Tour de France aj Giro d’Italia so štartom v Prahe?

Tour de France
Sagan

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Pražský zástupca pre šport Vít Šimral potvrdil, že hlavné mesto Českej republiky má záujem o usporiadanie začiatočných etáp oboch najvýznamnejších Grand Tours. V stredu dokonca vedenie mesta rokovalo s Amaury Sports Organization (ASO), ktoré organizuje Tour de France.

Vít Šimral:

„Tour určite do Prahy chce a my chceme mať Tour v Prahe. Zároveň je potrebné riešiť súčasný záujem Giro d’Italia. V rámci Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) ešte prebehne diskusia o tom, ktoré ročníky by boli najlepšie pre usporiadanie oboch závodov tak, aby to bolo komfortné pre Tour a Giro z marketingového hľadiska a pre Prahu z hľadiska rozpočtu.“

„Každá akcia, ktorá u obyvateľov Prahy zvýši záujem o cyklistiku, má našu podporu. Veríme, že všetky organizácie sa dohodnú tak, aby to vyhovovalo všetkým.

Tour de France začala v posledných ôsmich ročníkoch až päťkrát v zahraničí. Tento rok sa však začína v Nice, v roku 2021 sa ale konvoj najprv presunie do dánskej Kodane. Prvý voľný ročník je podľa ASO 2022. Odhadované náklady na usporiadanie jednej etapy sa šplhajú do výšky 100-tisíc eur. Predpokladá sa, že v Česku by sa usporiadali tri etapy, ktoré by okrem miliónovej metropoly spojilo medzi sebou aj okolité mestá. Skloňuje sa napríklad kópia bývalej klasiky Praha – Karlovy Vary – Praha, ktorá bola pôvodne dlhá až 262 km a potrebovala by korekciu.

Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme:

„Praha je naozaj krásne mesto, jedno z najkrajších hlavných miest vôbec. Ak sa naozaj budú zaujímať o Grand Départ, budeme celú vec posudzovať s najvyššou možnou pozornosťou. 

Pokusy o usporiadanie Grande Partenza, teda štartu Giro d’Italia, tu boli pred rokmi 2017 či 2018. Talianska Grand Tour ale dala prednosť domácej Sicílii a finančne výnosnejšiemu Izraelu. Tento rok sa Giro začne tiež v strednej Európe, v Budapešti.

 

Zdroj: tyden.cz

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár