Tour de France: Malé Paríž – Roubaix vyhral Degenkolb, Sagan skončil na piatom mieste

Tour de France

zdroj: twitter.com/SC_ESPN

Deviata etapa patrila k najťažším na tejto Tour. Obsahovala 15 sektorov s dlažobnými kockami, 12 z nich bolo aj na klasike Paríž – Roubaix. Pavé úseky zobrali z trasy dlhej 156,2 km až 21,7 km. Takéto množstvo sektorov sa použilo naposledy v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Kocky zavítali na Tour naposledy v rokoch 2015, 2014 a 2010. Zo slávnych sektorov sa do itinerára deviatej etapy dostal aj Mons-en-Pévèle ohodnotený piatimi hviezdičkami. Začalo sa v meste Arras a končilo v Roubaix.

Etapu ovládol Nemec John Degenkolb (:tfr:). Po mnohých pádoch a selekciách zaútočila skupina v ktorej bol Degenkolb (:tfr:), Van Avermaet (:bmc:) a belgický majster Lampaert (:qst:). Peter Sagan (BOH) sa ocitol v stíhacej skupine a skončil na piatom mieste. Udržal si zelený dres pre lídra bodovacej súťaže.

Počasie bolo príjemné, nad severným Francúzskom bolo bezoblačno a teplota sa pohybovala okolo 25 stupňov Celzia. Pre mnohých jazdov to bola dnes jediná dobrá správa. Únik sa tvoril ťažko. Nakoniec sa ale do neho dostali Lilian Calmejane (Direct Energie), Chad Haga (:sun:), Omar Fraile (AST), Reinardt Janse Van Rensburg (:ddd:), Jérôme Cousin (Direct Energie), Antwan Tolhoek (:lot:), Olivier Le Gac (FDJ), Thomas De Gendt (:lts:), Nicolas Edet (Cofidis), Damien Gaudin (Direct Energie).

zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3

Ešte pred vstupom na kocky spadol veľký favorit na zisk žltého dresu, Richie Porte (:bmc:). Austrálsky jazdec si zlomil kľúčnu kosť a musel predčasne ukončiť Tour de France. Nejde o jeho prvý smolný koniec na Tour. Minulý rok bol tiež favoritom a tiež spadol v deviatej etape. Na štart nenastúpil Tony Martin (:kat:), ktorý včera spadol. V problémoch sa ocitol aj Tom Dumoulin (:sun:). Ten dostal defekt, no včas sa dostal do pelotónu. To sa nestalo Romainovi Bardetovi (:alm:). Medzi úsekmi pavé musel vymeniť koleso a na pomoc mu prišiel druhý muž Paríž – Roubaix, Silvan Dillier (:alm:). Následne musel vymeniť celý bicykel a čakala ho úloha dostať sa do hlavného poľa.

Na šprintérskej prémii bodovali desiati jazdci z úniku. V pelotóne o jedenáste miesto bojoval iba Peter Sagan (BOH) a odniesol si päť bodov. Ostatní jazdci ani nepreukázali snahu získať body do šprintérskej súťaže. Tím Bora – hansgrohe taktiež ťahala pelotón v prvej polovici etapy.

85 km pred cieľom nepríjemne spadol včerajší víťaz Dylan Groenewegen (:lot:). Nakoniec sa ale dostal na bicykel a spoliehal sa na to, že túto etapu dokončí. Holanďan by si chcel k svojim dvom etapovým triumfom pripísať ešte nejaké víťazstvo v šprintérskej koncovke.

Na méte 67 km pred koncom sa v strede hlavnej skupiny udial hromandý pád. Na zemi sa ocitli viacerí favoriti a spomalilo to jazdcov ako Vincenzo Nibali (:bmt:), Rafal Majka (BOH), Jakob Fuglsang (AST), Rigoberto Urán (:efd:) alebo Adam Yates (:mts:) a oddelili sa od pelotónu. To využil Team Sky, ktorý sa ocitol na čele zriedenej hlavnej skupiny. Boli v nej všetci jazdci Movistaru, zástupcovia tímu Quick-Step Floors, Peter Sagan (BOH) a aj ostatní favoriti na zisk etapového triumfu. Všetko ovládal hlavne Michal Kwiatkowski (:sky:). Celok Sky pôsobil veľmi dominantne a výborne chránil svojich lídrov Chrisa Frooma (:sky:) a Gerainta Thomasa (:sky:). Niektorí favoriti na celkové poradie sa dokázali dostať do skupiny vedenou Sky, no taký Tejay Van Garderen (:bmc:) zaostal vzadu. Ten nakoniec aj skončil na zemi. Spolu s ním spadol favorit dňa Sonny Colbrelli (:bmt:).

Po zjednotení poľa sa ho pokúsil natiahnuť Greg Van Avermaet (:bmc:), ktorý na sektore Auchy Bersée zrýchlil. Za ním zaostal opäť Romain Bardet a vytorila sa tretia skupina. 40 km pred cieľom bol stále na čele únik.

Na Mons-en-Pévèle spadol Chris Froome (:sky:). To ihneď využil Yves Lampaert (:qst:) a začal pracovať na čele. Peter Sagan mal zatiaľvšetko pod kontrolou a nasledoval aj Philippa Gilberta (:qst:). Tieto boje využil Fernando Gaviria a prekvapivo zaútočil a dostal tím Sky pod tlak. Všetko sa ale spojilo.
zdroj: twitter.com/UNKLE74
35 km pred cieľom stíhala únik skupina s favoritmi, za ňou bola skupina s Bardetom. Na sektore Pont-Thibault – Ennevelin spadol Michal Kwiatkowski. Potom Philippe Gilbert dostal defekt, ale včas našiel tímovú podporu.

Posledných 30 kilometrov

Na čele boli už iba jadzci Reinardt Janse Van Rensburg a Damien Gaudin s náskokom 40 sekúnd. Stíhala ich skupina s favoritmi,  kde chýbal Romain Bardet. Počas občerstvovania spadol Mikel Landa (MOV) a začal stíhať hlavnú skupinu. Tých doháňali jazdci okolo Rigoberta Urana.

Na méte 23 km do konca zaútočil špecialista Jasper Stuyven (:tfr:). Na to zareagoval Peter Sagan, Yves Lampaeet a Greg Van Avermaet. Stuyven si na kockách vypracoval slušný náskok. 20 km pred cieľom bolo po úniku, došiel ho Stuyven. Vzniknutá skupina sa ale dostala do pelotónu. V hlavnej skupine sa útočilo, Sagan si všetko pokrýval.

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Na setkore Camphin-en-Péveèle zaútočila silná trojica v zložení: belgický majster Lampaert, žltý Van Avermaet a Degenkolb (:tfr:). Stíhaciu skupinu videol Sagan. Náskok trojice bol desať sekúnd a začal sa zväčšovať. Klasikári na čele začali spolupracovať. Saganovi vzadu nechcel nikto striedať. Na poslednom úseku Willems à Hem sa strata pelotónu posunula na 50 sekúnd. Až potom začal pracovať tím Lotto-Soudal.

Ďalší mechanický problém utrpel Bardet, ktorý vedel, že stratí a zaradil sa do skupiny k Landovi.

Peter Sagan ešte chcel urobiť niečo s výsledkom, no Stuyven ho pekne pokryl a pomohol kolegovi Degenkolbovi vpredu. Stíhali ho aj Bob Jungels (:qst:) a Gilbert.

Do posledného kilometru vstúpila vedúca trojica s 40-sekundovým náskokom. Papierovým favoritom pre špurt bol Degenkolb. Belgičania za ním ho nechali ťahať, aby mali v cieli výhodu. Nemec musel šprintovať z prvého miesta a potvrdil rolu favorita. Jeho útok nezachytil Van Avermaet a ani Lampaert. O 20 sekúnd za nimi došla skupina so Saganom. Tam vyhral špurt Philippe Gilbert a Sagan skončil na piatom mieste.

Pre Degenkolba ide o 46. víťazstvo v kariére a prvé na Tour de France. V roku 2015 sa mu podarilo vyhrať monumenty Miláno – San Remo a Paríž- Roubaix. 29-ročný šprintér dnes ťažil aj z výbornej pomoci klasikára Stuyvena.

Celkové poradie

Belgičan Greg Van Avermaet sa udržal na čele celkovej klasifikácie. Druhý je stále Geraint Thomas (:sky:) a tretí je Philippe Gilbert (:qst:). Z vrchárov sú na tom najlepšie Bob Jungels (:qst:), Alejandro Valverde (MOV), Jakob Fuglsang (:ast), Chris Froome (:sky:), Adam Yates (:mts:). Títo jazdci sú v prvej desiatke, rozdiel medzi nimi je menší ako minúta. Prvú desiatku uzatvára Mikel Landa (MOV), ktorý po páde limitoval straty.

zdroj: twitter.com/Ksportswatch

 

V hlavnej skupine takisto skončili Thomas, Dumoulin (:sun:), Bauke Mollema (:tfr:), Vincenzo Nibali (:bmt:), Nairo Quintana (MOV) alebo Primož Roglič (:lot:). Títo jazdci došli so stratou 27 sekúnd na víťaza. Skupina s Landom a Bardetom prišla 36 sekúnd po Degenkolbovi. Najväčšiu stratu z GC lídrov dnes zaznamenal Rigoberto Uran. Kolumbijčan prišiel so stratou 1:55. Tím BMC dnes prišiel o Porta. Ich vrchár Van Garderen prišiel s oneskorením 5:47.

Na čele bodovacej súťaže je Peter Sagan. Po piatom mieste má 299bodov, druhý Gaviria stráca 81bodov. Lídrom súťaže mladých jazdcov je aj naďaej Søren Kragh Andersen (:sun:). Veľký favorit na víťazstvo v tejto súťaži Egan Bernal (:sky:) utrpel pád, v cieli stratil 16:09 a spadol na ôsme miesto v klasifikácii do 25 rokov.

Posledný kilometer

Profil etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 9. etapy:

1.John Degenkolb (Ger):tfr:3:24:26
2.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
3.Yves Lampaert (Bel):qst:
4.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:19
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
7.Bob Jungels (Lux):qst:
8.André Greipel (Ger):lot:0:00:27
9.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
10.Timothy Dupont (Bel)Wanty – Grope Gobert

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH299
2.Fernando Gavíria (Col):qst:218
3.Dylan Groenewegen (Ned):lot:132

Celkové poradie:

1.Greg Van Avermaet (Bel)BMC36:07:17
2.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:43
3.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:44
4.Bob Jungles (Lux):qst:0:00:50
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:31
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:32
7.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:33
8.Chris Froome (GBr):sky:0:01:42
9.Adam Yates (GBr):mts:
10.Mikel Landa (Spa)MOV
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár