Tour de France: BMC ovládlo tímovú časovku, Sagan stratil žltý dres

Tour de France

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Tretia etapa bola tímová časovka. Po dvoch rovinatých etapách prišla možnosť zmeniť niečo v celkovom poradí. Aj keď v prvej etape stratili viacerí favoriti. Trať časovky mala dĺžku 35,5 km a jazdci súťažili v okolí mesta Cholet. V poslednej tretine sa nachádzal kopec Côte de la Ségunière. Posledná časť trate bola technická. To mohlo viacero jazdcov rozhodiť.

Ako prvý z 22 tímov štartoval Mitchelton-Scott. Osmička jazdcov dosiahla na prvom medziačase rovnaký čas ako favorizovaný Team Sky. Britský celok s jazdcami ako Chris Froome (:sky:), Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas alebo Gianni Moscon v cieli dosiahli čas 38:50. Mitchelton-Scott s Adamom Yatesom bol o 4 sekundy pomalší. Výborný čas zajazdil tím BMC, v ktorom bojovali Richie Porte (:bmc:), Tejay Van Garderen , Stefan Küng alebo Greg Van Avermaet. Celok BMC sa s časom 38:46 dostal do čela.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Medzitým štartoval tím Movistar, ktorý nepatrí medzi najepšie časovkárske celky. So Sky alebo Mitchelton-Scott držal krok iba v prvom sektore. V druhom už stratil tridsať sekúnd a v cieli bol o 54 sekúnd pomalší ako BMC. Nairo Quintana (MOV) tak nezmazal stratu, ktorú získal v prvej etape. Škody bude minimalizovať v horských etapách spoločne s Alejandrom Valverdem (MOV) a Mikelom Landom (MOV). Ešte viac stratila francúzska stajňa AG2R La Mondiale, kde je lídrom Romain Bardet (:alm:). Trať prešli o 1:15 pomalšie ako BMC. Francúzsky jazdec ale nemusí byť sklamaný, Froome už pred začiatkom etapy strácal približne minútu. Sky tak iba dnes vyrovnával stratu svojho lídra. Dobrý výkon predviedol EF Education First-Drapac p/b Cannondale. Americký celok dosiahol čas 39:21. GC lídrom tímu je Rigoberto Uran (:efd:). LottoNL-Jumbo s Primožom Rogličom (:lot:) a Stevenom Kruijswijkom (:lot:) stratili 1:16 na BMC.

Svetoví šampióni z časovky družstiev z Team Sunweb prešli cieľom so stratou 12 sekúnd. To je dobrý výsledok pre Toma Dumoulina (:sun:). Katusha – Alpecin s GC lídrom Ilnurom Zakarinom (:kat:) stratila aj vďaka Tonymu Martinovi (:kat:) 53 sekúnd. Ďalším tímom s ambíciami na žltý dres bol Bahrain-Merida. 8 km pred koncom bola na čele len štvorica jazdcov. Boli v nej Vincenzo Nibali (:bmt:), Domenico Pozzovivo (:bmt:) a Gorka a Ion Izagirreovci (:bmt:). Tím okolo Žraloka z Messiny stratil 1:06. Včera z pretekov odstúpil Luis Leon Sanchez (AST). Aj napriek tomu došiel celok Astana o 52 sekúnd neskôr ako stále vedúci tím BMC.

Quick-Step Floors na chvíľu stratil niekoľko jazdcov. Medzi nimi bol aj muž v bielom drese Fernando Gaviria (:qst:). Následne sa ale zoskupila pätica cyklistov, ktorá predvádzala dobrý výkon. Gaviria však stratil nádej na udržanie dresu pre najlepšieho mladého jazdca. Quick-Step Floors bol predposledným tímom. V cieli stratili na BMC 7 sekúnd a obsadili tretiu priečku.

Ako posledný vyštartoval tím BORA – hansgrohe. Na prvom medzičase strácali 13 sekúnd. V druhom sektore ich strata činila už 37 sekúnd. Nemeckému celku a lídrovi Rafalovi Majkovi (BOH) pomáhal aj držiteľ žltého dresu Peter Sagan(BOH). Na stúpaní začal pracovať Daniel Oss (BOH). Slovák na tempo nestačil a vystúpil zo skupiny. Splnil však svoju úlohu a rozlúčil sa s prvenstvom v celkovej klasifikácii. Jeho tím napokon stratil 50 sekúnd a obsadil siedme miesto. Líder Rafal Majka sa posunul na jedenáste miesto v GC.

Nový držiteľ žltého dresu

Ako aj v roku 2016, tak aj tento rok sa udiala podobná situácia. Peter Sagan mal vtedy počas dvoch etáp žltý dres a o ten ho obral Greg Van Avermaet (:bmc:). Belgičan sa dnes po víťazstve svojho tímu oblečie do maillot jaune. Ďalšie etapy budú mať rovinatý a klasikársky profil, čiže Avermaetovi budú sedieť. Najcennejší dres si môže udržať až do nedeľnej etapy s dlažobnými kockami. V prvej desiatke mu budú konkurovať klasikári z Quick-Stepu. Gilbert a Alaphilippe tak môžu teoreticky myslieť na čelo v GC.

Z vrchárov dnes môžu byť spokojní celkovo tretí Geraint Thomas (:sky:), siedmy Tom Dumoulin a desiaty Rigoberto Uran. Jedenásty Majka, trinásty Jakob Fuglsang (AST), štrnásty Richie Porte alebo pätnásty Ilnur Zakarin strácajú približne 50 sekúnd. V druhej desiatke sú aj Mikel Landa s Alejandrom Valverdem. Chris Froome (:sky:) je na osemnástej priečke a na lídra stráca 55 sekúnd. Vincenzo Nibali má manko 1:06.

Do bieleho dresu sa obliekol Søren Kragh Anderden (:sun:). Peter Sagan je stále držiteľom zeleného dresu. V GC nabral stratu troch minút a je na 80. mieste. Sústrediť sa bude už len na etapové triumfy a víťazstvo v bodovacej súťaži.

Profil tímovej časovky

Výsledky 3. etapy

1.BMC Racing Team:bmc:0:38:46
2.Team Sky:sky:0:00:04
3.Quick-Step Floors:qst:0:00:07
4.Mitchelton-Scott:mts:0:00:09
5.Team Suweb:sun:0:00:12
6.EF Education First-Drapac p/b/ Cannondale:efd:0:00:35
7.Astana Pro TeamAST0:00:52
8.Team Katusha – Alpecin:kat:0:00:53
9.Movistar TeamMOV0:00:54
10.Bahrain-Merida:bmt:0:01:06

Celkové poradie:

1.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:09:08:55
2.Tejay Van Garderen (USA):bmc:
3.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:03
4.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:05
5.Bob Jungels (Lux):qst:0:00:07
6.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
7.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:11
8.Søren Kragh Anderden (Ned):sun:
9.Michael Matthews (Aus):sun:
10.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:35
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár