Veľké prekvapenie. Mladý Eritrejčan Girmay ovládol Gent-Wevelgem 2022

Binyam Girmay 2022

zdroj: facebook.com/intermarchewg

Flámsky týždeň pokračoval 84. ročníkom klasiky Gent-Wevelgem 2022. Jej víťazom sa stal prekvapivo 21-ročný debutant a úradujúci vicemajster sveta do 23 rokov Eritrejčan Biniam Girmay (:iwg:), ktorý excelentným konštantným šprintom porazil aj renomovaných špurtérov. Druhý skončil Christophe Laporte (:tjb:) podobne ako na klasike E3 Saxo Bank. Tretí finišoval Dries van Gestel (TotalEnergies), ktorý nahradil neviditeľného Petra Sagana. Vážení cyklistickí fanúšikovia, Eritrea je na nohách, Eritrea oslavuje. 

K rozhodujúcim momentom prišlo vždy na stúpaní Kemmelberg. Počas jeho prvého prejazdu zaútočil nikto iný ako Wout van Aert (:tjb:). Bol to moment, kedy sa celý pelotón natiahol a mnoho pretekárov sa dostalo do problémov. Tým sa nevyhol ani Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý do tej chvíle jazdil pozične na jednotku. Slabšia forma si však vyžiadala svoju daň na prvej väčšej prekážke.

Pri druhom prejazde Kemmelbergom zaútočili už viacerí favoriti, ktorí sa tak odizolovali od svojich menej favorizovaných rivalov. Vpredu vtedy nechýbali také mená ako Van Aert, Kasper Asgreen (:dqt:), Anthony Turgis (totalEnergies), Greg van Averamaet (ACT) či Victor Campenaerts (:lts:). Preteky naberali na atraktívnosti.

Pri treťom prejazde Kemmelbergom najrazantnejšie zaútočil opäť Wout van Aert, ktorému stíhali jazdci ako Mohorič, Asgreen či Pedersen (:tfr:). Vpredu nechýbal ani Christophe Laporte (:tjb:), hrdina z piatka. Neskôr sa k ním pripojili aj ďalší pretekári, ktorí zviedli boj o triumf. A medzi nimi bol aj dnešný nečakaný víťaz.

Gent-Wevelgem 2022 – priebeh

Profil:

Gent-Wevelgem 2022 - Map and Profile
https://www.cyclingnews.com/races/gent-wevelgem-2022/elite-men/live-report/

Slávnostný štart

Cyklisti sa na trať dlhú 250 kilometrov vydali o 11.hodine SEČ. Podobne ako v piatok na „Etrojke“ vládlo pokojné jarné počasie bez silného vetra.

Celodenný únik

Hneď od úvodu, ktorý býva na klasike Gent-Wevelgem rovinatý, sa vytvoril 7-členný únik v zložení Jelle Wallays (COF), Alexander Konychev (:bex:), Nikias Arndt (DSM), Ludovic Robeet (Bingoal-Pauwels Sauces-WB), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Johan Jacobs (MOV) a Lars Saugstad (Uno-X Pro Cycling). Na pelotón vedený tímom Jumbo-Visma v prospech svojho lídra Wouta van Aerta si vypracovali aj 5 minút náskoku.

Na méte 108 kilometrov pred cieľom však náskok čelného sexteta už klesol na 3 minúty. Prvý prejazd trojitým kombom helingenov (Baneberg, Monteberg a Kemmelberg) sa blížilo. Peter Sagan (TotalEnergies) jazdil pozične excelentne.

Vyčkáva sa až po…

Na Banebergu nedošlo k žiadnym útokom. Obhájca titulu Wout van Aert (:tjb:) sebavedomo jazdil na hrote pelotónu. Situácia sa nezmenila ani na Montebergu.

K menším problémom došlo v nájazde do Kemmelbergu, kde sa zopár cyklistov ocitlo na zemi. Čo sa týka hrotu pelotónu, ten obsadil Wout van Aert a nebál sa útočiť. Jeho nástup natiahol celý balík, ktorý sa priblížil k celodennému úniku na 40 sekúnd. Peter Sagan v tomto momente už nefiguroval medzi najlepšími.

Dvíha sa vietor

Pred trojicou štrkových ciest začal fúkať nepríjemný bočný vietor, ktorý znemožňoval viacerým skupinám zjednotiť sa. Čelný únik mal na favorizovanú skupinu prenasledovateľov k dobru už len 30 sekúnd. Ďalších 30 sekúnd za skupinou prenasledovateľov jazdil pelotón. Peter Sagan v ňom chýbal.

Plugstreets

Z čelnej skupiny na úsekoch štrkových ciest zaútočil Johan Jacobs. Ostatní jeho kolegovia z úniku už boli eliminovaní skupinou prenasledovateľov, ktorú viedol Greg van Avermaet (ACT) len pár sekúnd pozadu. Pelotón bol vo vizuálnom kontakte.

60 kilometrov pred cieľom bol už aj Johan Jacobs eliminovaný. Na čele pelotónu jazdil dvojica tímu Total Energies Edvald Boasson Hagen a Maciej Bodnar, ktorá sa snažila vrátiť jazdcov v pelotóne späť do hry. Rozdiel bol 15-sekundový a konštantne klesal.

Monteberg a Kemmelberg druhýkrát

Pred druhým prejazdom ikonickej dvojice helingenov bolo hlavné pole už homogénne. Očakávali sme teda zaujímavé útoky.

Monteberg opäť nepriniesol žiadne zmeny. K ním ale došlo na Kemmelbergu, kde sa vytvorila silná čelná skupina s favoritmi. Nechýbali také mená ako Van Aert, Kasper Asgreen (:dqt:), Anthony Turgis (TotalEnergies) či Christopher Laporte (:tjb:).

V ďalších kilometroch z nej zaútočila trojica v zložení Turgis, Laporte a Victor Campenaerts (:lts:), no zvyšní favoriti neboli pozadu. Veľakrát sa obe skupiny zjednotili a následne rozdelili. Sledovali sme pravú belgickú cyklistiku.

Baneberg a ešte raz Kemmelberg

Na Banebergu zaútočil Olivier Le Gac (FDJ), ktorý si to na hrot skupiny zobral po tráve. Na konkurentov si však nevypracoval náskok, pretože oveľa lepšie nohy mal Tiesj Bennot (:tjb:), ktorého sa držal Mads Pedersen (:tfr:). Medzeru si ale nevypracovali. Preteky ešte neboli rozhodnuté.

Na poslednom prejazde Kemmelbergom poľahky zaútočil Wout van Aert, ktorý sa dokázal utrhnúť veľmi silným konkurentom. V akom-takom kontakte za ním jazdila skupina s Asgreenom, Laportem, Pedersenom, Andersenom, Mohoričom…, ktorá si to dokázala dolepiť na fenomenálneho Van Aerta. Do cieľa ostávalo 30 kilometrov, sekundový súboj medzi skupinami sa začal.

Záver Gent-Wevelgem 2022

25 kilometrov pred cieľom čelnú málopočetnú skupinu dostihla väčšia s ďalšími favoritmi. Do hry o triumf razom vstúpili aj komplexní špurtéri, čistokrvní šprintéri či Eritrejčan Biniam Girmay (:iwg:), úradujúci vicemajster sveta v kategórii do 23 rokov. V útočení sa ale neustále pokračovalo a vytvorila sa definitívna štvorica v zložení Girmay, Laporte, Jasper Stuyven (:tfr:) a Dries Van Gestel (TotalEnergies). Tá sa v cieli pobila o veľmi cenný triumf.

 

Ako prvý začal 300 metrov pred cieľom šprintovať Biniam Girmay. Spočiatku sa očakávalo, že tento skorý nástup nebol správnym rozhodnutím, no ani taký šprintér ako Jasper Stuyven nedokázal mladého Eritrejčana predbehnúť. Úradujúci vicemajster sveta do 23 rokov vypálil rybník všetkým favoritom. Eritrea je na nohách, Eritrea oslavuje!

Gent-Wevelgem 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Dnes skončili etapové preteky Okolo Katalánska, ktoré ovládol Sergio Higuita (BOH).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár