Sagan asi ani nevie, kto som. Tom Pidcock s debutom v Ineose

Tom Pidcock

zdroj: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Tom Pidcock (:ins:) má krátko po plnej cyklokrosovej sezóne. Už dnes sa však predstaví prvýkrát vo farbách profesionálneho tímu World Tour. Vo veku 21 rokov prestúpil do tímu INEOS Grenadiers ako veľký talent súčasnej cyklistiky. Od víťaza Baby Gira sa v budúcnosti čaká veľa, ale na prebiehajúcom podniku Tour des Alpes Maritimes et du Var to pravdepodobne ešte nebude ono.

Nástup do najlepšieho tímu posledných rokov

„Nemám problém byť súčasťou vlaku,“ povedal Pidcock pre denník The Telegraph. Cituje ho Cyclingnews. Ale v tíme vedia, ako chcem jazdiť.“

INEOS väčšinou jazdí úspešne, ale konzervatívne. Tom, ktorý vyniká v cyklokrose, horskej cyklistike aj na ceste, má v krvi agresívny prístup.

„Stále sú v tíme Grand Tour jazdci, ale máme tu aj inú skupinu jazdcov. Ja a Ethan Hayter, vieme spoločne pretekať. Myslím, že s jazdcami, akých Ineos má, by mohli prísť väčšie úspechy na klasikách.“

A Pidcock by mal byť tvorcom úspechov.

„Konečne som v pozícii, v ktorej môžem chodiť na preteky, o ktorých som sníval. Držal som sa v kategórii pod 23 rokov s vidinou vyššieho cieľa. Som rád, že som konečne postúpil ďalej.“

Tom Pidcock – Klasiky? Celkové poradie?

Pidcock vlani v drese Trinity Racing vyhral najdôležitejšie podujatie Giro Ciclistico d’Italia. Ukázal, že okrem klasikárskeho profilu, by sa mu s malou váhou a výškou malo dariť aj na dlhých stúpaniach a v časovke. V tej bol na majstrovstvách Európy druhý. A niet lepšieho tímu na toto zamerenie, ako Ineos.

„Myslím, že som schopný poriadne pretekať. Myslím, že môžem zvíťaziť na pár závodoch tento rok.“

Pidcock celkovo ovládol najprestížnejšie juniorské preteky roku 2020. zdroj: twitter.com/giroditaliau23

A čo sa od neho čaká prvý rok? Zatiaľ má vyslovene klasikársky program. Dlhé preteky v sebe kombinujú potrebu odolnosti a výbušnosti. Prvé skúsenosti naberie už ďalší týždeň na jednodňovkách Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, neskôr na Strade Bianche a Liège-Bastogne-Liège. Potom sa zameria na horský bicykel, na ktorom mieri za olympijskou medailou.

Premiéru na Grand Tours by si mal odbiť na augustovej Vuelte. Práve smerom trojtýždňových ťažkých pretekov ukazuje rodák z Leeds najväčší potenciál.

Okúsi aj väčšie kockové klasiky? Jeho 58 kilogramov je podľa charakteru pretekov proti. Ale v roku 2019 vyhral juniorské Paríž – Roubaix. Okúsi aj elitnú edíciu Roubaix, ktorú v roku 2018 vyhral Peter Sagan?

„Nemôžete robiť všetko v prvom roku. Musíte sa trochu vyvinúť. Ale bolo by to ‚cool‘. So [Saganom] som asi ešte nepretekal. Je to jedno z najväčších mien v cyklistike, vlastne je najväčšie meno v tomto športe, čiže to by bolo zaujímavé. Nemyslím si, že vôbec vie, kto som.“

Byť majstrom sveta

Tom Pidcock ako majster sveta v cyklokrose U23 | zdroj: Charlie Crowhurst / Red Bull Content Pool

V prvom roku mladého jazdca – druhého najmladšieho v tíme INEOS Grenadiers – sa čaká postupný vývoj. Trend je však neúprosný, Pogačar vyhral Tour de France ako 21-ročný, o rok mladší Evenepoel tiež ovládal veľké preteky.

„Nesúťažím o to, aby som bol najmladší v niečom. Záleží na tom, aké sú vaše výsledky na konci kariéry. Chcel by som sa raz stať majstrom sveta. Či zvíťazím na Tour de France, neviem, ale majstrovstvá sveta by som naozaj chcel vyhrať.“

Pidcock počas svojej kariéry vytúžený dúhový dres nosil. V cyklokrose bol na majstrovstvách sveta prvý v rokoch 2017 a 2019. Vlani sa posunul na druhú priečku medzi elitou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár