Van der Poel odjazdí prvú etapu v drese svojho starého otca Poulidora

Tour de France 2021
Mathieu van der Poel

zdroj: twitter.com/AlpecinFenix

Tím Alpecin-Fenix a hlavná hviezda Mathieu van der Poel budú mať v 1. etape Tour de France 2021 špeciálny dres na pamiatku Raymonda Poulidora. Organizátori Tour de France a Medzinárodná cyklistická únia povolili holandskému tímu počas jedného dňa pretekať v špeciálnej kolekcii.

Dres s názvom „Poupou“, čo bola prezývka Raymonda Poulidora, starého otca Mathieu van der Poela, mal byť nosený iba počas tímovej prezentácie. UCI však povolila, aby sa v ňom mohlo i pretekať. Kolekcia je v motíve dresov tímu Mercier zo šesťdesiatych rokoch, za ktorý jazdil jeden z najobľúbenejších francúzskych cyklistov.

Mathieu van der Poel debutuje na Tour de France (video):

Poulidor až osemkrát stál na pódiu Tour de France bez toho, aby domáce preteky vôbec vyhral. „Večne druhý“ jazdec zomrel vo veku 83 rokov v roku 2019. Na Tour debutoval presne pred 45 rokmi, a Mathieu van der Poel s tímom si ho chceli patričným spôsobom uctiť. Dres i šortky zaobstaral český výrobca dresov Kalas.

Od druhej etapy sa Alpecin-Fenix vráti ku klasickým modrým dresom.

Mathieu van der Poel je favoritom na víťazstvo v prvej etape a teda i na prvý žltý dres tohto ročníka. Etapa končí na krátkom výbušnom kopci Landerneau v Bretónsku.

>> Preview 1. etapy s trasou a favoritmi

Raymond Poulidor ako velikán športu

Cyklistická kariéra Poulidora bola poznamenaná hlavne bojom s dvoma velikánmi športu. Poulidorov nesmierny talent bol častokrát zatienený Jacquesom Anquetilom a neskôr aj Eddym Merckxom. Obaja spomínaní cyklisti sú považovaní za najlepších vôbec a v dobe ich dominancie bolo veľmi ťažké s nimi bojovať.

Na rozdiel od Poulidora, obaja majú na konte päť triumfov z Tour de France. Poulidor po čase dostal neslávne známu prezývku „večne druhý”, keďže na najslávnejších pretekoch skončil až osemkrát v prvej trojke, no ani raz ich nevyhral a dokonca ani nenosil žltý dres. Vytvoril tým rekord.

Na pódiu Tour de France stál aj vo svojej poslednej sezóny v roku 1976. Pri svojom odchode vo veku štyridsať rokov už mal na konte iné významné úspechy. Najväčším je jediné víťazstvo na pretekoch Grand Tour, a to Vuelta a España roku 1964. Okrem nej si v Španielsku pripísal k menu štyri etapové triumfy. Na Tour de France mal sedem víťazných etáp.

Celkovo získal 73 profesionálnych triumfov. Medzi nimi aj monumentálna klasika Miláno – San Remo 1963, klasika Valónsky šíp alebo celkové klasifikácie na Paríž – Nice, Critérium du Dauphiné a Critérium International. Druhý bol aj na majstrovstvách sveta v roku 1974, kde ho porazil Eddy Merckx.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár