Tour de France: Sagan nedal nikomu šancu a ovládol piatu etapu

Tour de France

zdroj: twitter.com/BretagneActu

Piata etapa pretekov mala zvlnený profil. Štart bol v meste Lorient a cieľ sa nachádzal na stúpaní v meste Quimper. Na trase dlhej 204,5 km sa nachádzalo niekoľko krátkych, ale dlhých stúpaní. Etapa v Bretónsku sa podobala skôr na ardénsku klasiku, preto si na víťazstvo brúsili zuby práve špecialisti na jednodňové belgické podniky.

V prvých kilometroch sa udial nepríjemný pád. Po ňom musel odstupiť domestik tímu Katusha – Alpecin, Chorvát Robert Kišerlovski (:kat:). Do úniku sa chceli dostať viacerí jazdci, keďže profil bol ako šitý utečencov. Do čela sa dostali Sylvain Chavanel (Direct Energie) Lilian Calmejane (Direct Energie), Jasper De Buyst (:lts:), Julien Vermote (:ddd:), Toms Skujinš (:tfr:), Elie Gesbert (Fortuneo-Samsic) a Nicolas Edet (Cofidis). Títo jazdci chceli zabojovať o body na piatich vrchárskych prémiách. Dve boli štvrtej a tri boli z tretej kategórie. O držiteľovi bodkovaného dresu sa definitívne rozhodlo až na poslednom hodnotenom kopci Côte de la montagne de la Locronan. Vedúcim horskej klasifikácie sa stal Tom Skujinš (:tfr:) So Sylvainom Chavanelom majú po skončení etapy rovnaký počet bodov, no Skujinš ovládol viac horských prémií. Chvanel už na konci vypadol z úniku, dres mu teoreticky mohol zachrániť kolega Calmejane, no v súboji s Lotyšom zaváhal.

Pelotón na čele s tímom BMC kontroloval vzdialenosť úniku. Pracovali aj pre favorita tejto etapy, Grega Van Avermaeta (:bmc:). V druhej polovici etapy sa k udávaniu tempa pridali aj jazdci BORA – hansgrohe, kde je favoritom Peter Sagan (BOH). Slovák mal dnes v cieli šancu získať body do šprintérkskej súťaže, keďže druhý Fernando Gavíria (:qst:) nepatrí medzi najlepších klasikárov. Na jedinej bodovacej prémii zobral body únik. Z pelotónu preťal ako prvý pásku Gavíria, Peter Sagan skončil za ním na deviatom mieste. Táto dvojica si odniesla 8 a 7 bodov.

Šprintérska prémia

Prvá zvlnená etapa znamenala prvé problémy pre šprintérov. Do poslednej časti etapy nedržali krok s pelotónom jazci Mark Cavendish (:ddd:), Marcel Kittel (:kat:) a ani André Greipel (:lts:). Títo čistokrvní šprintéri sa sústredili na dokončenie etapy v časovom limite.

20 km pred cieľom viedli preteky cyklisti Calmejane a Skujinš. Na časovej prémii boli dostuhnutí. O 3 a 2 bonusové sekundy sa pobili prvý Julian Alaphilippe (:qst:) a druhý Greg Van Avermaet (:bmc:). Druhému menovanému hodili k udržaniu žltého dresu. Francúzsky protivník ho chce v ďalších dňoch oň obrať.

10,5 km pred páskou zaútočil Rein Taaramäe (Direct Energie). Hlavnému poľu unikol na rozdiel 20 sekúnd. Ťahať začal Team Sky. Jeho líder Chris Froome (:sky:) dnes musel v skoršej časti etapy vymeniť bicykel, no vďaka tímovej spolupráci sa bezpečne vrátil naspäť do pelotónu. Sky pracujúce pre svojich pretekárov na GC Frooma a  Thomasa zrušila ambiciózny pokus jazdca z Direct Energie. V pelotóne sa nachádzali hlavní favoriti na celkové poradie, ale aj na víťazstvo v etape ako Sagan, Alaphilippe alebo Avermaet. Slovák sa v posledných kilometroch dočkal aj tímovej podpory, jeho tím začal pracovať na čele skupiny.

K slovu sa opäť dostal Sky, kde pracoval Bernal (:sky:). Sagan sa nachádzal vo veľmi dobrej pozícii pre záverečný šprint do kopca. Za ním boli Gilbert a Alaphilippe. V prednej pozícii boli aj  Vincenzo Nibali (:bmt:), Alejandro Valverde (MOV) a Dan Martin (:uae:). V poslednom kilometri zaútočil Philippe Gilbert, ktorého nasledovali Van Avermaet alebo Sagan. Slovák a držal svojho belgického protivníka. Počkal si na správny moment pre rozbehnutie svojho špurtu. Držal sa ho aj Sonny Colbrelli (:bmt:), ktorý opäť prehral so svetovým šampiónom Saganom. Tretí skončil Gilbert.

Peter Sagan potvrdil rolu najväčšieho favorita a bez zaváhania vyhral prvú etapu s finišom do kopca. V cieli získal 30 bodov do šprintérskej súťaže. Na konto si pripísal druhé víťaztsvo zo 105. ročníka Tour de France. Stále je na čele šprintérskej súťaže Slovák v nej má 180 bodov, druhý Gaviria má 147. Tretí je Alexander Kristoff (:kat:) s 78 bodmi. V žltom drese je aj naďalej Greg Van Avermaet.

Záverečný šprint

Profil dnešnej etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 5. etapy:

1.Peter Sagan (Svk)BOH4:25:01
2.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
3.Philippe Gilbert (Bel):qst:
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV
5.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
6.Daniel Martin (Irl):uae:
7.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
8.Søren Kragh Andersen (Den):sun:
9.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty – Groupe Gobert
10.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:

Celkové poradie:

1.Greg Van Avermaet (Bel)BMC18:22:00
2.Tejay Van Garderen (USA)BMC0:00:02
3.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:03
4.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:05
5.Julian Alaphilippe (Fra)QST0:00:06
6.Bob Jungels (Lux)QST0:00:09
7.Tom Dumoulin (Ned)SUN0:00:13
8.Søren Kragh Anderden (Ned)SUN
9.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:37
10.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:52
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár