bol Bodnar vyrovnaný na sekundu a dnes Sagan taktiež stratil menej ako sekundu na žltý dres. Toto všetko je však súčasťou pretekov a my musíme bojovať každý deň.“

Kasper Asgreen (:qst:):

„Táto sezóna je pre mňa zatiaľ úžasná. Urobil som niekoľko veľkých krokov a tento dres je jednoznačne ďalší krok správnym smerom a to ma robí šťastným. Nebol som si istý, či prežijem kopce, ale dal som do toho všetko. Vedenie v celkovej a mládežnickej klasifikácii sú skvelé a som rád, ale samozrejme, teraz som sústredený na zajtrajšiu etapu. Tam sa pokúsime kontrolovať preteky a ísť na hromadný dojazd s Eliom [Vivianim]. 

Tento rok je pre Dána prelomový. Získal druhé miesto na monumentálnej klasike Okolo Flámska a prvé profesionálne víťazstvo v horskej etape na Okolo Kalifornie. Tam skončil tretí v celkovej klasifikácii. Ukázal tak, že je jazdcom vhodný na každý profil a terén v cestných pretekoch, ale aj časovke.

Luis León Sánchez (AST):

„Som tak šťastný, že som mohol vyhrať. Nečakal som, že by som mohol byť tak silný v závere, ale mal som aj šťastie s udržaním náskoku až na pásku. Vedeli sme, že máme urobiť preteky ťažkými, keďže s mnohými šprintérmi na štarte sme sa chceli vyhnúť hromadnému dojazdu. Tím bol super silný na posledných dvoch stúpaniach, neskôr som si vybral moment a zaútočil som. Na niekoľko kilometrov to bolo dosť tesné, lebo pelotón bol dosť blízko k môjmu dostihnutiu. Ale nakoniec sa mi podarilo odolať a vyhral som! Chcel by som poďakovať kolegom, robili fenomenálnu robotu počas dňa, najmä počas finále. Je to skvelý moment vyhrať na Okolo Švajčiarska. Taktiež by som chcel pogratulovať kolegovi Jakobovi Fuglsangovi, ktorý vyhral Critérium du Dauphiné.“

Zajtra je na programe tretia etapa dlhá 162,3 km. Má prevažne rovinatý profil a očakáva sa bitka najsilnejších šprintérov. Medzi favoritov patria Elia Viviani (:qst:), Michael Matthews (:sun:), Alexander Kristoff (:uae:), Matteo Trentin (:mts:) a Peter Sagan (BOH).

Zdroj: bora-hansgrohe.com; deceuninck-quickstep.com; astanaproteam.kz

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár