Porte, Martínez, De Plus a Pidcock posilami INEOS Grenadiers

Richie Porte (:tfr:), Daniel Felipe Martínez (:efd:), Laurens De Plus (:tjb:) a Tom Pidcock prestupujú do tímu INEOS Grenadiers. V tíme budú od začiatku novej sezóny minimálne jeden rok, v oficiálnom vyhlásení sa o dĺžke ich kontraktu nehovorí.

Ide o veľké prestupy, keďže všetci štyria sú kvalitnými vrchármi a posilnia INEOS Grenadiers, ktorý má lídrov Egana Bernala (:ins:) a Gerainta Thomasa (:ins:). Okrem nich bude novým vodcom najúspešnejšieho Grand Tour celku poslednej dekády Adam Yates (:mts:). Štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome (:ins:) tím opustí a od novej sezóny bude jazdiť za Israel Start-Up Nation.

Richie Porte ukončí kariéru v INEOS Grenadiers

Richie Porte | zdroj: twitter.com/BBCSport

35-ročný Austrálčan sa konečne dostal na vytúžené pódium Tour de France. Dlhoročný domestik v predchodcovi Ineosu – Team Sky – sa vracia, aby mohol pomáhať pri zisku ďalších Grand Tour triumfov. Doteraz bol lídrom Trek-Segafredo, ale na túto pozíciu nie je psychicky stavaný. Radšej svoje bohaté skúsenosti a veľmi dobrú formu využije, aby bol hlavným mužom pre lídrov na dlhých kopcoch.

„S týmto tímom som prežil štyri fantastické roky a mám veľmi dobré spomienky. Zvažoval som svoje možnosti a som rád, že kariéru ukončím v tomto fantastickom tíme. Mal som to potešenie jazdiť aj s inými tímami, ale kamarátstvo v tomto celku je neskutočné. Je tu skvelá atmosféra a bude skvelé tu prísť. Stále sú tu skvelí ľudia a priatelia, s ktorými som kedysi pracoval. Som motivovaný stáť pri ďalších víťazstvách. Viem, že pri dobrom dni viem stále vyhrať nejaké preteky, ale rola vrchárskeho domestika je niečo, na čo sa naozaj teším.“

Daniel Felipe Martínez

13. etapa Tour de France 2020
Daniel Martínez | zdroj: twitter.com/guardian_sport

24-ročný Kolumbijčan je veľmi talentovaným vrchárom, ktorý má dobrú časovku. Nedávno vyhral Critérium du Dauphiné a to korunoval víťaznou etapou na Tour de France, kde bol v konkurencii dvoch jazdcov Bory najsilnejší.

Zaujímavé na prestupe je, že len nedávno podpísal Martínez novú zmluvu s EF Pro Cycling, ale netradične vystupuje z kontraktu a mieri k najbohatšiemu cyklistickému tímu. Preto je možnosť, že ho tím nechal ísť, alebo  EF má finančné problémy.

„V posledných sezónach som sa zlepšil a mal som šťastie, že som mal dobrú podporu, ale jazdiť za INOES Grenadiers bola ďalšia výborná príležitosť, ktorú som zobral. Verím, že toto je správny čas posunúť moju kariéru na novú úroveň a som veľmi motivovaný sa učiť od najlepších na svete. Samozrejme, poznám Egana a pár ďalších jazdcov, takže bude pekné jazdiť s niektorými krajanmi.“

Uvidíme, či si talentovaný Martínez vybojuje rolu lídra na menších pretekoch, keďže zostava je naozaj nabitá. Okrem Bernala je v tíme ďalší perspektívny kolumbijský vrchár Iván Ramiro Sosa. Sú tu aj veľmi mladý Brandon Rivera a Sebastián Henao. Južnú Amriku ešte zastupujú Ekvádorčania Richard Carapaz a Jhonatan Narváez.

Laurens De Plus

Laurens De Plus
Laurens De Plus | zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Z Team Jumbo-Visma, ktorý sa kvalitatívne na Grand Tours dostal na úroveň Sky/Ineos, prichádza veľmi silný Belgičan Laurens De Plus. Stále iba 25-ročný jazdec bol hlavným pomocníkom Kruijswijka na vlaňajšej Tour, tento rok ho sprevádzajú zdravotné problémy. Bol azda najväčším domestikom v tíme, je to silný tempár v kopcoch a má dobrú časovku.

Nevyzerá to tak, že by sa mal dočkať líderskej úlohy na Grand Tours, aj keď by si ju zaslúžil. Pozície v dvoch najsilnejších tímoch pravdepodobne nezmení – bude nenahraditeľným pomocníkom. Špekulovalo sa, že v tíme Jumbo-Visma nemal najlepšie vzťahy s niektorými členmi tímu. To však nikto nepotvrdil.

Nestráca sa však ani na klasikách, vlani vyhral podujatie BinckBank Tour.

„Som veľmi šťastný, že som dostal túto príležitosť. V pelotóne o tomto tíme každý rozpráva. Posunul cyklistiku na novú úroveň a chcem byť toho súčasťou. Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale jazdiť za tento tím bolo mojím snom už dlhšiu dobu. Minuloročná Tour de France bola pre mňa prelomová a chcel by som pokračovať v tomto smere. Teším sa na to, ako sa budem učiť od najlepších Grand Tour jazdcov. V tíme je veľmi silná skupina mladých jazdcov a chcel by som sa naďalej zlepšovať.“

Tom Pidcock

Tom Pidcock ako majster sveta v cyklokrose U23 | zdroj: Charlie Crowhurst / Red Bull Content Pool

21-ročný britský cyklokrosár naplno prejde na cestu. V nej už tento rok zažiaril na mládežníckej verzii talianskej Grand Tour – Giro Ciclistico d’Italia. Zároveň je jedným z lídrov britskej výpravy na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike. Na rozdiel od iných cyklokrosárov, Pidcock sa zameriava na dlhé stúpania, nie na klasiky. Presne tak zapadá do charakteru Ineosu a v budúcnosti od neho môžeme čakať veľké veci.

K tímu sa pripojí po skončení cyklokrosovej sezóny 1. marca 2021.

„Som neskutočne šťastný a hrdý. Ako väčšina britských jazdcov mojej generácie, vždy som túžil po jazdení s týmto tímom. Pre mňa je najlepší na svete. Chcem proste len jazdiť, učiť sa a zlepšovať. Cítim, že som pripravený na World Tour, ale stále by som chcel pokračovať vo viacerých disciplínach s týmto tímom za mnou.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár