Vuelta a Espaňa 2021 favoriti na celkové poradie a červený dres

Vuelta a España 2021
La Vuelta a Espaňa 2021 celkové poradie

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Červený dres La Vuelta a Espaňa 2021 patrí celkovému víťazovi španielskej Grand Tour. Posledné trojtýždňové preteky roka ponúkajú veľmi ťažký profil, tradičné strmé sklony, a samozrejme i nepredvídateľné etapy. Kto sú favoriti na celkové poradie La Vuelta a Espaňa?

Preteky sa konajú v 21. etapách v dňoch od 14. augusta do 5. septembra.

V Španielsku panuje vlna horúčav a nečaká sa nič jednoduché. Aj napriek tomu, že sa jedná o najmenej sledovanú Grand Tour, štartová listina je mimoriadne preplnená silnými menami a mali by sme dostať možno aj najzábavnejšie trojtýždňové preteky roka.

Nalini - procycling

Predošlí víťazi Vuelta a Espaňa:

2020 Primož Roglic (štartuje)
2019 Primož Roglič (štartuje)
2018 Simon Yates
2017 Chris Froome
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru (štartuje)
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
2011 Chris Froome
2010 Vincenzo Nibali
2009 Alejandro Valverde (štartuje)
2008 Alberto Contador

Ako vyhrať La Vuelta a Espaňa 2021?

Trasa obsahuje dve časovky – prvá je krátka v Burgose s minimálnymi rozdielmi, ale druhá je na samom konci pretekov dlhá 34 km. Práve 21. etapa bude strašiakom pre vrchárov, ktorí nie sú na časovkárskom špeciáli doma.

Stále sa však musí prejsť cez sedem horských etáp, ktoré sú rozložené po celých troch týždňoch.

Posledný týždeň zdobí niekoľko etáp a samotný riaditeľ pretekov Javier Guillén si myslí, že ide o najťažšie zavŕšenie Grand Tour za posledné roky. V 17. etape sa končí na legendárnom španielskom stúpaní Lagos de Covadonga, ktoré videlo niekoľko veľkých obratov. Novinkou je absolútne brutálny kopec Alto d’el Gamoniteiru v 18. pretekárskom dni.

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

Kvalitná tímová podpora, vynaliezavosť, získavanie bonusových sekúnd, to všetko vie pomôcť k lepšiemu umiestneniu. Rozhodne však forma na kopcoch a hlavne vyrovnanosť výkonov v obidvoch časovkách. Extrémne horúce počasie bude priať fyziologicky lepšie vybaveným jazdcom.

★★★★★ Vuelta a Espaňa 2021 favoriti na červený dres a celkové poradie

Primož Roglič z Team Jumbo-Visma

V roku 2019 ako hlavný favorit nevyhral Giro d’Italia – chuť si napravil prvým víťazstvom na Grand Tour, práve na Vuelte. V roku 2020 dostal drtivú porážku v poslednej relevantnej etape na Tour de France. Slovinec sa dokázal postaviť a vyhral aj svoju druhú Vueltu.

18. etapa Vuelta a España 2020 Roglič
Roglič oslavuje druhýkrát. twitter.com/lavuelta

Už sa stáva zvykom, že mentálne azda najsilnejší jazdec pelotónu si na Vuelte napravuje svoje pády. 31-ročný Roglič je hlavným favoritom. Po páde na Tour de France na rok prerušil svoj sen o žltom drese, ale opäť vstal. Fantasticky vyhral zlato z časovky na olympiáde a pokračuje ďalej.

Strmé sklony, krátke výbušné stúpania, excelentná časovka – to všetko sú prednosti najlepšieho jazdca na etapáky z posledných troch rokov. Pri sebe má silný tím, ktorý má len jediný cieľ. Vrchári ako Robert Gesink, Sam Oomen, Koen Bouwman a skvelý Sepp Kuss ho budú chrániť v horách, aby si Roglič vyhliadol správny moment na silný útok pred cieľom.

6. etapa Paríž - Nice 2021 Primož Roglič
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

Nathan van Hooydonck či Lennard Hofstede by sa na rovinách mali postarať, aby bývalý skokan na lyžiach nestratil cenný čas. Práve orientácia v pelotóne, na vetre, či pri vypätých chaotických situáciách sú najnebezpečnejšie momenty pre Rogliča. Čas takto stratil aj v predošlých dvoch edíciách, kde sa mu nevyhli pády či zmätky vo vlastnom tíme.

Vďaka zabíjackemu inštinktu v cieli klasikárskych, horských či zvlnených etáp získal cenné bonusové sekundy, ktoré ho vlani vo finále zachránili pred druhým Richardom Carapazom. Silný špurt po ťažkých etapách je zbraň, ktorú Roglič rád využije. Zároveň je to on, kto je najväčšou hrozbou v časovke. Žiaden iný vrchár ju nemá tak vycibrenú, aj keď je známe, že ku koncu troch týždňov Rogličove kvality ubúdajú. Ustojí to aj tentokrát?

Zdalo by sa, že jediný, kto dokáže Rogliča zastaviť, je sám Roglič.

Alebo?

★★★★ Vuelta a Espaňa 2021 favoriti na červený dres

Egan Bernal a celý tím INEOS Grenadiers

Kolumbijčan Egan Bernal vyhral Giro d’Italia 2021 ako druhú Grand Tour v živote. Pri svojej prvej účasti vládol v Taliansku a prvýkrát sa pozrie aj do Španielska.

Po víťazstve na Gire ochorel na COVID-19, no už pred týždňom si svoju formu otestoval na Vuelta a Burgos. V poslednej etape ukázal dobré nohy, skončil štvrtý a snáď sa blíži jeho druhý vrchol formy v sezóne.

Egan Bernal 16. etapa Giro d'Italia 2021
Egan Bernal na Zoncolane © Fabio Ferrari/LaPresse

24-ročný fenomenálny vrchár na Gire ukázal, že je viac ako len tempársky vrchár do vysokých nadmorských výšok. Ovláda aj dynamické útoky, kde je potrebný vysoký výkon v malom časovom priestore.

Opäť sa naskytá otázka, či je víťaz Tour de France 2019 v dostatočnej forme a či mu jeho problémový chrbát opäť vydrží. Na Gire boli odpovede pre rodáka z Bogóty priaznivé, ale menej predvídateľná Vuelta môže byť iným orieškom.

Duel Roglič – Pogačar sme už videli. Teraz je na rade prvý stret Rogliča s Bernalom. Práve táto trojica je, zdá sa, budúcnosťou, či skôr súčasnoťou Grand Tours.

Egan Bernal vyhral si ide po ružový dres. © Fabio Ferrari/LaPresse

Zlatý Richard Carapaz

Ekvádorčan Richard Carapaz mieril svoju sezónnu energiu do Tour de France – po nemastnom-neslanom výkone celého tímu sa prebojoval na tretiu priečku, čo bolo za daných okolností maximum.

Sklamaný Carapaz v roku 2020. Mal za sebou veľký útok na červený dres. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Absolútny vrchol však zažil na OH Tokio, kde po senzačnom výkone bral legendárnu zlatú medailu pre svoju juhoamerickú krajinu. Vo forme sa držal od začiatku júna a je otázne, či si ju udrží aj na neskorý august. Ak áno, dynamický priebeh Vuelty mu náramne sedí. Ukázal to vlani, keď zvádzal vyrovnaný súboj s Primožom Rogličom. Len sekundy ho delili od celkového triumfu, keď v poslednom týždni našiel lepšie vrchárske nohy.

Adam Yates či Pavel Sivakov

Adam Yates sa na Vueltu pozeral od začiatku roka. Vtedy bol Brit menovaný do zostavy a na jarných etapákoch ako UAE Tour či Okolo Katalánska bol medzi najlepšími, druhý menovaný podnik aj s prehľadom vyhral. Na Vuelta a Burgos spadol, ale dokázal pokračovať a snáď sa to neprejaví na Vuelte.

Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021
Adam Yates vyhral na Vallter 2000. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

28-ročný brata víťaza Vuelty 2018 Simona má však horšiu bilanciu na Grand Tours. Iba trikrát v kariére skončil v top 10, pričom je známy svojimi nevyrovnanými výkonmi. Na jednej strane dokáže porážať aj jazdcov kalibru Pogačar, Roglič, o deň neskôr však môže byť všetko inak. Akého Adama Yatesa dostaneme?

Pavel Sivakov sa predviedol štvrtým miestom v Burgose. Rus nemá s vedením také skúsenosti a mal by byť iba záložným plánom Ineosu. Kvality má hlavne na dlhé stúpania.

Núti sa tak spýtať, aká bude taktika Ineosu. Stavia všetko na Bernala? Alebo budú na Rogliča útočiť frontálne, teda s postupne s Carapazom a Yatesom, aby Slovinec musel prípadne stíhať nástupy sám. Za ním by Bernal pozoroval situáciu a počkal si na svoj moment. Alebo sa dočkáme neslávne známeho vláčiku, na ktorého konci bude zavesený Bernal čakajúci na svoj moment?

Neznáma Tom Pidcock

21-ročný Tom Pidcock ešte nikdy neštartoval na Grand Tour, ani nemal kedy.

Prežíva rozprávkový vstup do profesionálnej cyklistiky, na jar sa vyžíval hlavne v klasikách, pred pár týždňami získal zlato na horských bicykloch na olympiáde. Ako víťaz Baby Giro 2019 má aj predpoklady na vrchárske vystúpenia. Je ľahký, navyše v nohách vie ukryť poriadny výkon.

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021
Tom Pidcock vyhral Brabantský šíp. zdroj: twitter.com/FlandersClassic

Bolo by prekvapivé, ak by sa pokúsil ísť na celkové poradie, nie len testovať svoje možnosti pre dobro tímu.

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

Mikel Landa a tím Bahrain Victorious

Španiel škaredo spadol na Gire a jeho ďalšia púť v celkovom poradí sa skončila smolne. Po návrate minulý týždeň vyhral preteky Vuelta a Burgos – vôbec prvé celkové poradie od roku 2017.

Mikel Landa
Mikel Landa. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Bask sa zjavne dal do poriadku a opäť skúsi svoje šťastie (smolu) na domácej Grand Tour. 31-ročný vrchár už neraz ukázal svoje excelentné vrchárske kvality, zastaví ho však iba časovka – jeho najhoršia disciplína. Koľko času získa v horách?

Na pomoc dostane tím, ktorý súperí s Ineosom o post najsilnejšej zostavy pretekov, možno aj celého roka. Druhý muž Giro d’Italia Damiano Caruso, či mladé vrchárske esá ako Gino Mäder a Mark Padun. Druhý menovaný Ukrajinec skončil na Burgose tretí a po dvoch famóznych víťazstvách na Critérium du Dauphiné sa môže ozvať aj ďalší raz. Možno aj v celkovom poradí.

Mark Padun 7. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Mark Padun. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Wout Poels a Jack Haig dotvárajú extrémne silný tím. Austrálčan Haig sa pred Tour nachádzal azda aj v životnej forme, ale nešťastne spadol. Dočká sa 27-ročný vrchár odplaty, alebo sa celý tím obetuje pre Landu a jeho sen? Španiel bojuje o iba druhé pódium na Grand Tour v kariére.

Práve výsledkom v top 3 by však zakončil vynikajúcu sezónu Bahrain Victorious.

★★★ Vuelta a Espaňa 2021 favoriti na celkové poradie

Hugh Carthy z EF Eduaction-NIPPO

193 centimetrov vysoký Brit je špecialistom na brutálne španielske stúpania, ktoré ponúkajú tzv. Rampas Inhumanas  – „neľudské sklony“. Aj tie si tento rok počkajú na víťaza etapy na Angliru z minulého roka. Tretí muž Vuelty 2020 sa nachádza v dobrom rozpoložení, na Vuelta a Burgos vyhral poslednú etapu na náročné stúpanie Lagunas de Neila.

Hugh Carthy
Hugh Carthy na Angliru. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Aj v časovke sa 27-ročný jazdec zlepšil. V nich strúha svoje bolestivé grimasy. Bitka o pódium vyzerá byť pred pretekmi veľmi vyrovnaná, ale rodáka z Prestonu nemožno vyradiť.

Miguel Ángel López a Enric Mas z Movistar Team

Kolumbijčan Miguel Ángel López a Španiel Enric Mas sú si veľmi podobní. Obaja sú v správnej forme najlepšími vrchármi na svete, ale ich výkony sa veľmi kolíšu. V prípade Masa je to menej viditeľné, rodák z Mallorcy vie zapnúť hlavne v poslednom týždni a zabojovať o top 5.

Je však otázne, či 26-ročný Mas nájde podobné nohy ako mal minulý rok, čo mu stačilo na piate miesta z Tour aj Vuelty. Jeho najlepším výsledkom z Vuelty je prelomové druhé miesto, pred tretím Lópezom z roku 2018.

Enric Mas 3. etapa Okolo Valenice 2021
Enric Mas. zdroj: twitter/Movistar Team

López sa už viac ako rok neocitol v top 10 celkového poradia na Grand Tours. Obaja lídri Movistaru zvolili skôr konzervatívny kalendár, lebo majú za sebou Tour de France, kde bral Mas siedme miesto. Práve Mas sa zdá byť istejšou voľbou, ak 27-ročný López opäť nenájde správnu formu.

Určite však netreba tím Movistar zhadzovať, na domácích pretekoch vedia vždy vytvoriť niečo špeciálne a možnosť prichádza aj teraz.

Miguel Angel Lopez ako zachranca Movistaru?. zdroj: twitter.com/lavuelta

Všetko bude mať pod drobnohľadom Alejandro Valverde. 41-ročný Španiel skončil z 15 účastí až 13-krát v prvej desiatke. Veterán pelotónu sa však bude sústrediť na etapový triumf, ktorý má ešte stále v sebe.

★★ Vuelta a Espaňa 2021 favoriti na celkové poradie

Romain Bardet z Team DSM

Oživený Francúz získal na Vuelta a Burgos prvé víťazstvo mimo Francúzska v kariére. Romain Bardet s prehľadom vyhral prejazd cez Picón Blanco a nebyť nešikovného pádu, zranenia by ho v poslednej etape nelimitovali. 30-ročný vrchár je na tom veľmi dobre, prudké stúpania boli pred pár rokmi jeho hlavnou zbraňou.

Romain Bardet 2021
Bardet aj napriek pádu etapu vyhral. © Ricardo Ordóñez

Problémom je časovka, ktorá mu pravdepodobne nedovolí bojovať o prvú priečku. Tretie pódium z Grand Tour v kariére by však bol nesmierny úspech a akési oživenie upadajúcej cesty niekdajšej veľkej francúzskej nádeje na Tour de France.

Alexandr Vlasov z Astana Premier-Tech

Nová akvizícia BORA – hansgrohe sa naposledy ukáže v drese Astany. Rus Alexandr Vlasov bol blízko pódiu na Giro d’Italia, skončil štvrtý. Ovláda dlhé stúpania, ale na Gire sa viditeľne zlepšil i v časovke.

Alexandr Vlasov. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Problémom 24-ročného jazdca však je jeho tím, ktorý je stavaný skôr na etapové triumfy. Spomenúť stačí mená ako Gorka Izagirre, Alex Aranburu či Omar Fraile. Vloží do neho kazašská zostava, v ktorej po odchode sponzora neostáva kameň na kameni, ešte poslednú dôveru?

Giulio Ciccone z Trek-Segafredo

Giulio Ciccone
Giulio Ciccone. © Fabio Ferrari/LaPresse

Talian sa v prvých dvoch týždňoch držal medzi najlepšími na Giro d’Italia. Pokles formy a následný pád však neznamenal nič príjemené. 26-ročný borec je však opäť v roli nefalošvaného lídra, ktorý bude môcť ukázať svoje vrchárske vlohy. Pri sebe bude mať mená ako Kenny Elissonde či Gianluca Brambilla.

V klasikárskych etapách tím poslal do boja najmladšieho jazdca pretekov – 20-ročného Quinna Simonsa.

★ Vuelta a Espaňa 2021 favoriti na celkové poradie

Fabio Aru z Qhubeka – NextHash

Fabio Aru rozhovor
Fabio Aru. © Team Qhubeka ASSOS

Aru získal druhé celkové miesto na Vuelta a Burgos. Je to nádej na návrat Taliana na veľkú scénu? Aru vyhral Vueltu ešte v roku 2015, keď patril k najlepším vrchárom na svete. Časy sa ale zmenili a 31-ročný Sardíča si potom prešiel zraneniami, neistotou v tíme UAE a prestupom do Qhubeky. Kvalitné vrchárske výkony v Burgose však zapálili plamienok nádeje.

Aru sa v posledných rokoch pohyboval okolo 20. priečky na Grand Tours, čo nemusí nutne znamenať nekonzistenciu výkonov. Rozhodne sa Aru svoju formu z prvej polovice augusta zúžitkovať na prienik do top 10, alebo na povzbudzujúci etapový triumf?

Rafal Majka a David de la Cruz z UAE Team Emirates

Poliak Majka si na Tour odrobil pre Pogačara a teraz dostane voľnosť ísť na etapový triumf, alebo celkové poradie. Spolu so Španielom De la Cruzom patria k overeným jazdcom, ktorí väčšinou nemávajú problémy dostať sa do zadnej časti prvej desiatky.

De la Cruz si potvrdil svoju formu piatym miestom v Burgose. Majka mal po Tour a 19. mieste na OH od pretekov oddych.

Lucas Hamilton z Team BikeExchange

4. etapa Tirreno-Adriatico 2020
Lucas Hamilton. zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Austrálčan Hamilton sa snažil o celkové poradie na Tour de France, ale chaotické prvé dni si vyžiadali svoju daň. Talentovaný 25-ročný vrchár už v minulosti ukázal vlohy, ktoré sú pre Vueltu potrebné – výbušnosť po náročných stúpaniach či cit pre správny útok. Ešte nikdy na celkové poradie nešiel a top 10 by bol pre neho dobrý odrazový mostík.

Nick Schultz môže byť kvalitnou pomocou či náhradou. Austrálčan sa v poslednom roku ukazoval hlavne na menších podujatiach, je čerstvým víťazom českej Sazka Tour.

Mauri Vansevenant z Deceuninck – Quick-Step

Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Belgičan bol protagonistom jarných klasík, keď sa napríklad na Amstel Gold Race odvážne vrátil po páde do pelotónu a neskôr ešte potiahol špicu. 22-ročný víťaz GP Industria & Artigianato sa iba prvýkrát dostal na Grand Tour. Môže si len skúsiť postupnú záťaž počas troch týždňov, alebo sa pokúsi o menší zázrak v celkovej klasifikácii, aby nám všetkým ešte raz ukázal svoj talent?

Jay Vine z Alpecin-Fenix

Absolútnym žolíkom je Austrálčan Jay Vine, ktorý do cyklistiky vstúpil iba vlani ako víťaz súťaže v Zwifte. Teraz sa ako 25-ročný predstavil v dobrom svetle na Okolo Turecka. Formu však ukázal piatym miestom v kráľovskej etape na Vuelta a Burgos.

Favoriti na červený dres Vuelta a Espaňa podľa Cyklonews

★★★★★ Primož Roglič
★★★★ Egan Bernal, Mikel Landa
★★★ Hugh Carthy, Enric Mas, Adam Yates, Richard Carapaz
★★ Romain Bardet, Alexandr Vlasov, Giulio Ciccone, Miguel Ángel López, Pavel Sivakov,
★ Fabio Aru, David de la Cruz, Rafal Majka, Mauri Vansevenant, Lucas Hamilton, Jay Vine

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár