Sagan, smolná Bora, skvelý Sunweb, Bennett po 14. etape

Tour de France 2020

14. etapu Tour de France 2020 vyhral Søren Kragh Andersen (:sun:). Po veľmi dobrom taktickom výkone jeho Team Sunweb na posledných stúpaniach bol práve Dán posledným útočiacim mužom. Svoj silný nástup 2 km pred koncom dotiahol do cieľa. Tím BORA – hansgrohe sa dnes postarala o preteky, ťahala od prvého kategorizovaného kopca. V závere im však neostalo veľa ľudí a Peter Sagan (BOH) bol osamotený, rovnako ako iné šprintérske celky.

26-ročného Andersena nikto nestíhal a nezabránil mu získať prvý triumf na Tour. Slovák skončil štvrtý. Možno nezískal toľko bodov do bodovacej súťaže, ako by si s tímom predstavovali, ale utrhnutím Sama Bennetta (:dqt:) vyslali jasný signál, že zelený dres nie je zadarmo. Psychickú výhodu si ponesú do posledného týždňa. Rozdiel medzi prvými dvoma jazdcami v bodovacej klasifikácii je 43-bodový.

Prostredníctvom vyjadrení hlavných mužov pretekov sa vraciame k najdôležitejším bodom 14. etapy Tour de France 2020. Report s priebehom etapy si môžete prečítať v našom článku.

Søren Kragh Andersen (Team Sunweb) – víťaz etapy:

„Nemám slov. Cítim množstvo emócií. O tomto som sníval, ale bolo ťažké povedať, či môžem vyhrať etapu na Tour ešte predtým, ako sa to stalo. Mal som veľmi dobré nohy, ale nikdy neviete, ako sú na tom ostatní. Trvalo mi, kým som mal sebavedomie na víťazstvo na Tour. Marc Hirschi nám dodal veľkú motiváciu. Ak vidíte tohto mladého chalana robiť neskutočné veci, inšpiruje vás to. Nečakali sme, že to pôjde takto skvelo. Myslím, že máme najmladší tím na Tour. Prišli sme tu ako budúcnosť, ale víťazíme už teraz!“ povedal jazdec Team Sunweb v oficiálnom rozhovore po etape.

Soren Kragh Andersen Sunweb
Kragh Andersen |twitter.com/BBCSport

Kragh Andersen najprv sám útočil na predposlednom stúpaní, ale bolo to trochu bizarné, keďže dotiahol pelotón na svojho kolegu Tiesja Benoota (:sun:), ktorý nastupoval pred ním. Potom na poslednom kopci dňa sa ukázal 22-ročný Marc Hirschi (:sun:), podľa mnohých hlavná postava tejto Tour. Švajčiar na pretekoch jednu etapu vyhral a ukazoval sa v parádnych útokoch. Keď sa domestici iných tímov unavili, alebo odpadli, bol to Kragh, ktorý využil malú kooperáciu v hlavnej skupine. Dokonca o tlmenie tempa na špici sa podieľal Casper Pedersen (:sun:).

Skvelá a chytrá taktika tímu im vyšla najlepšie, ako mohla. Tím po konci sezóny opustí najväčšia hviezda Michael Matthews. Toho zámerne tím neposlal na Tour, kde by v takýchto etapách patril k favoritom. Kto vie, ako by to s jeho účasťou dopadlo. Bol by momentálne najlepšie vyzerajúci tím schopný byť takto silný v bojoch o etapové triumfy?

Peter Sagan (BOH) – štvrtý v etape:

„Chceli sme etapu sťažiť a zbaviť sa šprintérov. Tvrdo sme pracovali po celý deň, až po cieľ. Skončil som štvrtý a získal body do boja o zelený dres. Cieľom bolo získať viac, ale napokon, bolo to najlepšie, čo sme mohli urobiť. Je to veľmi ťažká Tour de France a chcel by som sa poďakovať spolujazdcom za ich fantastickú prácu,“ stojí v tlačovej správe tímu.

Peter Sagan (BOH) začal svoj špurt skoro a v posledných metroch ho predošlí jazdci s lepším zrýchlením –  Mezgec a Consonni – predbehli. Ešte predtým útočil jeho kolega Lennard Kämna (BOH), ktorý sa osamostatnil pri pokrývaní útoku. Jeho sólo pokus odbremenil Sagana od nutnosti pracovania na čele, ale Slovák v závere nemal kolegov. Aj z tejto situácie ťažil Team Sunweb.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa BORA – hansgrohe (@borahansgrohe),

Lennard Kämna (BOH):

„Jasné, naším cieľom bolo získať viac ako týchto 23 bodov. Išli sme silné preteky, ale v závere nám chýbal ešte jeden jazdec, aby kontroloval skupinu. Jasné, možno ani jeden jazdec navyše by nestačil, ale pridalo by to našim šanciam. Bez ďalšieho pretekára to boli otvorené preteky s množstvom útokov. Dohnal som jedného jazdca, ktorý zaútočil. Keď som videl priestor, išiel som aj ja. Nebolo to plánované, ale cítil som sa dobre,“ stojí v rovnakom tlačovom vyhlásení.

Enrico Poitschke (BOH) – športový riaditeľ Bory:

„Naša taktika bola urobiť preteky ťažké od začiatku. Videli sme príležitosť na krátkom strmom stúpaní pred šprintérskou prémiou. Peter bol s Maxom [Schachmannom] na vrchole sám, pokračovali a získal nejaké body. Potom na druhom, dlhom stúpaní, sme sa chceli striasť šprintérov. To sa taktiež podarilo. Nanešťastie, mali sme trochu smoly. Lukas [Pöstelberger] mal defekt, keď bol na čele, takže nám chýbala jeho prítomnosť. Pokračovali sme a pracovali až do cieľa, ale v posledných kilometroch bolo ťažké kontrolovať etapu. Peter bol párkrát zablokovaný a skončil štvrt,“ uvádza bora-hansgrohe.com.

Sam Bennett (:dqt:) – zelený dres:

„Bol to ťažký deň. Ale mal som sa lepšie ako včera, aspoň som sa tak cítil. Včera som bol mŕtvy. Toto ráno som bol nový človek. Na šprintérskej prémii som videl, o čo sa Bora snaží – snažili sa ma dokonať, tak som ich nechal. Ale neskôr som už v poslednom kilometri stúpania nemohol a tam som stratil svoju šancu. Dnešok však zo mňa nevyčerpal toľko síl, cítim sa dobre. Chcel by som poďakovať svojím kolegom za ich skvelú prácu. Som v lepšej forme ako včera. Myslel som si, že po včerajšom výkone sa nevrátim, lebo keď si v jednej etape siahnete na dno síl, väčšinou za to platíte,“ povedal pre letour.fr.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa sam bennett (@sammmyben),

Ír dokázal ukážkovo limitovať straty na šprintérskej prémii a Sagan tam na neho získal iba 5 bodov. Slovák si ďalších 18 pripísal v cieli. Strata na Bennetta, ktorého celý tím podporuje v boji o zelený dres, je 43 bodov. Bude zaujímavé sledovať ďalšie boje v šprintérskych prémiách, keďže okrem 19. a parížskej 21. etapy neexistuje už žiadna príležitosť pre šprintérov na pretekoch. BORA – hansgrohe vyzerá odhodlaná mu cestu za zelenou Tour sťažiť.

Greg Van Avermaet (:ccc:) – 21. v etape:

„Je to dosť ťažké, keď Sunweb jazdí takto. Majú veľmi silných jazdcov. Ale nemohli sme nič lepšie urobiť. Ak sa to nedá, nemôžete byť sklamaní. Sedeli sme tam, kde sme mali byť. V závere tam bolo pekelné tempo. Soren Kragh Andersen odišiel, všetci sme ostali v balíku,“ cituje ho Wielerflits.

CCC Team sa snažil pomáhať Bore, lebo chcel zaistiť šprintérske finále pre Mattea Trentina. Napokon však ani poľský tím nemal dosť síl na stíhanie útokov Team Sunweb a doplatil na to rovnako, ako Bora.

Tadej Pogačar (:uae:) – najlepší mladý jazdec, 2. celkovo:

„Dnešok bol stále ťažkým dňom. Bora neustála vyvíjala tlak. A koniec bol nebezpečný, veľmi nervózny. Zajtra to bude veľká výzva. Na konci je strašné stúpanie. Musím si počkať na to, ako to bude vyzerať, ale ak bude možnosť získať ďalšie sekundy, pôjdem do toho. Momentálne mám veľmi dobré postavenie a počkám si na to, čo urobia ostatní,“ povedal pre France Télévisions.

adej Pogačar - najlepší mladý jazdec doterajšieho priebehu
Tadej Pogačar – najlepší mladý jazdec doterajšieho priebehu | zdroj: twitter.com/SFME_Mag

Primož Roglič (:tjb:) – žltý dres:

„Myslel som si, že to bude jednoduché, ale neustále sa išlo na plný plyn. Aspoň môj tím bol pri mne celý deň a nemuseli sme ťahať. V závere som bol v perfektnej pozícii. Keď sme išli cez mesto, bolo tam veľa prekážok. Zajtrajšok bude peknou výzvou. Určite sa na to bude dobre pozerať. Moje oči sú na všetkých, ale najmä na mne samom,“ vyhlásil vedúci Slovinec podľa oficiálnej stránky pretekov.

Primož Roglič na čele celkového poradia
Primož Roglič na čele celkového poradia | zdroj: twitter.com/IOL/status

Zajtra je na programe jedna z najťažších etáp – s finišom na Grand Colombier. Ide o dlhé stúpanie, aké ešte doterajší priebeh Tour nevidel.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár