UAE Tour: Alejandro Valverde získal prvé víťazstvo v dúhovom drese

zdroj: twitter.com/lavuelta/

Tretia etapa pretekov v Spojených arabských emirátoch obsahovala prvé stúpanie tohto podniku z kategórie World Tour. Kopec Jebel Hafeet má dĺžku 10,8 kiloemtra a jeho priemerný sklon je 5,4%. Etapa mala dĺžku 179 kilometrov, pod záverečnú prekážku prišiel hlavný balík pokope, následne si z neho začali vystupovať šprintéri, aby ušetrili sily do ďalších, rovinatých etáp.

Na začiatku Jebel Hafeet  sa od pelotónu odtrhla dvojica Patrick Bevin (:ccc:) a Diego Ulissi (:uae:), následne sa k nim pridal Robert Power (:sun:). Tempo začali kontrolovať celky Astana a Jumbo-Visma. Na to nestačili vrchári Richie Porte (:tfr:), Louis Meintjes (:ddd:) a Vincenzo Nibali (:bmt:). 6 km pred koncom bol skorý únik zlikvidovaný Laurensom De Plusom (:tjb:), ktorý pracoval pre priebežného lídra Primoža Rogliča (:tjb:) a naďalej pokračoval v tvrdom tempe. 4 km pred páskou nastúpil Roglič a stačili mu iba Dan Martin (:uae:) a David Gaudu (FDJ). Zo zadnej skupiny favoritov sa k nim ešte pridal Emanuel Buchmann (BOH).

2,5 km pred cieľom útočil francúzsky mladík Gaudu a napojil sa na neho iba Roglič a potom aj Buchmann. Zo zadných radov zrýchlil svetový šampión Alejandro Valverde a rýchlo sa zavesil za Íra Martina. Kilometer pred koncom dokázal Španiel zrýchliť a pripojil sa k čelnej trojici. Záver nebol až tak naklonený a Valverde to skvelo využil a potvrdil, že v takýchto šprintoch do kopca nemá konkurenciu.

38-ročný Valverde ovládol etapu, za ním došiel Primož Roglič, ktorý si udržal červený dres pre priebežného lídra. 22-ročný Gaudu ukázal dobré nohy a skončil na treťom mieste. O štyri sekundy došiel Nemec Buchmann. Dan Martin stratil 12 sekúnd, ostatná vrchári preťali čiaru s polminútovou stratou. Čech Jan Hirt bol vrchárskym lídrom Astany a skončil na desiatom mieste. 19-ročný Remco Evenepoel (:qst:) došiel na slušnom 15. mieste, s približne minútovým mankom. Z jeho tímu bol lepší o štyri roky starší Brit James Knox (:qst:). Vrchári Sunwebu Dumoulin (:sun:) a Keldermann (:sun:) dnes finišovali na 13. a 11. mieste a pravdepobne vypadli z boja o celkové víťazstvo, v ktorom má najlepšiu pozíciu 29-ročný Roglič.

Valverde vyhral na tomto stúpaní aj minulý rok a svoje skúsenosti využil, keď správne načasoval svoje nástupy. V celkovom poradí sa posunul na druhé miesto, na prvého Slovinca stráca 14 sekúnd. Favoritom bude aj v zajtrajšej etape, ktorá bude mať klasikársky profil.

Jediný slovenský zástupca v Perzskom zálive je Erik Baška (BOH). Ten po včerajšom piatom mieste dnes šetril sily a došiel na 136. mieste, 20 minút za víťazom. Slovák je tu ako pomocník pre šprintéra Sama Bennetta (BOH).

Záver:

Profil:

Výsledky 3. etapy:

1.Alejandro Valverde (Spa)MOV4:44:50
2.Primož Roglič (Slo):tjb:
3.David Gaudu (Fra)FDJ
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:04
5.Daniel Martin (Ire):uae:0:00:12
6.Davide Formolo (Ita)BOH0:00:33
7.Ilnur Zakarin (Rus):kat:
8.James Knox (GBr):qst:0:00:35
9.Bauke Mollema (Ned):tfr:
10.Jan Hirt (Cze)AST

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo)LOT9:38:05
2.Alejandro Valvere (Spa)MOV0:00:14
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:31
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:39
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:47
6.Daniel Martin (Ire):uae:0:00:54
7.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:57
8.Victor de la Parte (Spa):ccc:0:01:05
9.James Knox (GBr):qst:0:01:07
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:01:08
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár