Vuelta a Espaňa 2021 zelený dres a šprintéri

Vuelta a España 2021
Vuelta a Espaňa 2021 šprintéri a zelený dres

zdroj: c) Flanders Classics

Primož Roglič získal v posledných dvoch rokoch zelený dres na Vuelta a Espaňa. V roku 2021 však bodovacia súťaž spozná iného víťaza, keďže pravidlá sa upravili. Mali by to byť šprintéri, ktorí zaboujujú o bodovaciu klasifikáciu Vuelta a Espaňa 2021.

Zmena v bodovacej súťaži

V posledných rokoch sa udeľoval rovnaký počas bodov za všetky etapy. Keďže Vuelta má väčšinu etáp vo vrchárskom štýle, zelený dres mal na konci pretekov vrchár, ktorý vedel bodovať aj v hromadných koncovkách a klasikárskych etapách – jazdci typu Alejandro Valverde alebo Primož Roglič.

V roku 2021 sa však súťaž podobá viac na Tour de France. Šprintérske etapy sú hodnotené väčším počtom bodov ako vrchárske a časovky. Rovnako sa organizátori z Unipublic a ASO (organizátor TdF) rozhodli zvýšiť počet bodov na šprintérskych prémiách.

Nalini - procycling

Zelený dres Vuelta a Espaňa 2021 – bodovanie:

Rovinaté etapy (etapy číslo 2, 4, 5, 8, 13, 16)
Body v cieli: 50 – 30 – 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2

Kopcovité etapy (etapy číslo 6, 10, 11, 12, 19)
Body v cieli: 30 – 25 – 22 – 19 – 17 – 15 – 13 – 11 – 9 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2

Vrchárske etapy (etapy číslo 3, 7, 9, 14, 15, 17, 18, 20)
Body v cieli: 20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

Individuálne časovky (etapy číslo 1, 21)
Body v cieli 20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

Šprintérska prémia (v každej hromadnej etape práve jedna)
Body na prémii: 20 – 17 – 15 – 13 – 10

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

Favoriti na zelený dres Vuelta a Espaňa 2021 (šprintéri)

Na programe je až šesť rovinatých etáp za 50 bodov, preto najväčšími favoritmi sú rýchli šprintéri. Niektorí z nich vedia získať body aj na prémiách, takže sú lepší kandidáti ako vrchári.

Fabio Jakobsen (:dqt:)

Fabio Jakobsen 2021 Okolo Valónska
Jakobsen na Okolo Valónska. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen

Až rozprávkový príbeh. Rok po zranení na Okolo Poľska sa Holanďan vracia na Grand Tour, kde získal pred dvoma rokmi dve etapové víťazstvá – pri svojej premiére.

24-ročný bojovník dokáže už aj vyhrať, dve etapy získal na Okolo Valónska. Tím mu verí, predĺžil s ním zmluvu a do Španielska mu posiela vlak v podobe Floriana Sénéchala a Berta van Lerbergha, ale nestratia sa ani Česi Zdeněk Štybar a Josef Černý.

Rýchlosť má, veľký príbeh môže pokračovať.



Arnaud Démare (FDJ)

Arnaud Demare
Arnaud Demare. zdroj: twitter.com/giroditalia

Francúz chce čo najskôr zabudnúť na svoje predčasné ukončenie účinkovania na Tour de France. Nestihol časový limit a v predchádzajúcich šprintérskych etapách nebol na úrovni ako z minulého roka.

Tím získal iba dve víťazstvá vo World Tour, so svojím hviezdnym šprintérom chcú bilanciu zmeniť. Démare vo forme je jedným z najrýchlejších mužov na svete, má zároveň najoverenejší vlak na pretekoch, kde u hlavnými motormi Ramon Sinkeldam a rozbiehač Jacopo Guarnieri.

29-ročný šprintér získal vlani bodovací dres na Giro d’Italia, kde však bodoval aj v ťažších, klasikárskych koncovkách. Podarí sa mu to aj teraz?

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen. twitter.com/FlandersClassic

Belgičan sa márne snažil vyhrať etapu na Tour de France. 23-ročný šprintér sa vracia na Vueltu po roku, keď získal svoj jediný triumf na Grand Tour. Vtedy ovládol najdlhšiu, náročnú klasikársku koncovku.

Vie prežiť nejaké menšie kopce, získať body na prémii. V poslednom období sa na rovinách zrýchlil a so svojím šprintérskym tímom má šancu vyhrať niekoľko koncoviek. Práve Jakobsen, Démare a Philipsen sú rovnocennými favoritmi do každej rovinatej etapy.

Michael Matthews (:bex:)

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Austrálčan je na rozdiel od vyššie spomínaných šprintérov veľmi odolným a vie zájsť body aj v ťažších etapách. To mu prinieslo druhé miesto v bodovacej súťaži na Tour de France, keď sa v boji s Markom Cavendishom nevzdával a útočil na prémiách a v etapách s menším počtom bodov v cieli.

Lenže, v rovinatých koncovkách nie je taký rýchly. Dokonca, jeho kolega Luka Mezgec by mal byť aj rýchlejší. Slovinec sa však vyjadril, že chce pomôcť Austrálčanovi získať zelený dres, ako sa to 30-ročnému „Blingovi“ podarilo v roku 2017 na Tour de France.

Matteo Trentin, Juan Sebastian Moláno (:uae:)

Matteo Trentin
Matteo Trentin. @UAETeamEmirates/Fizza BettiniPhoto©2021

Talian Trentin bol pred 4 rokmi v bodovačke na Vuelte druhý, aj napriek tomu, že vyhral až štyri etapy. Vtedy ťažil z nižšej šprintérskej konkurencie. 32-ročný jazdec je skôr typom ako Michael Matthews, s ktorým by mal v klasikárskych etapách zvádzať tuhé súboje. Matthews má za sebou Tour, Trentin je tak viac čerstvý, ale forma jazdca UAE je v poslednom čase v zostupe.

Juan Sebastian Molano Vuelta a Burgos 2021
Molano na Burgose.© Ricardo Ordonez

Do hry sa však dostal Juan Sebastian Moláno (:uae:), ktorý vyhral dve etapy na Vuelta a Burgos. Mal by konkurovať rovinatým šprintérom, aj keď vo svojej kariére sa na najvyššej úrovni World Tour nikdy nepresadil.

Ak bude fungovať kooperácia Trentin – Moláno, prvý menovaný bude šprinty rozbiehať, druhý šprintovať. Tak môže Trentin stratiť dôležité body v súťaži o zelený dres.

Tom Pidcock (:ins:)

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021
Tom Pidcock vyhral Brabantský šíp. zdroj: twitter.com/FlandersClassic

Fenomenálny Brit je na svojej prvej Grand Tour. Aj keď ako víťaz Baby Giro 2020 má potenciál na celkové poradie, hovorí, že na to sa bude sústrediť neskôr. Aj etapa by bola pre zlatého medailistu z MTB na olympiáde veľkým úspechom.

22-ročný Pidcock má skvelý šprint po ťažkých pretekoch (porazil Van Aerta na Brabantskom šípe). Ak by sa sústredil na zelený dres, vie si skákať do únikov aj vo vrchárskych etapách.

Pekná predstava. Ale v prvej sezóne ako profesionál na ceste sa človek musí hlavne učiť a neprehnať svoje možnosti. Cyklista všetkého druhu si však môže skúsiť, na čo sa v budúcnosti zamerať.

Jordi Meeus, Martin Laas (BOH)

Martin Laas 2. etapa Arctic Race of Norway 2021
Martin Laas v Nórsku. ©ARN/Thomas Maheux

Mladý šprintér z BORA – hansgrohe Jordi Meeus prichádza na svoju prvú Grand Tour. V tejto sezóne zvíťazil medzi širšou špičkou na Okolo Maďarska, ale má ohromný potenciál.

23-ročnému šprintérovi pomôže Estónčan Martin Laas, ktorý si po triumfe na Arctic Race of Norway užíva dobrú formu. Laas je dokonca o čosi odolnejším jazdcom a môžu si meniť pozície. Na zelený dres pravdepodobne nemyslia, etapový úspech by bol pre oboch nesmiernym posunom vpred.

Alex Aranburu (AST)

Alex Aranburu Okolo Baskicka 2021
Alex Aranburu. zdroj: twitter.com/ehitzulia

Veľmi útočný puncheur so zabijáckym zjazdom pôjde po náročnejších etapách, pričom v rovinatých etapách môže zbierať umiestnenia v top 10. V najlepšej desiatke bol aj vo vypätom šprinte v poslednej etape Tour de France.

Určite si skúsi aj úniky, kde získa niekoľko bodov z prémii. 25-ročný Bask je čiernym koňom bodovacej súťaže. Oveľa radšej by bol za vysnený etapový triumf, ktorý mu už niekoľko rokov na domácej Vuelte uniká.

Alberto Dainese (DSM)

Alberto Dainese
Alberto Dainese. zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Mladý Talian zatiaľ nenapĺňa potenciál, ktorý do neho Team DSM vložil po triumfe na majstrovstvách Európy U23 spred troch rokov. Pomaly sa však dostáva do popredia – naposledy zaznamenal umiestnenie v top 3 na Vuelta a Burgos.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár