Van der Poel ovládol šialený vietor v 1. etape UAE Tour 2021

UAE Tour 2021
Mathieu van der Poel

zdroj: LaPresse - Fabio Ferrari

1. etapa UAE Tour 2021 bola rovinatá, ale veterná a nesmierne náročná. Nakoniec do cieľa prišla malá skupinka, ktorá sa vytvorila na silnom bočnom vetre. Z veľkej konkurencie bol najrýchlejší Mathieu van der Poel z Alpecin-Fenix. Druhý bol jeho holandský krajan David Dekker (:tjb:), tretí Michael Mørkøv (:tfr:).

„Išla sa veľmi veterná a ťažká etapa. Mal som veľmi dobré nohy“ povedal v cieli Van der Poel, ktorý sa stal prvým lídrom etapových pretekov. „Oddelila sa veľká skupina. Vedel som, že to môžem zakončiť v šprinte.“

26-ročný holandský majster prešiel celú cyklokrosovú sezónu, v ktorej sa stal majstrom sveta. Toto boli jeho prvé preteky po odbočke v jeho domovskej disciplíne. Predviedol, že má skvelú výdrž, prehľad na vetre, silný podporný tím a v neposlednom rade aj silný špurt. Vyštartoval 200 metrov pred cieľom spoza kolesa Vivianiho. Mal najlepšie zrýchlenie a rýchlosť potvrdil až do pásky.

„Je veľmi pekné začať cestnú sezónu víťazstvom. Môj šprint sa čoraz zlepšuje. Vybral som si správny moment. Gianni Vermeersch predviedol skvelú prácu, chytil útoky v posledných kilometroch. Toto je asi moja cyklokrosová forma.“

Vietor delil pelotón od prvého kilometra. Po ustálenej časti sa na čele usadila skupina s 23 jazdcami. Z pretekárov na celkové poradie tam boli Tadej Pogačar (:uae:), Joao Almeida (:dqt:) a Adam Yates (:ins:).

Zvyšok favorizovaných vrchárov došiel 8:29 po víťazovi a stratil akúkoľvek šancu na celkové prvenstvo na konci. Zajtra je na programe krátka časovka, kde je najväčším favoritom Filippo Ganna.

Ako prebehla 1. etapa UAE Tour 2021?

Prvá placka zo štyroch

Na programe bola prvá rovinatá etapa. Zo siedmich etáp sú až štyri dni ako stvorené pre šprintérov, aby sa otestovali v podmienkach, ako nikde inde na svete. Kompletne rovné, široké a kvalitné asfaltové cesty na jazdcov čakali na trase smerujúcej z Al Dhafra k pobrežiu Perzského zálivu. Končilo sa pri hoteli Al Mirfa.

Profil 1. etapy UAE Tour 2021. zdroj: theuaetour.com

Vietor trhal od prvého kilometra

Z pobrežia fúkal severovýchodný vietor a na prvej časti etapy sa to premenilo do silného bočného. Od prvého kilometra sa na čele usadili tempárske sily a pelotón sa začal trhať. Nie každý vedel zmazať vytvorené medzery a po pár chvíľach sa na ceste nachádzali štyri veľké skupiny.

Po 40 km sa celý pelotón spojil, kvôli zmene smeru jazdy. To ale nebol koniec dňa, ba naopak.

Malé formácie na vetre, tzv. „terezíny“. zdroj: twitter.com/uae_tour

Pogačar, Yates, Almeida v prvej skupine

Po približne hodine od posledného delenia sa na čelo usadil kráľovský tím vetra – Deceuninck – Quick Step. Ich jazdci sa vzájomne kryli a strážili pozície. Trpeli ostatní a opäť sa na rovnej ceste tvorili malé skupinky.

Vpredu bol ich vrchársky líder Joao Almeida (:dqt:), ale prekvapivo sa tam neudržal šprintér Sam Bennett (:dqt:). Absenciu rýchlika mohli využiť prítomní špurtéri – Gavíria (:uae:), Viviani (COF), Dekker (:tjb:). S nimi sa držal aj najlepší klasikár pretekov Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix) či najväčší favorit Tadej Pogačar (:uae:) so štvoricou kolegov z tímu UAE.

Pozície zbytočne nestrácal ani vlaňajší víťaz Adam Yates (:ins:). Z vrchárov a favoritov na červený dres sa tam dostal aj Damiano Caruso (TBV).

Almeida si na šprintérskej prémii prišiel po tri bonusové sekundy.

BORA či Froome zaostávali o päť minút

Za lídrami bol druhý „terezín“ s minútovou stratou po začiatku delenia. Chris Froome (:ins:) výrazne strácal. V prvých pretekoch za svoj nový tím bol až v štvrtej skupine na ceste. Strácalo aj družstvo BORA – hansgrohe, ktoré muselo usilovne pracovať na mazaní medzery. Bola to však veľmi ťažká úloha.

Inak kvalitný jazdec na vetre Segio Higuita (:efn:) si dnes rovnako nevybral najlepší deň. Alexej Lutsenko (AST), Vincenzno Nibali (:tfr:), Emanuel Buchmann (BOH) alebo Alejandro Valverde (MOV) stratili možnosť umiestniť sa v líderskej skupine približne 20 km pred cieľom. Bolo totiž jasné, že už sa to nespojí.

23 km pred cieľom mala skupinka s Pogačarom, Yatesom, Almeidom náskok až troch minút na zvyšné grupy. Čelo bolo zložené z 25 jazdcov.

Napokon sa zadné formácie spojili, ale strácali až obrovských päť minút.

Vpredu sa útočí

Keď ostávalo 9 km do konca, viacerí sa začali pozerať po iných možnostiach ako po šprint eprvej skupiny. Neilson Powless (:efn:), Gianni Vermeersch (Alepcin-Fenix), Kenneth Vanbilsen (COF) a Joao Almeida (:dqt:) sa s útokom ale nikde nedostali.

O dva kilometre sa opäť nastupovalo, rovnako neúspešne. Početnú výhodu sa silou-mocou snažil využiť Quick Step. Mattia Cattaneo (:dqt:) donútil samostatným pokusom pracovať UAE Team Emirates aj Trek-Segafredo. Talian sa udržal najdlhšie, etapu viedol pri méte 4 km do konca s 13 sekundovým náskokom.

Nasledoval šikovný útok Fernanda Gavíriu (:uae:) v predposlednom kilometri. Dotiahol sa na Cattanea. O kilometer bola dvojica dostihnutá jazdcom Alpecin-Fenix.

Van der Poel bezkonkurenčný

Na čele sa usadil vlak Deceuninck – Quick Step. Do cieľovej rovinky ako prvá vstupoval Shane Archbold (:dqt:). Nastal hromadný šprint, v ktorom vyhral Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Rozbeh otvoril Elia Viviani (COF), ale nedokázal vydržať začatú rýchlosť. Keď sa dynamickým nástupom dostal Van der Poel na čelo, už nikoho pred seba nepustil.

23-ročný David Dekker (:tjb:) predviedol vo svojich prvých pretekoch za Jumbo-Visma takmer perfektný výkon a skončil druhý.

1. etapa UAE Tour 2021 – výsledky etapy:

Poz.JazdecTímČas
01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix03:45:47
02David DekkerJumbo-Visma+ 00
03Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step+ 00
04Emils LiepinsTrek-Segafredo+ 00
05Elia VivianiCofidis+ 00
06Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 00
07Anthony RouxGroupama-FDJ+ 00
08Chris HarperJumbo-Visma+ 03
09Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 03
10Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 03

1. etapa UAE Tour 2021 – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix03:45:37
02David DekkerJumbo-Visma+ 04
03Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step+ 06
04Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 07
05Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 08
06Emils LiepinsTrek-Segafredo+ 10
07Elia VivianiCofidis+ 10
08Anthony RouxGroupama-FDJ+ 10
09Chris HarperJumbo-Visma+ 13
10Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 13
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár