Vuelta a Espaňa 2021 tímy, jazdci, ich ciele a štartová listina

Vuelta a España 2021
La Vuelta a Espaňa 2021 tímy

Tímy Vuelta a Espaňa 2021 ohlásili svoje zostavy. Španielska Grand Tour je na programe od 14. augusta do 5. septembra. Štartová listina (startlist) La Vuelta a Espaňa 2021 obsahuje množstvo veľkých mien pelotónu, medzi nich patria obhajca víťazstva Primož Roglič, ale aj nabitá zostava Ineos Grenadiers s menami, ako Egan Bernal. Richard Carapaz, Adam Yates, Tom Pidcock. Na pretekoch budú aj Mikel Landa, Romain Bardet, Hugh Carthy, Arnaud Démare, Michael Matthews, Miguel Ángel López, Fabio Aru, či Alejandro Valverde.

Nalini - procycling

Na Vuelta a Espaňa 2021 štartuje:

  • všetkých 19 World tímov
  • Pro tímy: Alpecin-Fenix, Euskatel-Euskadi, Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA
  • 184 jazdcov 30 národností

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

Vuelta a Espaňa 2021 tímy:

AG2R CITROËN TEAM

Geoffrey BouchardFRA
Lilian CalmejaneFRA
Clément ChampoussinFRA
Mikaël ChérelFRA
Stan DewulfBEL
Nicolas ProdhommeFRA
Damien TouzéFRA
Clément VenturiniFRA

Geoffrey Bouchard má fanstastickú sezónu, ale bez etapové triumfu. Získal vrchársky dres na Giro d’Italia, pred dvoma rokmi aj na Vuelte. Všetko by mal korunovať etapovým víťazstvom, aj vo vrchárskych etapách. Clément Champoussin sa prezentuje skôr ako puncheur so silným šprintom, ale určite vie nejaké okopce prežiť. Dewulf či Venturini môžu využiť zriedené šprinty a zvyšok tímu by sa mal sústrediť na bojovanie v únikoch o etapový triumf.

ALPECIN-FENIX

Tobias BayerAUT
Floris De TierBEL
Alexander KriegerGER
Sacha ModoloITA
Jasper PhilipsenBEL
Edward PlanckaertBEL
Scott ThwaitesGBR
Jay VineAUS

Tobias Bayer a Jay Vine sú vrchárske objavy z nedávnej Vuelta a Burgos. Obaja získali piate miesta v dvoch veľkých vrchárskych etapách. Austrálčan Vine je 25-ročný prvoročák vo World Tour po tom, čo vyhral výzvu vo Zwifte. Rakúšan Bayer je o štyri roky mladší. Jasper Philipsen je ale centrom tímu. Belgičan márne hľadal triumf na Tour de France. 23-ročný šprintér môže nadviazať na svoj vlaňajší triumf z Vuelty, tentokrát bude favoritom aj v rovinatých etapách, nie len zvlnených. Krieger, Modolo a De Tier sú slušným vlakom, Planckaert je po triumfe v prvej etape Burgosu vo forme.

ASTANA-PREMIER TECH

Alex AranburuESP
Omar FraileESP
Ion IzagirreESP
Gorka IzagirreESP
Yuriy NatarovKAZ
Óscar RodríguezESP
León Sánchez LuisESP
Aleksandr VlasovRUS

Vlasov je jasným lídrom na celkové poradie. Lenže Rus z tímu odchádza, dajú mu dostatočnú podporu? Zvyšok tímu je totiž nesmierne útočný a ak budú sily sústrediť do etapových bojov, môže to Baskom Izagirrovcom, Aranburovi či Frailemu výjsť.

BAHRAIN VICTORIOUS

Yukiya ArashiroJPN
Damiano CarusoITA
Jack HaigAUS
Mikel LandaESP
Gino MäderSUI
Mark PadunUKR
Wout PoelsNED
Jan TratnikSLO

Nesmierne silný tím, ktorý ak by sa sústredil na etapy, vyhral by ich niekoľko. Ale majú lídra na celkové poradie, Mikela Landu. Bask chce konečne získať druhé pódium na Grand Tours po rokoch smoly. Padun, Haig, Poels či Mäder sú možnosťami do zálohy. Tratnik s voľnou rukou je veľmi nebezpečným hlavne na zvlnených etapách.

BORA-HANSGROHE

Cesare BenedettiITA
Patrick GamperAUT
Felix GroßschartnerAUT
Martin LaasEST
Jordi MeeusBEL
Anton PalzerGER
Maximilian SchachmannGER
Ben ZwiehoffGER

Schachmann nemá toľko skúseností na dlhých kopcoch, aby dokázal ísť na celkové poradie. Zamerať sa môže na prvý týždeň a prípadný červený dres, potom by mala pozornosť smerovať na etapové triumfy. Istejším vrchárom z pohľadu celkového poradia je Großschartner. „Experimenty“ biker Zwiehoff a skialpinista Palzer prichádzajú z iných odvetví majú pred sebou prvú Grand Tour v kariére. Bude zaujímavé sledovať, ako si poradia s bezprecedntnou záťažou a dlhými kopcami. Belgičan Meeus by mal patriť k najrýchlejším šprintérom na podujatí, rozbiehať ho bude Laas vo forme.

BURGOS-BH

Jetse BolNED
Oscar CabedoESP
Carlos CanalESP
Angel MadrazoESP
Daniel NavarroESP
Ander Okamika BengoetxeaESP
Diego RubioESP
Mayo Pelayo SanchezESP

Vuelta štartuje z Burgosu, takže o motiváciu má miestny Pro tím postarané. Mali by sa snažiť dostávať do únikov, asi aj každý deň a zopakovať fantastický etapový triumf Madraza spred dvoch rokov. V takom ohľade sa to môže podariť i Bolovi či bývalému triatlonistovi Okamikovi Bengoetxemu.

CAJA RURAL-SEGUROS RGA

Jon AberasturiESP
Julen AmezquetaESP
Aritz BagüesESP
Jefferson CepedaECU
Alvaro CuadrosESP
Jonathan LastraESP
Oier LazkanoESP
Sergio MartinESP

Jon Aberasturi si bude hľadať cestičky v hromadných šprintoch o top , vúčšiu šancu bude mať vo zvlnených dňoch. Zvyšok zostavy sa musí hrnúť do únikov.

COFIDIS

Piet AllegaertBEL
Fernando BarcelóESP
Eddy FinéFRA
Jose HerradaESP
Jesus HerradaESP
Guillaume MartinFRA
Emmanuel MorinFRA
Rémy RochasFRA

Guillaume Martin je obhajcom vrchárskeho dresu z vlaňajšej edície, v ktorej bol v horách veľmi aktívny. Nebol z toho etapový triumf, ktorý je spoločne s bojom o celkovú top 10 novým cieľom filozofa na bicykli. O možno zbytočný boj v poradí sa nebude zaujímať Jesús Herrada, ktorý bral životný triumf pred dvoma rokmi.

DECEUNINCK-QUICK STEP

Andrea BagioliITA
Josef ČernýCZE
Fabio JakobsenNED
James KnoxGBR
Florian SénéchalFRA
Zdenek ŠtybarCZE
Bert Van LerbergheBEL
Mauri VansevenantBEL

Fabio Jakobsen je rok po páde v Poľsku späť a je pri sile. Vyhral dve etapy na Okolo Valónska a spolu s Philipsenom a Démarom je najväčším favoritom na všetkých šesť šprintérskych šancí. Vlak mu tvoria veľmi kvalitný Sénéchal či Van Lerberghe. Dvaja z troch Čechov sú na štarte v tomto tíme, Štybar a Černý, ktorí majú šancu na etapový triumf z úniku. V hromadných koncovkách do krátkeho kopca bude favoritom Talian Bagioli. Brit Knox si môže skúsiť prienik do top 10, aj keď to bude mimoriadne ťažká úloha.

EF EDUCATION-NIPPO

Jonathan CaicedoECU
Diego CamargoCOL
Simon CarrGBR
Hugh CarthyGBR
Magnus CortDEN
Lawson CraddockUSA
Jens KeukeleireBEL
Thomas ScullyNZL

Všetko na Carthyho. Vysoký Brit bral vlani tretie miesto a zostava chce výsledok zopakovať, hlavne na extrémne strmých dlhých kopcoch. Cort či Keukeleire sa v závere šprintov môžu pohybovať vpredu. Mladý Carr sa bude mať čo učiť, hlasy z tímu hovoria aj o tom, že by sa mal snažiť udržať sa vpredu v celkovom poradí, ale prioritou je Carthy.

EUSKALTEL-EUSKADI

Xabier AzparrenESP
Mikel BizkarraESP
Joan BouESP
Mikel IturriaESP
Juan Jose LobatoESP
Gotzon MartinESP
Luis Angel MateESP
Antonio SotoESP

Po niekoľkých rokoch sú na Vuelte späť oranžové dresy baskickej zostavy. Vidieť by sme ich mali hlavne v únikoch.

GROUPAMA-FDJ

Arnaud DémareFRA
Kevin GenietsLUX
Jacopo GuarnieriITA
Olivier Le GacFRA
Tobias LudvigssonSWE
Rudy MolardFRA
Anthony RouxFRA
Ramon SinkeldamNED

Niekoľko oportunistov do únikov, ako Molard, Geniets či Roux, zvyšok je šprintérsky. Arnaud Démare chce zabudnúť na spackanú Tour de France, a získať prvé World Tour víťazstvo v sezóne. Cieľom by mal byť aj zelený bodovací dres. Jeho vlak je papierovo najsilnejším na pretekoch, pomôžu hlavne spoľahliví Guaernieri a Sinkeldam.

INEOS GRENADIERS

Egan BernalCOL
Richard CarapazECU
Jhonnatan NarvaezECU
Tom PidcockGBR
Salvatore PuccioITA
Pavel SivakovRUS
Dylan Van BaarleNED
Adam YatesGBR

Azda najsilnejší tím na Vuelte. Bernal je podľa predpokladov najväčším favoritom na celkové poradie spolu s Rogličom. V prípade problémov s formou po Covide či bolestiam chrbta môžu víťaza Gira zastúpiť Adam Yates, Pavel Sivakov a zlatý olympionik Richard Carapaz. To môže byť až priveľa lídrov a ich taktiku bude zaujímavé sledovať. Na štartovke je aj Tom Pidcock, zlatý z MTB. Megatalent absolvuje svoju pru Grand Tour, ale pri jeho schopnostiach je takmer všetko možné – aj víťazstvo v etape. Sme zvedaví na jeho výkony na dlhých stúpaniach.

INTERMARCHÉ-WANTY-GOBERT

Odd Christian EikingNOR
Jan HirtCZE
Wesley KrederNED
Louis MeintjesRSA
Riccardo MinaliITA
Simone PetilliITA
Rein TaaramäeEST
Kevin Van MelsenBEL

Zostava tvorená do únikov, do zvlnených (Eiking, Minali) i vrhcáskych etáp (Čech Hirt, Taaramäe). V top 20 celkového poradia na Tour de France bol Meintjes, ktorý môže zaútočiť na podobnú priečku, alebo oveľa cennejší etapový vavrín.

ISRAEL START-UP NATION

Sebastian BerwickAUS
Alexander CatafordCAN
Davide CimolaiITA
Itamar EinhornISR
Guy NivISR
James PiccoliCAN
Sep VanmarckeBEL
Mads Würtz SchmidtDEN

Ďalší z tímov, ktoré sa snažia o etapový triumf. Cimolai vynikal na Gire hlavne v etapách s kopcami a následným hromadným šprintom. Berwick je mladý vrchársky talent. Schmidt a Vammarcke zas majú šance zrežírovať klasikárske únikové etapy.

JUMBO-VISMA

Primož Roglič Vuelta a Espaňa 2021 tímy
Roglič. ©PHOTOGOMEZSPORT2021
Koen BouwmanNED
Robert GesinkNED
Lennard HofstedeNED
Steven KruijswijkNED
Sepp KussUSA
Sam OomenNED
Primoz RoglicSLO
Nathan Van HooydonckBEL

Všetko na Primoža Rogliča, ktorý je najväčším favoritom na červený dres. V horách mu pomôžu hlavne Kruijswijk, Gesink, Oomen a Kuss. Na rovinách ho musí chrániť Van Hooydonck, aby sa predišlo jemu typickým chybám z nepozornosti.

LOTTO SOUDAL

Steff CrasBEL
Frederik FrisonBEL
Matthew HolmesGBR
Andreas KronDEN
Sylvain MoniquetBEL
Maxim Van GilsBEL
Harm VanhouckeBEL
Florian VermeerschBEL

Zostava tvorená pre lovenie etáp. Vanhoucke si vie vybrať dobrý deň na kopcoch. Kron už v tejto sezóne ukázal, že vie vyhrať etapy po úniku a následnom šprinte.

MOVISTAR TEAM

Imanol ErvitiESP
Johan JacobsSUI
Miguel Ángel LópezCOL
Enric MasESP
Nelson OliveiraPOR
José Joaquin RojasESP
Alejandro ValverdeESP
Carlos VeronaESP

Trio López – Mas – Valverde bude bojovať o celkové poradie. Prví dvaja menovaní majú kvality na top 5, ale posun vyššie je pre nich výzvou, hlavne pre záverečnú časovku. Pre veterána Valverdeho ide o jednu z posledných účastí na pretekoch. Rozlúčiť sa s etapovým triumfom by bolo legendárne zakonečnie.

TEAM BIKEEXCHANGE

Lucas HamiltonAUS
Damien HowsonAUS
Michael MatthewsAUS
Luka MezgecSLO
Mikel NieveESP
Nick SchultzAUS
Robert StannardAUS
Andrey ZeitsKAZ

Matthews po prestupe do tímu ešte nevyhral, chce to zmeniť v etapách s hromadným šprintom. Pomôže mu Mezgec. Hamilton by si chcel vyskúšať celkové poradie, v kopcoch je však doma skúsený veterán Nieve. Schultz, Howson či Stannard sú dobrými menami do únikov v ťažších etapách.

TEAM DSM

Thymen ArensmanNED
Romain BardetFRA
Alberto DaineseITA
Nico DenzGER
Chad HagaUSA
Chris HamiltonAUS
Michael StorerAUS
Martijn TusveldNED

Romain Bardet zažil na Vuelta a Burgos nárast formy, musí ale dúfať. Že ho pád vo víťaznej etape nebude limitovať. Inak má šancu bojovať o top 5, aj keď časovka mu nesedí. Dainese je outsiderom hromadných šprintov.

TEAM QHUBEKA NEXTHASH

Sander ArmeeBEL
Fabio AruITA
Connor BrownNZL
Dimitri ClaeysBEL
Sergio HenaoCOL
Reinardt Janse Van RensburgRSA
Bert-Jan LindemanNED
Dylan SunderlandAUS

Posledná Vuelta pre Fabia Arua, ktorý sa lúči s kariérou. Talian je v dobrej forme, čo by mohol pretaviť v emotívny etapový triumf.

TREK-SEGAFREDO

Gianluca BrambillaITA
Giulio CicconeITA
Kenny ElissondeFRA
Alex KirschLUX
Pedro Lopez JuanESP
Antonio NibaliITA
Kiel ReijnenUSA
Quinn SimmonsUSA

Ciccone konečne dostal plnú podporu od tímu, aby sa sústredil na celkové poradie. Najmladší jazdec pretekov Quinn Simmons je už teraz favoritom na klasikárske etapy s krátkym kopcom na konci.

UAE TEAM EMIRATES

David De La CruzESP
Joe DombrowskiUSA
Ryan GibbonsRSA
Rafal MajkaPOL
Sebastian MolanoCOL
Rui OliveiraPOR
Jan PolancSLO
Matteo TrentinITA

Tím sa delí na vrchársku časť, kde De la Cruz a Majka zabojujú o popredné priečky v generálke. Gibbons, Trentin a Molano zas tvoria šprintérsky vlak, kde ma momentálne najrýchlejšie nohy posledný menovaný Kolbumijčan.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár