UAE Tour: Tesný finiš ovládol Elia Viviani, porazil Gaviru

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Piata etapa pretekov UAE Tour mala 181 kilometrov. Išlo o typickú šprintérsku etapu, v strede trasy sa nachádzal krátky kopec, čo najrýchlejších jazdcov vôbec nevyrušilo. Do únikú sa dostali jazdci z pro-konti celkov Stepan Kurijanov, Sergej Shilov, Anton Vorobjev z ruského tímu Gazprom-Rusvelo a Charles Planet s Fabiom Calabriom z Novo Nordisk. Rus Kurijanov si uhájil pozíciu na čele bodovacej súťaže. Počas dnešného dňa boli jazdci opäť vystavení nepríjemnú vetru v púšti. Tímy s lídrami si ale svojich jazdcov chránili. Po upokojení etapy sa pokračovalo v tempe, ktoré diktovali šprintérske celky Deceuninck-Quick Step, UAE-Team Emirates či Lotto Soudal.

Krátke stúpanie v poslednej desiatke kilometrov nenarobilo žiadne problémy, po ňom začala bitka o pozície. Šprintérsky líder tímu FDJ Marc Sarreau (FDJ) spadol a vyradil sa z boja o dobré umiestnenie. Na čele sa striedali pomocníci pre Eliu Vivianiho (:qst:) alebo Fernanda Gaviriu (:uae:). Práve Kolumbijčanovi rozbiehal šprint Alexander Kristoff (:uae:) a v posledých stovkách metroch mal najlepšiu pozíciu. Eliu Vivianiho dostal do koncovky jeho dvorný rozbiehač Fabio Sabatini (:qst:). Taliansky šampión sa musel dostať do prvého radu, kde skoro začal šprintovať Gaviria, čo ho stálo etapový triumf. Viviani sa dostal na čelo a v posledných 50 metroch dokázal ešte zrýchliť a o pol kolesa porazil Gaviru. Popri ňom ešte šprintovali Sam Bennett (BOH) a Marcel Kittel (:kat:), ktorý finišovali iba veľmi tesne za prvou dvojicou. ÍroviBennettovi pomáhal Erik Baška (BOH), ktorý skončil na 20. priečke.

Elia Viviani dosiahol tretie víťazstvo v sezóne. Pre 30-ročného Taliana ide o 70. triumf v kariére. Na čele celkovej klasifikácie ostáva Primož Roglič (:tjb:). O celkovom víťazovi sa rozhodne v zajtrajšej etape ukončenej na stúpaní Jebel Jais.

Video šprintu:

Profil:

Zdroj: procyclingstats

Výsledky 5. etapy:

1.Elia Viviani (Ita):qst:4:48:59
2.Fernando Gaviria (Col:uae:
3.Marcel Kittel (Ger):kat:
4.Sam Bennett (Ire)BOH
5.Reinardt Janse Van Rensburg (RSA):ddd:
6.Phil Bauhaus (Ger):bmt:
7.Kristoffer Halvorsen (Nor):sky:
8.Jakub Mareczko (Ita):ccc:
9.Cees Bol (Ned):sun:
10.Max Walscheid (Ger):sun:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo)LOT18:54:09
2.Alejandro Valvere (Spa)MOV0:00:21
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:38
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:46
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:54
6.Daniel Martin (Ire):uae:0:01:01
7.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:04
8.Victor de la Parte (Spa):ccc:0:01:12
9.James Knox (GBr):qst:0:01:14
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:01:15
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár