Sam Bennett vyhral 21. etapu Tour de France 2020, Sagan tretí. Pogačar žltý

Tour de France 2020
Sam Bennett

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

21. etapa Tour de France 2020 ukončila preteky. V šprintérskej etape v Paríži sa radoval Sam Bennett (BOH). Peter Sagan (BOH) bol tretí. Tadej Pogačar (:uae:) v poriadku došiel do cieľa a vyhral žltý dres vo veku 21 rokov. Okrem toho je najlepším mladým jazdcom a najlepším vrchárom podujatia. Sam Bennett (:dqt:) vyhral zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Dnes sa ukončilo trojtýždňové dobrodružstvo po Francúzsku. Tour de France mala pred sebou už iba rovinatú 21. etapu dlhú 122 km, ktorá sa tradične niesla najprv v slávnostnom duchu, kedy si úspešní jazdci vystupovali pred pelotón, pripíjali si so šampanským a užívali si svoje pôsobenie na najväčšej športovej udalosti roku. Po tom, ako sa cyklisti presunuli z okolia Paríža na okruh na bulvári Champs-Élysées, sa tempo zvýšilo. Kolo sa prešlo osemkrát, na jeho konci si na svoje mali prísť najlepší šprintéri. Táto najslávnejšia etapa vôbec je nazývaná aj ako „šprintérske majstrovstvá sveta”. Samotný okruh okolo Víťazného oblúku – Arc de Triomphe de l’Étoile obsahoval tiahle zákruty a široké cesty, ktoré boli prevažne vydlážedné.

Profil 21. etapy Tour de France 2020:

21. etapa Tour de France
zdroj: letou.fr

Dvaja hlavní muži Tour: Primož Roglič, ktorého včera porazil fenomenálny Tadej Pogačar:

Primož Roglič a Tadej Pogačar
© A.S.O./Alex Broadway

Tadej Pogačar a Sam Bennett:

Malé pripomenutie kampaňe Black Lives Matter:

Pelotón sa pokojným tempom dostal do Paríža:

Malý únik

Krátke útoky nastupovali po príjazde na najslávnejšiu cyklistickú ulicu – Elyzejské polia. Van Avermaet (:ccc:), Perichon (COF), Swift (Arkéa-Samsic) a Schachmann (BOH) sa pred šprintérskou prémiou oddelili a zobrali najviac bodov. Z pelotónu ako jediný po body išiel Sam Bennett a už aj matematicky si zaistil zelený dres. Stačilo mu dokončiť etapu.

Posledné kolo (6,6 km pred koncom)

V pelotóne pracovalo množstvo tímov. Thomas De Gendt (:lts:) pre Lotto-Soudal a Ewana, Deceuninck – Quick Step pre Bennetta či NTT pre Walscheida.

Posledný odolával Nemec Schachmann do méty 4 km do konca. Všetko sa schyľovalo k nevyhnutnému šprintérskemu finále.

Na čele sa začali tvoriť šprintérske vlaky. Bol tam aj Sunweb pre Bola, Peter Sagan (BOH) sa držal na kolesách ostatných, rovnako aj Wout van Aert (:tjb:). Najlepšie ale vyzeral Quick Step, ktorý ťahal Kasper Asgreen (:dqt:). Tí prešli pod značkou prvého kilometra, za nimi bol Cofidis Eliom Vivianim (COF) Jasper Stuyven a Madsom Pedersenom (:tfr:).

Sam Bennett vyhral 21. etapu Tour de France 2020

Šprintérske finále ovládal Quick Step aj naďalej a Michael Morkov (:dqt:) pripravil Samovi Bennettovi (:dqt:) najlepší rozbeh. V rýchlostnom súboji bol Ír najlepší, druhý bol Mads Pedersen (:tfr:) a tretí Peter Sagan (BOH).

Sam Bennett vyšiel z poslednej zákruty na druhom mieste za Morkovom, potom sa tiahol za Pedersenom a vyčkával na rozhodujúci nástup. Sto metrov pred koncom naplno zapol, predbehol majstra sveta a dostal sa na vzduch 50 metrov pred páskou. Vyhral takmer o dĺžku bicykla, pred cieľom už začal oslavovať a emotívne prežíval najslávnejší triumf pre každého šprintéra.

Peter Sagan bol tretí, držal sa za kolesom Bennetta, ale zelený dres predviedol najsilnejšiu akceleráciu aj postavenie a rýchlosťou na neho nikto nemal. Bennett sa stal sa šiestym jazdcom, ktorý v zelenom drese vyhral poslednú etapu v Paríži. Pri šprinte po pravej strane cesty dosiahol priemernú rýchlosť 58 km/h s 66,1 km/h.

Tadej Pogačar dokončil preteky a vyhral prvú Tour pre Slovinsko

Tadej Pogačar v etape, ktorú vyhral Sam Bennett
© A.S.O./Pauline Ballet

Tadej Pogačar v poriadku došiel na 41. mieste v pelotóne a deň pred svojimi 22. narodeninami celkovo vyhral Tour de France 2020. Na pretekoch vyhral 3 etapy, medzi nimi aj takmer ikonickú časovku, v ktorej zvrátil celkové poradie. Celkové poradie sa dnes nemenilo, Primož Roglič (:tjb:) je druhý a Richie Porte (:tfr:) tretí.

Tour de France 2020 21. etapa – výsledky:

1.Sam Bennett (Irl):dqt:02:53:32
2.Mads Pedersen (Den):tfr:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Alexander Kristoff (Nor):uae:
5.Elia Viviani (Ita)COF
6.Wout van Aert (Bel):tjb:
7.Caleb Ewan (Aus):lts:
8.Hugo Hofstetter (Fra):isn:
9.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels – Vital Concept
10.Maximilian Walscheid (Ger):ntt:

Tour de France 2020 21. etapa – celkové poradie:

1.Tadej Pogacar (Slo):uae:87:20:05
2.Primoz Roglic (Slo):tjb:00:00:59
3.Richie Porte (Col):tfr:00:03:30
4.Mikel Landa (Spa):bmt:00:05:58
5.Enric Mas (Spa)MOV00:06:07
6.Miguel Angel Lopez Moreno (Col)AST00:06:47
7.Tom Dumoulin (Ned):tjb:00:08:02
8.Rigoberto Uran (Col):efd:00:06:05
9.Adam Yates (GBr):mts:00:09:25
10.Damiano Caruso (Ita):bmt:00:14:03

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár