TOP 3 závery z Tour du Var 2021

TOP 3 závery Tour du Var 2021

zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/1363045993751711744/photo/1

Dnes sa skončili 3-etapové preteky Tour du Var 2021 naozaj vzrušujúcou poslednou etapou, ktorú vyhral Talian Gianluca Brambilla. Čo však vyplýva z týchto malého „etapáku“? Tu sú TOP 3 závery z Tour du Var 2021.

1. 100% kontrola pretekov neexistuje

Áno, naozaj. Mnoho odborníkov, bývalých výborných cyklistov či fanúšikov sa nechalo počuť, že v ére vysielačiek a moderných aplikácií, ktoré okrem GPS lokalizácie merajú aj výkon, sa nedá prekvapiť. Že skrátka cestná cyklistika už nie je a nikdy nebude taká ako pred niekoľkými desiatkami rokov, kedy jazdci jazdili nie podľa wattov, ale podľa pocitu. Avšak, ak je to pravda, prečo sme dnes boli svedkami nádherného a napínavého cyklistického divadla, v ktorom do posledných metrov nebolo jasné, kto si počas záverečného ceremoniálu oblečie dres víťaza pretekov? Nuž, predsa asi len sa dá aj v dnešnej cyklistike dokonale prekvapiť. A to nielen na jednodňových pretekoch! A teda 100% kontrola pretekov je skôr mýtus ako holý fakt.

2. Dva typy výkonnosti

Na pretekoch na juhovýchode Francúzska jazdil pelotón, ktorý tvorili jazdci dvoch odlišných výkonností. Nie, nehovorím o porovnávaní World Tour tímov s kontinentálnou ligou. Skôr je to o tom, že síce sú cyklisti, ktorí už najazdili aj viac ako 1000 súťažných kilometrov, stále je len začiatok sezóny, čo vidieť na výkonnosti niektorých jazdcov. Na Tour du Var 2021 nimi boli napríklad Tao Geoghegan Hart (:ins:), ktorý prekvapivo ako ostatný držiteľ ružového dresu z Giro d´Italia nedokázal stierať nástupy súperov na Col de la Madone. Rovnako na tom bol aj Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý tieto preteky ovládol minulý rok a, navyše, vracia sa po dvoch operáciách kolena. Zbytočne z toho robiť drámu, predsa je len úvod dlhej sezóny a každý má svoj individuálny tréningový plán.

3. Úroveň pretekov závisí od cyklistov

Niektorí z vás, ktorí čítate tieto riadky, ste možno netušili, že nejaké preteky Tour du Var v predhorí Álp sa každoročne konajú začiatkom jari. Nie je na tom nič zlé. Pravdepodobné je to spôsobené tým, že na týchto pretekoch neštartujú bežne veľké cyklistické celky s hviezdnymi zostavami. Avšak rok poznačený koronavírusom všetko mení. Okrem toho, že sa rušia viaceré podujatia, niektoré menšie podujatia ostávajú a tešia sa aj napriek ich nižšiemu statusu obľube zo strany veľkých hviezd. Presne toto je aj prípad pretekov Tour du Var 2021, ktoré aj napriek tomu, že ich posledná etapa kolidovala s prvou etapou Okolo Spojených arabských emirátov, dokázali prilákať mená, ktoré pravidelne vidíme v top 10 celkového poradia na grandtour. To znamená, že úroveň pretekov nezávisí ani tak od organizátorov a rozpočtu, pretože úroveň robia cyklisti sami. A vo zvyšku sezóny 2021 (obrovského zvyšku) toto pravidlo bude veľakrát potvrdené. Stačí len vydržať.

Toto boli 3 TOP závery z Tour du Var 2021. V nasledujúcich dňoch nás čaká ďalších 6 etáp na Arabskom polostrove a, samozrejme, otvárací víkend jarných klasík v Belgicku. Máme sa na čo tešiť!

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár