Tour de l’Avenir 2021: Tobias Johannessen prevzal moc v 7. etape

Tour de l'Avenir 2021 Tobias Halland Johannessen výsledky

zdroj: twitter.com/tourdelavenir

7. etapa Tour de l’Avenir 2021 – „malej Tour de France“ končila na stúpaní Grand Colombier. Po boji celkových favoritov sa radoval Tobias Halland Johannessen. Nór sa obliekol do žltého dresu pre celkového lídra.

Druhý skončil Talian Filippo Zana, v cieli schytal takmer minútu na úplne dominantného víťaza. V elitnej skupine sa na stúpaní držal Španiel Carlos Rodriguez – inak jazdiaci za INEOS Grenadiers – ale stratil sily. Na tretiu priečku sa tak dostal Brit Thomas Gloag zo stíhacej skupiny. Rodriguez bol štvrtý, piate miesto bral holandský vrchár Gijs Leemreize.

V predošlej etape Tobias Johannessen pomohol bratovi Andersovi k víťazstvu, teraz si na prvom vysokohorskom finiši na pretekoch prebral moc nad Tour de l’Avenir. Do cieľa zostávajú dve ťažké alpské etapy, ale 22-ročný Nór jazdiaci za UNO-X je v najlepšej pozícii časovo, ale aj výkonnostne.

Tobias Johannessen berie tretie víťazstvo v sezóne, pred pár týždňami bral medzi profesionálmi dve etapy na českom podniku Sazka Tour. Na Giro d’Italia do 23 rokov skončil v júni druhý za najväčším favoritom Juanom Ayusom, ktorý Avenir predčasne opustil vo štvrtej etape.

Tour de l’Avenir 2021 7. etapa – profil:

7. etapa Tour de l'Avenir 2021
© Tour de l’Avenir

Piatková etapa bola veľmi krátka a jej profil pripomenul „hokejku“. Až na konci sa po rovine objavilo stúpanie Grand Colmbier. Kopec v pohorí Jura je známy z minuloročnej Tour de France, má 15,4 km s priemerom 7,9%.

Únik bez šance

Teplé a slnečné počasie vo Francúzsku počkalo na jedných z najlepších jazdcov do 23 rokov. Dlhú dobu sa z pelotónu útočilo, ale nikomu sa nepodarilo oddeliť. Až Filippo Baronicini (Taliansko), Matevz Govekar (Slovinsko), Tom Paquet (Luxembursko), Robin Plamondon (Kanada), Alex Baudin (Auvergne-Rhône-Alpes) a najaktívnejší vrchár Louis Coquert (Francúzsko) vytvorili únik dňa.

Pod stúpaním mali v posledných 20 km náskok tri minúty.

Mohutné rozdiely na Grand Colombier

Z pelotónu začalo odpadávať množstvo jazdcov, zo Slovákov prvý vypadol Adam Foltán. S ním sa porúčal aj držiteľ zeleného dresu Marijn van den Berg (Holandsko). V úniku viedol už len Baudin z regionálneho tímu, hlavná skupina vedená Španielskom a Veľkou Britániou mala manko dve minúty,

Neskôr vypadali ďalší ne-vrchári, už aj ostatní Slováci Lukáš KubišMatúš Štoček Filip Lohinský. Pelotón viedol priebežne vedúci Mick van Dijke (Holandsko), ktorý ale vrchárom nie je a pomaly sa lúčil so žltým dresom. V pelotóne ostalo 10 km pod vrcholom už len 30 jazdcov.

Začala sa bitka medzi najlepšími. Ako prvý zaútočil Španiel Carlos Rodriguez. Nalepili sa na neho Tobias Halland Johannessen (Nórsko) a Filippo Zana (Taliansko). Za nimi si svoje tempo udržiavali Thomas Gloag (Veľká Británia) a Gijs Leemreize (Holandsko).

Tobias Johannessen prevzal moc

V posledných piatich kilometroch elitná trojica chytila ostávajúceho Baudina z úniku. Vtedy nastal čas zrýchelnia Johannessena, ktorý sa odpútal od svojich dvoch protivníkov a do cieľa mieril sólo.

Zana našiel lepší rytmus ako Rodriguez a skončil druhý. Napokon sa na tretiu priečku ešte dostal Gloag a predbehol aj Rodrigueza.

Cyklistika: Tour de l’Avenir 2021 7. etapa – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár