Davide Ballerini neprestáva udivovať, vyhral aj 2. etapu Tour de la Provence

Davide Ballerrini neprestáva udivovať

zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/1360252754367766534

Dnes bola na programe 2. etapa pretekov Tour de la Provence kategórie Pro Series na juhu Francúzska. 170 kilometrov dlhá a daždivá etapa, idúca z mesta Cassis do Manosque, bola profilovo radená medzi zvlnené až mierne kopcovité najmä vo svojej druhej polovici s náročným záverom. V ňom sa cyklisti museli popasovať s trojkilometrovým stúpaním. Preto pole favoritov dnešnej etapy nebolo tvorené iba rýdzo komplexnými šprintérmi ale aj puncheurmi, výbušnými vrchármi a taktiež jazdcami, ktorí radi pred cieľom skáču do úniku.

Napokon víťaz vzišiel z prvej menovanej skupiny cyklistov a bol ním opäť Davide Ballerrini z tímu Deceuninck – Quick Step. Zdá sa, že tento mladý Talian neprestáva udivovať na pretekoch Tour de la Provence.

Priebeh dnešnej etapy

Pokoj pred búrkou

Aj takýmito slovami by sa dala charakterizovať veľká časť dnešnej etapy od začiatku. Hneď od úvodu mala etapa typickú príchuť šprintérskeho zápolenia; útok piatich jazdcov na malom „brdku“, kontrolovanie pretekovej situácie pelotónom, kontrola časovej straty na čelo pretekov. A teda v úniku od samého úvodu jazdilo kvinteto pretekárov: Filippo Conca (:lts:), Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Eduard-Michael Grosu (Delko), Baptiste Bleier (St Michel-Auber 93), Samuel Leroux (Xelliss-Roubaix Lille Métropole). Ich náskok na hlavné pole sa dlhú dobu pohyboval v rozmedzí od dvoch do troch minút. Výrazne sa nezmenil ani po prejazde prvým klasifikovaným stúpaním Grand Caunet (3,6km; 3,6 %).

Od méty 140 kilometrov na pásku na cyklistov začali padať dažďové kvapky, ktoré im v chladnejšom počasí, ktoré taktiež panuje nad juhom krajiny Galského kohúta, rozhodne nezlepšili náladu. V nasledujúcich kilometroch ako dážď zosilnieval, jazdci v úniku sa čoraz výraznejšie správali ako pokropení živou vodou (a to doslova). Spoločne si na pelotón vybudovali 4-minútový náskok, ktorý kulminoval tesne pred hranicou 100 kilometrov pred cieľovým priestorom.

Zhruba od 95 kilometrov do cieľa na čele pelotónu pracovali tímy ako Deceuninck Quick Step, UAE Team Emirates. Náskok čelného kvinteta tak začal postupne klesať simultánne so znižujúcou sa intenzitou dažďa a 50 kilometrov od cieľa bol na hranici dve a pol minúty. Jazdci stajne INEOS Grenadiers spoločne so zoskupením Lotto Soudal priložili ruku k dielu a začali spolupracovať na sťahovaní celodenného úniku. Z neho 40 kilometrov na pásku nastúpil Filippo Conca (:lts:) a postupne si budoval náskok pred svojimi protivníkmi.

Obrázok

30 „ozajstných“ kilometrov

Filippo Conca (:lts:) sa na hranici 30 kilometrov do cieľa pohyboval necelé dve minúty pred hlavným poľom, ktoré bolo vedené zoskupením okolo Juliana Alaphilippa (:dqt:). K nemu sa postupne pridali aj celky ako Bora – Hansgrohe či Movistar. To spôsobilo, že sľubne vyzerajúci náskok Filippa Concu, nováčika vo World Tour, sa začal razom scvrkávať a asi 18 kilometrov do cieľa bol na dohľad pelotónu. Na začiatku stúpania Col de Montfuron (3 km; 4 %) bol dostihnutý.

12 kilometrov do cieľa nastúpil Florian Vermeersch u tímu Lotto Soudal. Tým len jasne obhájil prácu svojich kolegov pri sťahovaní celodenného úniku. O 3 kilometre sa k nemu pripojil Matteo Jorgenson zo španielskeho tímu Movistar. Dvojica vzorne spolupracovala, no ani striedanie sa na špici nezabránilo tomu, aby boli nakoniec 4 kilometre pred cieľom pohltení namotivovaným hlavným poľom. To bolo v záverečnom stúpaní kontrolované najmä Astanou a tímom Deceuninck Quick Step, z ktorého sa úradujúci majster sveta držal približne na tretej pozícii v čele.

A opäť Ballerini

Obrázok

Posledný kilometer bol naozaj vzrušujúci. Jazdci tímu Astana sa dlho snažili kontrolovať situáciu, avšak fenomenálne jazdiaci Talian Davide Ballerrini (:dgt:), víťaz včerajšej etapy, to vzal do vlastných rúk a opäť nádherným šprintom vyhral. Prešprintoval tak druhého Giulia Cicconeho (TFS). Tretí skončil Alex Aranburu (:apt:).

Veľkú smolu mal Julian Alaphilippe, ktorý sa v poslednom kilometri ocitol na zemi, kvôli pádu Alexandra Vlasova (AST), ktorý etapu dokončil. Nešlo však o vážny pád a do cieľa majster sveta došiel v sprievode tímových kolegov Kaspera Asgreena a Zdenka Štybara. Z tímu Bora – Hansgrohe sa na piatom mieste umiestnil rakúsky vrchár Patrick Konrad.

V závere pri bariére spadol aj Matteo Jorgenson (MOV). Údajne k tomu nešťastne pomohol divák, ktorý sa nakláňal na cestu. Všetkým, ktorí spadli v posledných 3 km, bol udelený rovnaký čas.

Dojazd dnešnej etapy:

Zajtra je na programe tretia etapa s prívlastkom kráľovská, ktorá bude končiť v polovici stúpania na Mont Ventoux. Z favoritov na celkové umiestnenie je priebežne na tom najlepšie spomínaný Patrick Konrad, ktorému patrí 4. priečka. V druhej polovici top 10 GC sa aktuálne nachádza aj siedmy Bauke Mollema (:tfr:) a desiaty Egan Bernal (:ins:) z Kolumbie.

Pád Juliana Alaphilippa:

2. etapa Tour de la Provence – výsledky:

01Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step04:21:49
02Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 00
03Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 00
04Dylan TeunsBahrain Victorious+ 00
05Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 00
06Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 00
07Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 00
08Stefano OldaniLotto Soudal+ 00
09Sven Erik BystrømUAE Team Emirates+ 00
10Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 00

2. etapa Tour de la Provence – celkové poradie:

01Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step09:04:52
02Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 16
03Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 17
04Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 19
05Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 19
06Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 20
07Dylan TeunsBahrain Victorious+ 20
08Jack HaigBahrain Victorious+ 20
09Ide SchellingBORA-hansgrohe+ 20
10Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 20
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár