Sam Bennett sa oficiálne vracia do BORA – hansgrohe

Prestupy
Sam Bennett Tour de France 2021

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Írsky šprintér Sam Bennett prestúpi z tímu Deceuninck – Quick-Step do BORA – hansgrohe. Po konci sezóny sa vráti do zostavy, v ktorej pôsobil do roku 2019. Do Nemecka si priváža šprintérsky vlak v zložení: Danny van Poppel (:iwg:), Shane Archbold (:dqt:) a Ryan Mullen (:tfr:). Všetci jazdci dostali dvojročný kontrakt.

Sam Bennett získal v rokoch 2020 a 2021 s tímom Deceuninck – Quick-Step 14 víťazstiev, vrátane dvoch na Tour de France 2020. Pridal k nim zelený dres. Nasledujúci rok bol však pre neho úspešný len zo začiatku. V druhej polovici sezóny nenastúpil na žiadne preteky.

Tour vynechal pre problémy s kolenom, no mimoriadne viditeľný je hlavne konflikt so šéfom Quick-Stepu, Patrickom Lefeverom. Belgičan ho nazval „vrcholom mentálnej slabosti“ a prirovnal ho k týranej žene. Je však možnosť, že si modrý dres tento rok ešte oblečie a nevylučuje sa ani účasť na septembrovom Okolo Slovenska.

„S tímom BORA – hansgrohe som zažil šesť úžasných rokov a cítim, že som vtedy vyrástol ako profesionálny jazdec,“ hovorí Bennett pre oficiálnu stránku tímu. „V roku 2019 bolo ťažké odísť, ale cítil som, že to potrebujem pre kariérny rozvoj. Aj keď niektorí nerozumeli prestupu, teraz viem, že je správne sa do BORA – hansgrohe vrátiť.“

Keďže Peter Sagan a Pacal Ackermann odchádzajú, Bennett sa stane hlavným šprintérom zostavy. Práve pre konkurenciu v špurtoch chcel z nemeckého tímu odísť. Prestup vtedy vyriešili až právnici, keďže Bora ho pustiť nechcela.

„S tímom Deceuninck – Quick-Step som zažil dva skvelé roky. Ďakujem tímu, je tam množstvo ľudí, ktorí mi budú chýbať. Ale chcem sa vrátiť domov a byť správnym lídrom. Viem, že tím má trošku inú zostavu ako pred dvoma rokmi, ale viem, že jadro ľudí, ktoré stojí za úspechom, zostáva. Teším sa na opätovné stretnutie s priateľmi, s ktorými som zdieľal úspechy,“ pokračuje Bennett.

Bennettove problémy s kolenom pretrvávajú

Pred júnovými pretekmi Okolo Belgicka sa 30-ročný rýchlik odhlásil, keďže si na tréningu poranil koleno. Pre rovnaký dôvod nešiel na Tour de France a Mark Cavendish vďaka tomu získal možnosť na štyri etapové víťazstvá. Následne do médií prenikla správa, že Lefevere nebol spokojný s tým, že Bennett sa obrátil na súkromného doktora, nie tímového.

Podľa Bennetta koleno ešte stále robí problémy: „Momentálne sa ešte stále doliečujem zo zranenia kolena. Ale verím, že túto malú prekážku zvládne a vrátim sa tam, kde som najradšej – na vyhrávanie pretekov. Už som nejaké zranenia mal a vždy som ich prekonal,“ vysvetlil Bennett.

V konflikte Bennett – Lefevere je jazdec tým tichším účastníkom. Viacero osobností zo svetovej cyklistiky odsúdilo slová belgického manažéra, z ktorého je cítiť, že vzťahy v najúspešnejšom tíme posledných rokov sú napäté.

„Chcel by som sa poďakovať manažérovi tímu Bora Ralphovi Denkovi za to, že sa môžem dostať do prostredia, ktoré ma bude podporovať,“ zakončil rodák z belgického Wervik, ktorý ale vyrastal v meste Carrick-on-Suir.

Shane Archbold, Danny van Poppel a Ryan Mullen ako rozbiehači

Do tímu prichádza Ír Ryan Mullen (:tfr:). V tíme Trek-Segafredo patril k dobrým časovkárom, teraz si bude musieť zvyknúť na rolu v šprintérskom vlaku svojho krajana. Novozélanďan Shane Archbold (:dqt:) je dvorným lead-outom Bennetta, boli spolu v Bore i Quick-Stepe a opäť ako dvojica prestupujú. Klasikár a odolný šprintér Danny van Poppel (:iwg:) sa bude musieť vžiť do novej roly pomocníka pri šprintoch.

„Ryan Mullen je skvelý časovkár a vždy ma prekvapil svojím výkonom, keď sme pretekali v Írsku. Shane Archbold je jedným z najlepších a najskúsenejších rozbiehačov na svete. S ním som jazdil počas väčšiny mojej kariéru,“ chváli Bennett nové prestupy.

„Doteraz som bol šprintérom, teraz sa budem plne koncentrovať na lead-out. Sama budem podporovať, ako len dokážem,“ povedal Holanďan Danny van Poppel.

V 28 rokoch má Van Poppel na konte etapy z Vuelta a Espaňa alebo Okolo Poľska, ale v tíme Intermarché Wanty-Gobert stagnoval. Rozhodol sa zmeniť kariérnu trajektóriu.

„Mám skvelý vzťah s ľuďmi z tímu a som rád za možnosť, ktorú mi Bora ponúkla. Ďakujem aj tímu Deceuinck – Quick-Step za pár zaujímavých sezón“ ďakuje skúsený Archbold.

„V Trek-Segafredo som strávil štyri krásne roky, ale teším sa na novú výzvu,“ povedal 26-ročný Mullen.

Sam Bennett vyhral v drese BORA – hansgrohe 5 etáp na Grand Tours:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár